Russia

Ο Ερντογάν απεξαρτητοποιείται από το φυσικό αέριο της Gazprom!

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ερντογάν, σε τρία χρόνια από σήμερα, η Άγκυρα δεν θα χρειάζεται προμήθειες «από τρίτες χώρες», καθώς έχει ανακαλύψει τεράστια πεδία φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, όπως αναφέρει το echedoros-a.gr. Πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τέτοια μηνύματα;

Ο Τούρκος πρόεδρος ανήγγειλε τον πληθυσμό της χώρας του ένα «ιστορικό γεγονός»:

«Ανακαλύψαμε το μεγαλύτερο πεδίο φυσικού αερίου στην ιστορία της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα.  Είναι 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Σχεδιάζουμε να το προμηθεύσουμε στους πολίτες μας έως το 2023.

Η Άγκυρα τρίβει τα χέρια της καθώς σήμερα ξοδεύει περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για τις εισαγωγές φυσικού αερίου. 

Οι Τούρκοι αγοράζουν ρωσικό, ιρανικό, Αζέρικο αέριο, καθώς και LNG, το οποίο είναι τώρα πολύ φθηνό λόγω των μοναδικών συνθηκών της αγοράς. 

CONTINUE READING

Η εμφάνιση των δικών τους μεγάλων καταθέσεων θα έχουν αντίκτυπο με μεγάλα προβλήματα στους, μέχρι σήμερα, προμηθευτές. 

Το ενδιαφέρον μας πέφτει στις θέσεις της Gazprom, οι οποίες είναι ολοένα και πιο συγκλονιστικές. Η Ρωσία προμηθεύει φυσικό αέριο στην Τουρκία μέσω δύο αγωγών, τον Blue Stream και τον Turkish Stream, με όγκο να μειώνεται από έτος σε έτος. Αυτό επηρεάζεται από ένα πλήθος λόγων.

Πρώτον , υπήρξε ύφεση σε αυτήν τη χώρα εδώ και αρκετά χρόνια, η συναλλαγματική ισοτιμία του εθνικού νομίσματος έχει μειωθεί κατά 30%. Προστέθηκαν προβλήματα στην οικονομία και με την πανδημία του κορωνοϊού. Δεν ζητάει πλέον αέριο όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Δεύτερον , λόγω του COVID-19, η συνολική ζήτηση για «μπλε καύσιμα» σε όλο τον κόσμο μειώθηκε, και λόγω του πλεονάσματος, οι τιμές για αυτό μειώθηκαν. Αποδείχθηκε ότι ήταν ακόμη φθηνότερο να αγοράζει κανείς LNG παρά να αντλεί αέριο μέσω ενός σωλήνα.

Τρίτον, βλέπουμε την πολιτική συνιστώσα στη μείωση των εισαγωγών από τη Ρωσία: Η Άγκυρα είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένη με το γεγονός ότι η Μόσχα βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά σε δύο συγκρούσεις ταυτόχρονα - στη Συρία και τη Λιβύη.

Ως αποτέλεσμα, το 2020 η Gazprom έπεσε στην πέμπτη θέση από τη θέση του μεγαλύτερου προμηθευτή στην Τουρκία.

Ήδη, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι είναι καιρός να σταματήσει το Blue Stream και να αρκεστεί με μια μόνο γραμμή, του Turkish Stream. 

Ωστόσο, μετά τις «καλές ειδήσεις» του Προέδρου Ερντογάν, αμφισβητείται όχι μόνο το μέλλον του ρωσικού αερίου στην τουρκική αγορά, αλλά και η προοπτική της Άγκυρας να γίνει άμεσος ανταγωνιστής του Κρεμλίνου στη νότια ευρωπαϊκή αγορά ως νέος προμηθευτής.

 Αναφέρεται ότι η κατάθεση ανακαλύφθηκε στον Εύξεινο Πόντο στη θέση Δούναβη-1, η οποία δεν απέχει πολύ από την ακτή της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μπορεί θεωρητικά όχι μόνο να καλύψει τις εσωτερικές της ανάγκες, αλλά και να προμηθεύσει φυσικό αέριο σε αυτές τις χώρες, καθώς και στη γειτονική Ελλάδα.

Αυτό είναι εξαιρετικά άσχημα νέα για το ρωσικό μονοπώλιο. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί παροτρύνουν να μην θάψουν την κρατική εταιρεία εκ των προτέρων. 

Επισημαίνουν ότι θα είναι δυνατόν να μάθουμε με βεβαιότητα τον όγκο των αποθεμάτων στα ανακαλυφθέντα πεδία μόνο μετά από επαλήθευση από ανεξάρτητες ελεγκτικές εταιρείες και είναι ακόμη πρόωρο να πιστέψουμε τον Ερντογάν  για περίπου 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. 

Υπάρχουν επίσης ερωτήσεις σχετικά με την αποδοτικότητα της παραγωγής. Η υφαλοκρηπίδα της Μαύρης Θάλασσας βρίσκεται σε βαθιά νερά, επομένως η εμπορική λειτουργία τέτοιων φρεατίων είναι αρκετά ακριβή και το παραγόμενο αέριο μπορεί να αποδειχθεί μη ανταγωνιστικό σε σχέση με το ίδιο ΥΦΑ. 

Δηλαδή, η Τουρκία θα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της, εάν είναι απαραίτητο, αλλά είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τις εξαγωγές ως μια επιτυχημένη επιχείρηση.

Τέλος, εφιστάται η προσοχή στο χρονοδιάγραμμα των «καλών ειδήσεων». Η Τουρκία προχωρά ενεργά στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο,  συγχρόνως μετατρέπει τις χριστιανικές εκκλησίες σε τζαμιά. 

Τα «καλά νέα» για το φυσικό αέριο θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος μιας προπαγανδιστικής εκστρατείας για την έξαψη των μυαλών των Τούρκων.

Επιπλέον, σύντομα θα λήξουν ορισμένα συμβόλαια όπως με την Gazprom και το καθεστώς ενός ενδεχόμενου «ενεργειακού ανεξάρτητου κράτους» θα βοηθήσει την Άγκυρα να διαπραγματευθεί με τη Ρωσία και τους άλλους προμηθευτές σχετικά με διαφορετικούς όρους. Αυτό απομένει να το δούμε, γράφει η ρωσική «Репортёр».

GALLERY

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR