Ευθεία πολεμική απειλή, εξαπέλυσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη συνάντησή του με τον γερμανό ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας.
Μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μαας, μετέβη στην Τουρκία, όπου και συναντήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Το Βερολίνο προσπαθεί να μεσολαβήσει για... διάλογο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας εθελοτυφλώντας και "χαϊδεύοντας" τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του, γυρνώντας κατάφωρα την πλάτη στην Ελλάδα.
"Η Ελλάδα έγινε κακομαθημένη με την υποστήριξη της ΕΕ. Δεν είμαστε εμείς που αυξάνουμε την ένταση, είναι η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι. Η Γερμανία προσπάθησε να αναλάβει έναν αντικειμενικό ρόλο, αλλά αυτές οι προσπάθειες δέχονται επίθεση από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση", είπε ο Τσαβούσογλου, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.
Ευχαρίστησε τη γερμανική πλευρά για τις προσπάθειές της και είπε, αναφορικά με τις γεωτρήσεις ότι η Τουρκία περίμενε πολλά χρόνια γι' αυτό.
Στη συνέχεια κατηγόρησε την Ελλάδα ότι επαναπροωθεί πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία, ενώ προέτρεψε τη χώρα μας "να ξεχάσει τον τρόπο που την κακομαθαίνανε".
Επέμεινε στη ρητορική για το Καστελόριζο, λέγοντας πως ενώ απέχει μόλις 10 χλμ από την Τουρκία, η Ελλάδα ζητά 580 χλμ, ενώ αφήνει στη Τουρκία 2 χλμ χώρο. Από τον σχολιασμό του δεν έλειψαν και οι συμφωνίες Ελλάδας με Ιταλία και Αίγυπτο, καθώς διερωτήθηκε αν τα παραπάνω, για το Καστελόριζο, αναφέρονται στις εν λόγω συμφωνίες. "Το νησί Μεγίστη μπροστά από το Κας απέχει 580 χλμ. από την ηπειρωτική Ελλάδα. Με βάση ποιο νόμο η Ελλάδα διεκδικεί υφαλοκρηπίδα 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων; Υπάρχει κάτι τέτοιο στις συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία και την Αίγυπτο;", είπε.
Στη συνέχεια προχώρησε και στις απειλές: "Η συμβουλή μου προς την Ελλάδα είναι αυτή: Εγκαταλείψτε αυτήν τη συμπεριφορά του κακομαθημένου. Μην βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο με το να συμπληρώνετε ορισμένες χώρες. Χωρίς ασκήσεις, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Εάν κάνετε λάθος βήμα, αυτή τη φορά δεν θα έχουμε ατύχημα, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο".
Θα στηρίξουμε τον ελληνοτουρκικό... διάλογο
Προειδοποίηση στην Άγκυρα απηύθυνε ο Χάικο Μάας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, ωστόσο το Τούρκος ομόλογός του έδωσε δίπλα του ρεσιτάλ αδιαλλαξίας και προκλητικότητας εξαπολύοντας νέες απειλές.
«Οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας έχουν φτάσει σε κρίσιμη καμπή» προειδοποίησε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών. «Θέλουμε απευθείας διάλογο Τουρκίας – Ελλάδας, και να αποτρέψουμε περαιτέρω κλιμάκωση» δήλωσε.
«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κλίμα συνομιλιών, αλλά για να γίνει αυτό βήμα – βήμα πρέπει να μειωθεί η ένταση. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος από το επίπεδο των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ, ούτε η Γερμανία, ούτε η Τουρκία, κανείς στην Ευρώπη» επισήμανε ο Μάας.
«Η Γερμάνια είναι έτοιμη να στηρίξει τον ελληνοτουρκικό διάλογο, υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης στην περιοχή» προειδοποίησε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
«Ας μη ξεγελιόμαστε, είναι δύσκολη κατάσταση, αλλά και στην Αθήνα και στην Άγκυρα όλοι θέλουν διάλογο, κανείς δε θέλει στρατιωτική λύση του θέματος. Πρέπει μέσα στην ΕΕ να τεθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για διάλογο» σχολίασε ο γερμανός αξιωματούχος.
Αξιωματούχος EE: Κυρώσεις πολλαπλών ταχυτήτων για Άγκυρα - Αποφάσεις σε 1 μήνα
Για κυρώσεις πολλαπλών ταχυτήτων που βρίσκονται στο τραπέζι έκανε ουσιαστικά λόγο την νωρίτερα την Τρίτη ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ευρύτερη συζήτηση και αποφάσεις αναμένονται στην Ειδική Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται να παρουσιάσει «διαφορετικές επιλογές απέναντι στην παράνομη τουρκική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο» στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου υπογράμμισε ο αξιωματούχος.
Ο αξιωματούχος έκανε λόγο για μια «πολύπλοκη και δύσκολη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ αναφορικά με τις κυρώσεις, επισήμανε ότι ο όρος «επιλογές» καλύπτει μια πιο ευρεία έννοια.
Παράλληλα, τόνισε η ΕΕ πρέπει «να αντιμετωπίσει ολιστικά τις σχέσεις με την Τουρκία», καθώς σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το μεταναστευτικό, και σημείωσε ότι στόχος είναι η αποκλιμάκωση.