Greek-Turkish Relations

Δρούγος: Τι κρύβουν οι παρεμβάσεις από ΗΠΑ και Γερμανία στα ελληνοτουρκικά

Παρά τις προσπάθειες των Αμερικανών και Γερμανών διπλωματών να υπάρξει σχετική αποκλιμάκωση στο ΝΑ Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τα πράγματα δεν δείχνουν να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση αφού η Αγκυρα προχώρησε σε χρονική παράταση της ισχύουσας Navtex για το σεισμογραφικό πλοίο «Οruc Reis» μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ στη χθεσινή έκδοση 1085/20 από τον υδρογραφικό-ωκεανογραφικό σταθμό της Αττάλειας η περιοχή της έχει επεκταθεί λίγο βόρεια και λίγο ανατολικά, προφανώς μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ.

CONTINUE READING

Μαζί με το τουρκικό σεισμογραφικό πλέουν τα βοηθητικά πλοία «Ataman» και «Cengiz Han» και όλα τους συνοδεύονται από πολεμικά της γείτονος. Τη νέα Navtex είχε προαναγγείλει από χθες το πρωί η ερντογανική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ». Με τη νέα Navtex για το «Oruc Reis» οι Τούρκοι επιμένουν να κινούνται πάνω στην ίδια γραμμή κάτω από το Καστελλόριζο και κοντά σε Ρόδο και Κρήτη.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος για τον Ε.Τ*

Επίσης, χθες το πρωί η Τουρκία ανακοίνωσε μια νέα Navtex στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία θα πραγματοποιήσει άσκηση με πυρά στην περιοχή από 1ης έως 2 Σεπτεμβρίου. H άσκηση θα πραγματοποιηθεί ανοιχτά της Μερσίνας, στα βόρεια της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντος, η Αγκυρα στο εξής θα κινείται αναφορικά με τα πλωτά γεωτρύπανα και τα ερευνητικά της πλοία, μέσω συνεχών εκδόσεων χρονικής παράτασης των Navtex, ενώ σύντομα θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένη περιοχή του τουρκο-λιβυκού μνημονίου του Νοεμβρίου 2019, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί και η περίπτωση έκδοσης Navtex για περιοχή μεταξύ του 26ου και 28ου γεωγραφικού μεσημβρινού, κάτι που θα παραβιάζει το ελληνο-αιγυπτιακό σύμφωνο για τις θαλάσσιες ζώνες.

Τις κινήσεις της Αγκυρας παρουσίασε χθες ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, υποστηρίζοντας μετά από σύσκεψη με τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων ότι οι έρευνες και οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν επ’ αόριστο και δεν υπάρχουν περιορισμοί, επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι η χώρα του ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά της και χρησιμοποιεί στις έρευνες πολύ σύγχρονες τεχνολογίες.

Επιπλέον -προφανώς για να «εξισορροπήσει» τις κοινές ασκήσεις Ελλάδας-Κύπρου-Γαλλίας- είπε ότι δύο τουρκικές φρεγάτες, η «Burgazada» και η «Βαrbaros», συμμετείχαν σε κοινή άσκηση με το αμερικανικό «Ουίνστον Τσόρτσιλ» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διπλωματικές πιέσεις

Αν και αυτή τη φορά η αμερικανική πλευρά, διά στόματος του αρμόδιου υφυπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Ρέικερ, ήταν πιο σκληρή και ουσιώδης στην καταδίκη των έκνομων ενεργειών της Αγκυρας, η τελευταία δεν δείχνει να συνετίζεται και εμμένει στην αδιάλλακτη στάση της, ενώ υποστηρίζει ότι η Αθήνα έχει την ευθύνη για την κλιμάκωση της έντασης. Αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ και προσωπικός φίλος του Τούρκου προέδρου συνομίλησε μαζί του τηλεφωνικά για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη, πληροφορίες φέρουν τον Τραμπ εν μέσω προεκλογικής περιόδου (τουλάχιστον ο ίδιος προσωπικά) να μην πίεσε αρκετά… Πάντως, στο θέμα της Λιβύης οι δύο άνδρες φάνηκε σε γενικές γραμμές να συμφωνούν. Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι ο Τραμπ εμφανίστηκε στη διάρκεια της συνομιλίας τους ως «ανήσυχος» για τα Ελληνοτουρκικά…

Ο Νορβηγός γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε χθες συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ για την Ανατολική Μεσόγειο. Συμμετείχε ως παρατηρητής στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της Ε.Ε., καθώς και στη χθεσινή αντίστοιχη των υπουργών Εξωτερικών. Για μία ακόμα φορά από το Βερολίνο κράτησε αποστάσεις τονίζοντας ότι «παραμένει σε επαφή με την Αθήνα και την Αγκυρα». Πρόσθεσε ότι «τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνο με πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου». Δεν φάνηκε πάντως να επηρεάστηκε καθόλου από τη συνομιλία που είχε με τον υπουργό Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, αφού οι απόψεις της Ατλαντικής Συμμαχίας είναι δεδομένες. Στην προχθεσινή συνάντηση συμμετείχε και ο αρμόδιος αναπληρωτής γ.γ. του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές αποστολές, Ζαν Πιερ Λεκρουά, που ενημέρωσε τηλεφωνικά τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Αμερικανοί και ΝΑΤΟ προσδίδουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις κρίσιμες εξελίξεις στη Λευκορωσία, στα εσωτερικά της Ρωσίας και στη Λιβύη, υποβαθμίζοντας αρκετά (δυστυχώς) τα Ελληνοτουρκικά.

Η γερμανική διπλωματία σε ένα δεύτερο γύρο του υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, σε Αθήνα και Αγκυρα, δεν φαίνεται να είχε κάποιο επιτυχές αποτέλεσμα. Επιπλέον η Αγκυρα γνωρίζει ότι και να επιβληθούν κυρώσεις από την Ε.Ε. (πράγμα που δεν είναι και εύκολο) δεν πρόκειται να είναι «σαν αυτές που πονάνε, τύπου Ρωσίας ή Βενεζουέλας» γι’ αυτό και απτόητη θα συνεχίζει τις προκλήσεις της. Χαρακτηριστικά, διπλωμάτης δυτικής χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ είπε σε επικοινωνία που είχα μαζί του χθες ότι «από τις εξοντωτικές διεθνείς κυρώσεις επιβίωσαν κράτη όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, ως εκ τούτου η Τουρκία, που είναι πολύ πιο ισχυρή, ακόμα και να τις επιβληθούν κυρώσεις θα συνεχίζει να επιβιώνει, και μάλλον θα γίνει χειρότερη. Σε περίπτωση μάλιστα επανεκλογής Τραμπ, θα συνεχίζει την προκλητική συμπεριφορά της και η Αθήνα θα έχει ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες».

Δηλώσεις Τούρκου υπουργού Ενέργειας


Ο Φατίχ Ντονμέζ τόνισε ότι όπως στη Μαύρη Θάλασσα, έτσι και στην Ανατολική Μεσόγειο, τα ευρήματα των σεισμικών ερευνών αξιολογούνται και οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν, προσθέτοντας ότι σε δύο μήνες μπορεί να έρθουν «και άλλα καλά νέα» από το στόχο Τούνα 1/SAKARYA στη Μαύρη Θάλασσα.

Στην Ανατολική Μεσόγειο, συνέχισε ο Τούρκος υπουργός, θα συνεχιστούν οι γεωτρήσεις στις περιοχές όπου υπάρχουν προοπτικές. «Εχουμε ανάγκη να βρούμε και φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Οι ανακαλύψεις στη Μεσόγειο αφορούσαν καθαρά το φυσικό αέριο. Υπάρχουν και σημεία που έχουν στο ίδιο επίπεδο φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Αυτό που προσβλέπουμε εμείς φαίνεται να είναι το αέριο, αλλά θα ξεκαθαρίσει με τις γεωτρήσεις που θα γίνουν και θα είναι πολλές», επεσήμανε.


Ο Φατίχ Ντονμέζ αναφέρθηκε και στην κρατική εταιρία «Τουρκικά Πετρέλαια» (Τurkey Petroleum, TP), σημειώνοντας ότι είναι μια εταιρία που έχει στενές συνεργασίες στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην περιοχή, «σε διάφορα μέρη της Ρωσίας, έχουν οικόπεδα πετρελαίου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν». Υπό αυτήν την έννοια, η TP ήταν και είναι ένας σοβαρός παράγοντας στη Μαύρη Θάλασσα.

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR