National affairs

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μισέλ: Εσπευσμένα στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαρλ Μισέλ είχε σήμερα, Πέμπτη,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

CONTINUE READING


Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα βρεθεί στην Αθήνα την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μισέλ συζήτησαν την τεταμένη κατάσταση στην περιοχή λόγω των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας και την ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτές.

«Ο κ. Μισέλ επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Κύπρο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το πρωί πριν την έναρξη της συνόδου των χωρών του ευρωπαϊκού νότου στην Κορσική που έχει συγκαλέσει ο Γάλλλος πρόεδρος.

Ερωτηθείς για την ατζέντα των συζητήσεων στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική προκλητικότητα και η ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία».

Όπως είπε ο κ. Πέτσας στο τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Μισέλ «έγιναν κάποιες πρώτες συζητήσεις για την πολυμερη διάσκεψη (σ.σ. που έχει προτείνει ο Σαρλ Μισέλ). Περιμένουμε το αναλυτικό πλαίσιο για να τοποθετηθούμε. Αυτονόητο αυτονόητο να είναι παρούσα η Κύπρος με ό,τι συνεπάγεται για τη στάση της Τουρκίας».


Ο κ. Μητσοτάκης στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο Μακρόν θα συζητήσουν το ευρύτερο πλαίσιο της ελληνογαλλικής συνεργασίας. Θεωρείται πολύ πιθανό στη συνομιλία των δύο ηγετών να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την πώληση γαλλικών όπλων (αεροσκαφών Rafale και όχι μόνο). Τις τελευταίες ημέρες, άλλωστε, υπήρξε πυρετός διαβουλεύσεων ανάμεσα στην Αθήνα και στο Παρίσι.

Παράλληλα το ΘΕΜΑ της Κυριακής αποκάλυψε ότι το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που καταρτίζεται με ταχύτατες διαδικασίες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και στο Μέγαρο Μαξίμου, με σκοπό τη θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων και τη διασφάλιση της εδαφικής κυριαρχίας στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας προβλέπει την απόκτηση τεσσάρων φρεγατών, αντί για δύο που ήταν η αρχική απαίτηση, και 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών

Η συνειδητοποίηση του πολιτικού συστήματος της χώρας ότι η αγορά πολεμικών πλοίων, ακόμη και η σχεδιαζόμενη από δέκα ετών αναβάθμιση των φρεγατών που σήμερα αποτελούν τον κορμό της δύναμης πυρός του στόλου, χρειάζεται τρία με τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί οδήγησε στην απόφαση της απόκτησης μαχητικών αεροσκαφών με δύναμη πυρός κατά εχθρικών πλοίων. Η λύση αυτή θεωρήθηκε επιβεβλημένη, αφού η Ελλάδα θα ενισχυθεί σημαντικά με 18 μαχητικά αεροσκάφη Rafale με πολύ αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες μέσα στο 2021.


Ο πρωθυπουργός έχει δώσει ήδη εντολή, αναφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες, για έναρξη διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια τεσσάρων φρεγατών. Η διαδικασία θα είναι ανοιχτή και προτού καταρτιστεί η short list θα μπορούν να καταθέσουν προσφορές και οι Γάλλοι της Group Naval, αλλά και οι ενδιαφερόμενοι Αμερικανοί, Βρετανοί, Ισπανοί ή και Ολλανδοί που πρόσφατα ανέλαβαν τη ναυπήγηση φρεγατών για το Γερμανικό Ναυτικό.

«Μιλάμε από την αρχή και με τους Γάλλους - μόνο με δύο καινούριες φρεγάτες δεν μπορείς να εκσυγχρονίσεις τον στόλο», επισημαίνει κυβερνητικό στέλεχος στο ερώτημα γιατί άλλαξε ο σχεδιασμός και επιλέχθηκε η λύση της ναυπήγησης τεσσάρων φρεγατών, αντί για δύο πολεμικών πλοίων όπως αρχικά προγραμματιζόταν.
 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR