Greek-Turkish Relations

Το «Κανουνί» χαράζει ρότα έντασης σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο – Ποιες περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου έχει «μαρκάρει»

Το «Κανουνί» είναι σχεδόν έτοιμο για το παρθενικό του ταξίδι στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο που προστίθεται στον γεωτρητικό στόλο των «Φατίχ» και «Γιαβούζ». Το πρώτο πραγματοποιεί έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος για τον Ε.Τ*

Σύμφωνα με πληροφορίες το «Κανουνί» είναι αγκυροβολημένο σε προβλήτα του λιμανιού της Σελεύκειας/Τασούτσου, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ πολύ κοντά του είναι τα δύο πλοία υποστήριξης που έχει ναυλώσει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Επιπλέον αναμένονται άλλα δύο σκάφη υποστήριξης, που θα ελλιμενιστούν στη Σελεύκεια μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες.

CONTINUE READING

Το «Κανουνί» είναι το πρώην «SERBAO», που επί χρόνια πραγματοποιούσε γεωτρήσεις στον Νότιο και Κεντρικό Ατλαντικό για λογαριασμό της κρατικής εταιρίας πετρελαίων της Βραζιλίας. Είναι πλοίο πολύ σύγχρονων προδιαγραφών, με εντυπωσιακό εξοπλισμό και χρησιμοποιείται για γεωτρήσεις σε πολύ μεγάλα βάθη.

Υποστήριξη

Τα δύο πρώτα συνοδευτικά πλοία είναι το νορβηγικό «Olympic Challenger» και το ιταλικό «Ievoli Ivory», ενώ αναμένονται άλλα δύο πλοία υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων, και αυτά ιταλικά. Πρόκειται για το «Asso Ventuttο» και το «Asso Ventiquatro». Αξίζει να τονιστεί ότι το «Κανουνί» βρίσκεται σε προβλήτα του NATO, που είναι πολύ υψηλών προδιαγραφών για ελλιμενισμό βασικά πολεμικών πλοίων της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Σύμφωνα με όλες τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις, το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο της Αγκυρας θα είναι για γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο ή στην κυπριακή ΑΟΖ  ενώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, το αργότερο, θα αποπλεύσει, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει νέες εντάσεις. Πληροφορίες του υπογράφοντος φέρουν να έχει «μαρκάρει» τρεις πολύ «καυτές» περιοχές, εκ των οποίων οι δύο αφορούν την Ελλάδα και η τρίτη την Κύπρο.

Στο μεταξύ, υπό στενή παρακολούθηση είναι και το έτερο πλωτό γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ», που εδώ καιρό πλέει μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο θαλασσοτεμάχιο 6, γεωγραφικά νοτιοδυτικά της επαρχίας Πάφου. Για τη συγκεκριμένη περιοχή ο υδρογραφικός-ωκεανογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε πρόσφατα ανανεωτική χρονικά ΝAVTEX μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, προκαλώντας εύλογο προβληματισμό στη Λευκωσία. Αυτή την περίοδο δεν πραγματοποιεί γεώτρηση, αλλά έχουν συλλεχθεί όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία και έχουν σταλεί στην Αττάλεια ως και στο υπουργείο Ενέργειας στην Αγκυρα για περαιτέρω αναλύσεις.

Σχεδιασμός

Βάσει του χρονοδιαγράμματος της τουρκικής κρατικής εταιρίας πετρελαίων TRAO, μέσα στο 2020 -υπό τις επικρατούσες συνθήκες- έχουν σχεδιαστεί να γίνουν άλλες δύο γεωτρήσεις. Η μία από αυτές εντός της κυπριακής ΑΟΖ, νοτιοδυτικά της Πάφου, και η άλλη ανοικτά του ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα, στα ανατολικά της Κύπρου (περιοχή κατεχόμενη από το 1974). Νοτιότερα της συγκεκριμένης περιοχής και ανοικτά του κόλπου της Αμμοχώστου πλέει εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες το ερευνητικό «Μπαρμπαρός Χαρεντίν Πασά» μέσα στην ΑΟΖ της Κύπρου και συγκεκριμένα στα θαλασσοτεμάχια 2 και 3.

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR