Οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, κλιμακώθηκαν ξανά το Σάββατο, αφού η Άγκυρα ανακοίνωσε νέες στρατιωτικές ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, εν μέσω φόβων ότι η σύγκρουση θα κλιμακωθεί στο σημείο του πολέμου σε μια στιγμή που οι δυνάμεις των δύο χωρών βρίσκονται αντιμέτωπες ήδη την ανατολική Μεσόγειο, γράφει η αιγυπτιακή ενημερωτική πύλη.
Η Ελλάδα κατηγόρησε πάλι για εισβολή των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών καθώς οι δύο πλευρές μάχονται σε μια μακροχρόνια διαμάχη για τα θαλάσσια δικαιώματα και τους πόρους φυσικού αερίου.
Τώρα η Ελλάδα και η Τουρκία πραγματοποιούν ναυτικές ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε μήνυμα της με το Διεθνές Ναυτιλιακό Σύστημα Ναυσιπλοΐας "Naftex", η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει ‘ασκήσεις με πραγματικά πυρά’ από το Σάββατο έως τις 11 Σεπτεμβρίου σε μια περιοχή ανοιχτά της πόλης Anamur στη νότια Τουρκία, βόρεια του νησιού της Κύπρου.
Η Άγκυρα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι στρατιωτικές ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη και την Τετάρτη στα ανατολικά.
Χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου
Η Ελλάδα έχει εξοργίσει την Τουρκία για τα σχέδιά της να επεκτείνει την παράκτια ζώνη της στο Ιόνιο Πέλαγος κατά έξι ναυτικά μίλια σύμφωνα με το διεθνές ναυτικό δίκαιο.
«Πιστεύετε ότι θα δεχτούμε κάτι τέτοιο; Εάν αυτό δεν είναι η αιτία του πολέμου, τότε τι είναι τότε;» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο, αναφερόμενος στα σχέδια της Αθήνας για τα θαλάσσια σύνορα.
«Προτρέπουμε την Τουρκία να κατανοήσει ότι το διεθνές δίκαιο είναι δεσμευτικό για όλες τις χώρες του κόσμου και δεν εφαρμόζεται επιλεκτικά», δήλωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωση το Σάββατο.
Την Παρασκευή, το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εισήλθαν στη ζώνη πληροφοριών πτήσης της Αθήνας (FIR), την περιοχή όπου οι ελληνικές αρχές είναι υπεύθυνες για την εναέρια κυκλοφορία.
Η κρίση χώρισε τα μέλη του ΝΑΤΟ, και σε τηλεφωνική κλήση με τον Ερντογάν την Παρασκευή, ο πρόεδρος της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε για «διάλογο και αποκλιμάκωση».
Προειδοποίηση της ΕΕ προς την Τουρκία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσει αμέσως την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στα επίμαχα ύδατα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε την Τουρκία την Παρασκευή ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσει νέες κυρώσεις εάν οι εντάσεις δεν μειωθούν.
Ο Φουάτ Οκτάι είπε, «Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά διάλογο από τη μία πλευρά και εκπονεί ταυτόχρονα άλλα σχέδια αντικατοπτρίζει την έλλειψη καλής θέλησης. Η Τουρκία δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της».
Η Τουρκία δεν ακούει προτροπές
Ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Γαλλία έχει κρατήσει σκληρή στάση φέτος το καλοκαίρι σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο στοχεύοντας στον καθορισμό κόκκινων γραμμών, διότι η Άγκυρα σέβεται τις ενέργειες και όχι τα λόγια, παρόμοια με τη γραμμή που ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι έθεσε στην Τουρκία και στους απογόνους της στη Λιβύη.
Πρόσθεσε, «Όσον αφορά την κυριαρχία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τα λόγια μου πρέπει να είναι σύμφωνα με τις ενέργειες ... Μπορώ να σας ενημερώσω ότι οι Τούρκοι δεν καταλαβαίνουν και δεν σέβονται τίποτα άλλο από αυτό ... Αυτό που έκανε η Γαλλία αυτό το καλοκαίρι, ήταν σημαντικό: Είναι μια πολιτική που σχετίζεται με τον καθορισμό μιας κόκκινης γραμμής. Την εφάρμοσα στη Συρία», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας τους τελευταίους μήνες, με την υποστήριξη του Παρισιού προς την Ελλάδα, και των διαφορών εντός του ΝΑΤΟ και για τη Λιβύη.