τουρκικά ΜΜΕ
Greek-Turkish Relations

Γκρινιάζουν οι Τούρκοι για τις δηλώσεις Μέρκελ: Αποκάλυψε σε ποια πλευρά ανήκει

Επίθεση κατά της Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαπέλυσαν ομαδόν τα τουρκικά ΜΜΕ μετά την επίσημη τοποθέτηση του Βερολίνου στο πλαίσιο και της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Συγκεκριμένα τα τουρκικά ΜΜΕ αντιδρούν στη φράση της Καγκελαρίου πως οι ευρωπαϊκές χώρες είναι υποχρεωμένες να στηρίξουν την Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό πως οι αντιδράσεις στην Τουρκία δεν λαμβάνουν υπ’όψιν τους άλλες διπλωματικές κινήσεις της Γερμανίας η οποία ζήτησε επί παραδείγματι να μην απομονωθεί η Τουρκία ενώ κατέδειξε πώς το Βερολίνο έχει πλήρη επίγνωση των οικονομικών σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία αφενός και αφετέρου πως η Ευρώπη ανησυχεί για τις επιπτώσεις όλης αυτής της υπόθεσης και της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης στο Μεταναστευτικό. Προφανώς στην Άγκυρα έχουν επικρατήσει τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο οι μαξιμαλιστές οι οποίοι και ελέγχουν τα ΜΜΕ.

CONTINUE READING

 «Η Μέρκελ αποκάλυψε σε ποια πλευρά ανήκει» τιτλοφορεί η αντιπολιτευτική SOZCU η οποία επισημαίνει «Από την μία διάλογο και από την άλλη σκανδαλώδης έκκληση στα κράτη μέλη να πάρουν θέση υπέρ της Ελλάδας».

Ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος και σχεδόν με τις ίδιες λέξεις περιγράφει η YENI SAFAK τις εξελίξεις στο Βερολίνο τιτλοφορώντας «Η Μέρκελ έδειξε με ποια πλευρά συντάσσεται» και επαναλαμβάνει την φράση «Οι χώρες της ΕΕ υποχρεωμένες να στηρίξουν την Ελλάδα».

Επιθετικότερη η κυβερνητική ΑΚΙΤ τιτλοφορεί «Θρασύτατη απειλή από τη Μέρκελ και την ΕΕ κατά της Τουρκίας» γενικεύοντας το ζήτημα.

Έλλειμμα ψυχραιμίας και αδυναμία σύνθεσης των διαφόρων ετερόκλιτων στοιχείων καταδεικνύουν αυτές οι προφανώς καθοδηγούμενες αντιδράσεις στην Τουρκία, τουλάχιστον όσον αφορά τα ΜΜΕ και την επικοινωνιακή πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί οι επίσημες θέσεις της τουρκικής προεδρίας  που είναι και το ζητούμενο αφού ως γνωστόν η γραφειοκρατία του τουρκικού ΥΠΕΞ λειτουργεί εδώ και καιρό μόνον διεκπεραιωτικά και δεν χαράσσει πολιτική.

Ωστόσο προκαλεί εντύπωση το γεγονός πώς τα τουρκικά ΜΜΕ αντιδρούν τόσο έντονα αν και μέχρι στιγμής η ΕΕ δεν έχει λάβει αποφάσεις για το μείζον ζήτημα που είναι οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Η στάση της ΕΕ δηλαδή περιορίζεται προς το παρόν σε φραστική μεν αλλά αυστηρή καταδίκη των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο. Επισημαίνεται πώς πάνω από το 80% των εξαγωγών της Τουρκίας και ένα συντριπτικά μεγάλο ποσοστό του εμπορίου της πραγματοποιείται με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλοι οι μεγάλοι επενδυτές στην Τουρκία, σε όλους του κλάδους και τους τομείς, τουλάχιστον όσον αφορά την πρώτη δεκάδα, προέρχονται από τις Ευρωπαϊκές χώρες με πρώτη τη Γερμανία, που την ακολουθεί η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία κλπ. Αυτά ως προς την περιγραφή της πραγματικής εικόνας. 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR