Στις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά με το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρονται ρεπορτάζ και αναλύσεις του γερμανικού τύπου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι το πρόβλημα είναι ότι ο χρόνος εξαντλείται για την ΕΕ και μια ανάλυση των ενδεχόμενων απειλών απαιτεί μήνες».
Σύμφωνα με την DW, ρεπορτάζ της Tageszeitung του Βερολίνου αναφέρεται στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ και παρατηρεί: «Έτσι πάντως δεν πρέπει να είχε φανταστεί η γερμανική προεδρία την πρώτη υπουργική σύνοδο. Όταν συναντήθηκαν οι 27 υπουργοί Άμυνας στο Βερολίνο, η Ανατολική Μεσόγειος βρισκόταν στο χείλος ενός ελληνοτουρκικού πολέμου. Τρία ελληνικά F-16 και τρία γαλλικά μαχητικά τύπου Rafale επιδίδονταν σε ελιγμούς γύρω από την Κύπρο για να αποτρέψουν την Τουρκία». Το θέμα της ελληνοτουρκικής διένεξης αλλά και της γερμανικής διαμεσολάβησης υπό τον Χάικο Μάας βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα των υπ. Άμυνας, όπως βέβαια και η κρίση στο Μάλι και την Λευκορωσία, σημειώνει η TAZ.
Σχετικά με την απειλή στρατιωτικής κλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η TAZ παρατηρεί: «Το πρόβλημα είναι ότι ο χρόνος εξαντλείται για την ΕΕ. Μια ανάλυση των ενδεχόμενων απειλών απαιτεί μήνες, όμως μια στρατιωτική αντιπαράθεση απειλεί ήδη τώρα την Μεσόγειο. Ελλάδα και Κύπρος επιρρίπτουν στη γερμανική κυβέρνηση ότι καθυστερεί τις δέουσες αποφάσεις. Ήδη στη σύνοδο των υπ. Εξωτερικών πριν από δέκα ημέρες υπήρχε ασυμφωνία. Ο Μάας προώθησε την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, απέσυρε όμως από το τραπέζι τις κυρώσεις προς την Τουρκία.
Κύκλοι των Βρυξελλών υποστηρίζουν ότι πίσω από αυτό κρύβεται μια γερμανο-τουρκική ατζέντα. Στην πραγματικότητα η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει μόνο να διευθετηθεί η κρίση στη Μεσόγειο αλλά ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό που υπεγράφη το 2016 καθώς και η σταθεροποίηση της Λιβύης. Η Τουρκία όμως απορρίπτει τη ναυτική αποστολή της ΕΕ "Ειρήνη" στα ανοικτά της Λιβύης και παρακάμπτει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Ωστόσο η Μέρκελ συνεχίζει να αναζητά τον διάλογο».
Όπως αναφέρει η τουρκικής καταγωγής ευρωβουλευτής της Αριστεράς Οζλέμ Ντεμιρέλ «η καγκελάριος Μέρκελ ήταν στο παρελθόν για την αντιδημοκρατική κυβέρνηση του AKP ένα στήριγμα». Όπως προσθέτει η Ντεμιρέλ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εάν τώρα η ίδια η Μέρκελ συμβάλει στην αποκλιμάκωση «εμείς θα το καλωσορίσουμε» (…) «Η καγκελάριος πρέπει να φέρει την Τουρκία και την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά να σταματήσει και την παράδοση γερμανικών όπλων στην Τουρκία».
«Συμφέροντα που αλληλεπικαλύπτονται»
Η Τουρκία νιώθει αποκλεισμένη από τη διαχείριση του ορυκτού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου, εκτιμά η FAZ.
Εκτενή ανάλυση για τις οικονομικές αιτίες που έχουν οδηγήσει την Τουρκία στην κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο με μήλον τις έριδος τον υποθαλάσσιο ορυκτό πλούτο παραθέτει και η Frankfurter Allgemeine Zeitung και παρατηρεί: «Η κατάσταση είναι συγκεχυμένη. Τα ιστορικά, νομικά, εξωτερικοπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα αλληλεπικαλύπτονται. Η Τουρκία υπό τον πρόεδρο Ερντογάν θέλει να γίνει η νέα περιφερειακή δύναμη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και αισθάνεται σε μειονεκτική θέση όταν πρόκειται για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων».
Σε άλλο σημείο η FAZ σημειώνει ότι: «η διαμάχη σχετικά με την εκμετάλλευση των πιθανών αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950, όπως υπενθύμισε πρόσφατα o πολιτικός επιστήμονας και ειδικός σε θέματα που αφορούν τα ελληνουρκικά X. Γιούργκεν Αξτ». Τέλος, η ανάλυση παρατηρεί κλείνοντας ότι «στην Τουρκία ο πρόεδρος Ερντογάν μοιάζει να πιστεύει ότι η χώρα του έχει αποκλειστεί από την εκμετάλλευση των φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Βλέπει επίσης την στρατηγική του με στόχο τη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο να κινδυνεύει.»
Άρρωστα προσφυγόπουλα από τα ελληνικά νησιά στο Ανόβερο
Στην άφιξη 121 προσφυγόπουλων μαζί με στενούς τους συγγενείς από προσφυγικά κέντρα των νησιών του Αιγαίου στο Ανόβερο αναφέρεται η Welt. «Πρόκειται για 28 άρρωστα παιδιά, ενώ οι υπόλοιποι είναι μέλη των οικογενειών τους. Αρχικά η πτήση είχε προγραμματιστεί για τις 13 Αυγούστου, αναβλήθηκε όμως εξαιτίας του κορωνοϊού. Η Βαυαρία, το Βερολίνο, η Βρέμη, το Αμβούργο, η Κάτω Σαξονία, η Β. Ρηνανία-Βεστφαλία, η Ρηνανία-Παλατινάτο, το Σλέσβιχ-Χολστάιν και η Θουριγγία έχουν υποδεχθεί πρόσφυγες.
Βάση για την κατανομή αυτή αποτελεί σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης ένα κοινό σχέδιο ομοσπονδίας και κρατιδίων. Άλλα κριτήρια όπως οικογενειακοί δεσμοί ή ιατρικές ανάγκες έπαιξαν επίσης ρόλο (…) Η αναχώρηση ανήλικων προσφύγων από την Ελλάδα προς τη Γερμανία και προς άλλες χώρες της ΕΕ ανεστάλη προσωρινά λόγω της πανδημίας. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων ορίζει ότι περίπου 1.600 ανήλικοι πρέπει να μεταφερθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ και στην Ελβετία».