Greek-Turkish Relations

Απειλεί με τους S-400 ο Ερντογάν και θέλει ρεβάνς για τη ναυμαχία της… Ναυπάκτου πριν 5 αιώνες

«Οι πύραυλοι S-400 είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε περίπτωση πολέμου»γράφει η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak σε κύριο άρθρο της. Προειδοποιεί μάλιστα ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν τους ρωσικούς πυραύλους στην Ανατολική Μεσόγειο για την …απαγόρευση πτήσεων στην περιοχή, σύμφωνα με άρθρο του Μιχάλη Ψύλου από την εφημερίδα Δημοκρατία.

«Μέχρι στιγμής, οι ενεργειακές ερευνητικές δραστηριότητες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν περιλαμβάνονται στην ατζέντα του « προβλήματος ασφάλειας » του τουρκικού κράτους ,αλλά μπορεί όμως να επηρεάσουν τα βήματα που θα κάνει η Τουρκία στη νέα διαδικασία» γράφει η ισλαμοσυντηρητική τουρκική εφημερίδα ,που απηχεί επακριβώς τις απόψεις του καθεστώτος Ερντογάν .

CONTINUE READING

Ο τούρκος αναλυτής Γιουσούφ Ερίμ λέει μάλιστα ότι «η στρατιωτική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι απειλές από την… Ελλάδα δείχνουν πόσο σωστή και έγκαιρη ήταν η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 και η Τουρκία θα έχει μεγάλο πλεονέκτημα σε περίπτωση πολέμου”. Και για να μην αφήσει περιθώριο σε παρερμηνείες για τα σχέδια της Αγκυρας ο Ερίμ προκαλεί λέγοντας ότι «σε περίπτωση πολέμου, η Ελλάδα θα μείνει μόνη της.

Φυσικά θα έχει οικονομική και αμυντική υποστήριξη από τις χώρες που την στηρίζουν,αλλά εάν η τρέχουσα ένταση μετατραπεί σε πόλεμο, ούτε οι στρατιώτες της Γαλλίας ούτε των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα πάρουν μέρος σε αυτόν τον πόλεμο. Αυτός ο πόλεμος θα εξελιχθεί στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα. Η Αθήνα πρέπει να το καταλάβει γρήγορα».

Αυτό το προκλητικά φιλοπόλεμο κλίμα καλλιεργεί και κλιμακώνει το καθεστώς Ερντογάν.

Ακολουθεί πολιτική τετελεσμένων γεγονότων, διεκδικώντας δικαιώματα εκεί που δεν έχει ,παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και απειλώντας Θεούς και δαίμονες. Η αποστολή του σεισμογραφικού Oruc Reis έχει παραταθεί, το τουρκικό ναυτικό πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα ασκήσεις με πραγματικά πυρά, ειδοποιώντας να αποφεύγουν την περιοχή τα ξένα πλοία.

Ο Τούρκος πρόεδρος αποθρασύνεται όλο και περισσότερο βλέποντας ότι οι σύμμαχοί μας στην Αμερική έχουν βάλει στο ράφι τις κυρώσεις για την αγορά των S-400 από την Αγκυρα,ενώ οι Ευρωπαίοι -με εξαίρεση τη Γαλλία-κάνουν επίσης τα στραβά μάτια ,ψελλίζοντας συνεχώς με την εντολή της Γερμανίας την καραμέλα του διμερούς,ελληνοτουρκικού διαλόγου. «Ο Ερντογάν βλέπει ότι ο ίδιος ως ηγέγης και η χώρα του μπορούν να καλύψουν αυτό που βλέπει ως ένα εξαιρετικά σημαντικό κενό ισχύος στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου» γράφει η ισραηλινή Jerusalem Post» και προσθέτει:«Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να ιδρύσει μια σύγχρονη , ισοδύναμη κυριαρχία της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και να καταλάβει τη θέση της».


Πριν λίγες ημέρες ο Μετίν Κιουλνούκ,βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και στενός συνεργάτης του Ερντογάν,δημοσίευσε στο twitter έναν χάρτη της «νέας Τουρκίας» που σηματοδοτεί την επιθυμία της Αγκυρας να αναβιώσει τα τεράστια σύνορα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.Στον χάρτη αυτό περιλαμβάνονται η βόρεια Ελλάδα , τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, η μισή Βουλγαρία, όλη η Κύπρος, το μεγαλύτερο μέρος της Αρμενίας και μεγάλες περιοχές της Γεωργίας, του Ιράκ και της Συρίας. «Ο χάρτης αυτός αντιπροσωπεύει το όραμα του Ερντογάν για την αναβίωση της περιόδου του οθωμανικού μεγαλείου»,γράφει η ισραηλινή εφημερίδα.

Ενδεχομένως πολλοί θα γελάσουν ειρωνικά με αυτές τις μεγαλομανιακές γραφικότητες ,αλλά θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι για τον Ερντογάν αυτό είναι το σχέδιο. «Ο Τούρκος ηγέτης ήταν αποτελεσματικός στη δημιουργία ενός ισχυρού ισλαμικού κόμματος για να ελέγξει δήθεν τον ισλαμικό εξτρεμισμό στη χώρα του,αλλά έγινε πολύ πιο ισλαμιστής και πιο εξτρεμιστής…

Και σήμερα είναι η ιδεολογία που οδηγεί τον Ερντογάν στη λήψη αποφάσεων και σε δεύτερο βαθμό τα οικονομικά του συμφέροντα» τονίζει η Jerusalem Post. Ο Ερντογάν έχει υποστηρίξει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και την Αραβική Ανοιξη, γεγονός που τον έφερε αντιμέτωπο με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ τεταμένες είναι επίσης οι σχέσεις του με το Ισραήλ, λόγω της υποστήριξης που προσφέρει στη Χαμάς.

Αποικιοκρατική πολιτική με την επίκληση του Ισλάμ ακολουθεί ο νεο-Οθωμανός Σουλτάνος. Οπως γράφει εύστοχα η γαλλική Le Figaro «ανικανοποίητος με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο νεοσουλτάνος Ερντογάν θέλει τώρα να εκδικηθεί τη Δύση για τη ναυμαχία της… Ναυπάκτου» στις 7 Οκτωβρίου του 1571 με αντιπάλους τα χριστιανικά κράτη της Δύσης και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η ναυμαχία της Ναυπάκτου σήμανε την καταστροφή του Οθωμανικού στόλου από τις ενωμένες δυνάμεις της Δύσης. Οπως γράφει ο Χιου Μπιτσένο στο ομώνυμο βιβλίο στην ναυμαχία αυτή «συνετελέστη η τιτάνια σύγκρουση ανάμεσα στον Χριστιανισμό και το Ισλάμ ,ανάμεσα στον Σταυρό και την Ημισέληνο ,Νίκησε ο Σταυρός εμποδίζοντας την διείσδυση των Οθωμανών στην Ευρώπη και την κυριαρχία της ισλαμικής θρησκείας».

Με την ισλαμο-ιδεολογική διάσταση που δίνει ο Ερντογάν στην επεκτατική του πολιτική,φαίνεται όντως να ζητάει τη ρεβάνς πέντε αιώνες μετά!

Ο νεο-σουλτάνος δεν φαίνεται τώρα να ανησυχεί άλλωστε γιατί σε αντίθεση με την ναυμαχία της Ναυπάκτου , «η Ευρώπη είναι σήμερα ασυντόνιστη απέναντι στην Άγκυρα» τονίζει η Ιζαμπέλ Λασέρ στην Figaro. Παλιότερα,υπήρξε μια εποχή, που ήταν η Μόσχα αυτή που δίχαζε τη Γερμανία και τη Γαλλία εντός της ΕΕ. H Γερμανία, δύναμη στο κέντρο της Ευρώπης θεωρούσε πάντα τη Ρωσία ως ουσιαστικό εταίρο, για τη σταθερότητα της ηπείρου.

Αντίθετα,η Γαλλία, στρεφόμενη ως επί το πλείστον προς το Νότο, είχε εξελίξει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, από σύμμαχο σε αντίπαλο. Σήμερα,η Αγκυρα είναι αυτή που διχάζει Γερμανία και Γαλλία. «Γερμανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι είναι διχασμένοι σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της τουρκικής κρίσης. Έναντι των σκληρών – Γαλλία, Ελλάδα και Κύπρο – που απειλούν την Τουρκία με νέες κυρώσεις, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν υιοθετήσει μια πιο συμφιλιωτική προσέγγιση. Το Βερολίνο, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, υποστηρίζει τον διάλογο, τη διπλωματία και τη διαμεσολάβηση» σημειώνει η Ιζαμπέλ Λασέρ.Να μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στη Γερμανία ζουν 2,5 εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής,οι οποίοι στην πλειοψηφία τους στηρίζουν τον Ερντογάν. Ταυτόχρονα, το ΝΑΤΟ -ακολουθώντας επίσης την γραμμή του αμερικανού προέδρου Τραμπ -προτιμά να ευθυγραμμιστεί με τις διπλωματικές προσπάθειες της Γερμανίας, καλώντας για «διάλογο» και «αποκλιμάκωση».


Γάλλος διπλωμάτης τονίζει στην Figaro ότι «ο Ερντογάν και ο Πούτιν καταλαβαίνουν μόνο τη δύναμη .Η αυστηρότητα είναι ο μόνος τρόπος για να περιοριστούν οι επεκτατικές του βλέψεις. Διαφορετικά, ο Ερντογάν θα μας “κυλήσει στο αλεύρι”, και τους Έλληνες μαζί, όπως έκανε ο Πούτιν με τους Γεωργιανούς και τους Ουκρανούς». Ο Γάλλος διπλωμάτης αμφιβάλλει βέβαια ότι η Τουρκία μπορεί να «ρίξει άγκυρα στον κόσμο των δυτικών δημοκρατιών». Ως τις 24 του μηνός που θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής των 27 μένουν κάπου τρεις εβδομάδες .Το αν θα συζητηθούν τότε νέες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας θα εξαρτηθεί από την «πρόοδο» που θα έχει επιτευχθεί, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαικής διπλωματίας Τζόζεπ Μπορέλ. Μέχρι τότε καλύτερα να προσδεθούμε βέβαια γιατί ο Σουλτάνος είναι εκτός ελέγχου και θα επιδιώξει νέα τετελεσμένα…

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR