Greek-Turkish Relations
Updated at:

Aνθελληνικός άξονας: Αζέροι κατά Ελλάδας & στήριξη σε Τουρκία για Α.Μεσόγειο

Ξεκάθαρα θέση κατά της Ελλάδος πήρε το Αζερμπαϊτζάν, αφού ανακοίνωσε ότι στηρίζει της τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και την... «(στρατιωτική)  αποφασιστικότητα της Τουρκίας». 

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Leyla Abdullayeva, αναφερόμενη στις επιχειρήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, Τουρκία ανέφερε ότι η υποστήριξη της χώρας της είναι  αποφασιστική προς τους αδελφούς Τούρκους.
     
Η ίδια σε γραπτή ανακοίνωση τονίζει μεταξύ άλλων ότι  σε όλη την ιστορία της ανάπτυξης της μεσογειακής αυτής περιοχής, η Τουρκία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.
 
Η επίλυση των τρεχουσών εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο για την Αμπντουλαγιέβα, είναι η «ειρήνη και η σταθερότητα της αδελφής Τουρκίας βάσει του διεθνούς δικαίου, ενώ οι Αζέροι υποστηρίζουν όλα τα βήματα προς την αποφασιστικότητα». 

Η Αμπντουλάιεβα επικαλούμενη το Αρμενικό ΥΠΕΞ σχετικά με την αρμενική επίσημη ανακοίνωση δηλώνει ότι  "στάση που τηρεί η Αρμενία κατά της Τουρκίας, χρησιμοποιεί αβάσιμες κατηγορίες και αποκαλύψεις. 

Καθώς οι εντάσεις αυξάνονται όμως στην Ανατολική Μεσόγειο με την αναμέτρηση πολεμικών πλοίων της Ελλάδας και της Τουρκίας, δημιούργησαν μία ακόμη κόντρα  αυτής της Αρμενίας και Αζερμπαιτζάν, ενώ η Άγκυρα κατηγορεί το Ερεβάν, το οποίο στηρίζει Ελλάδα και  Κύπρο. 

Ως γνωστόν, σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας χαρακτήρισε τις προσπάθειες της Τουρκίας ως παραβίαση της κυριαρχίας Ελλάδος/Κύπρου, στηλιτεύοντας τες ως «παράνομες και προκλητικές». 

«Αυτή η αποσταθεροποιητική στάση στην Ανατολική Μεσόγειο καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιθετική και επεκτατική πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στις γειτονικές της περιοχές», ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ της Αρμενίας. 

«Επαναλαμβάνουμε την σαφή υποστήριξη και αλληλεγγύη της Αρμενίας προς  Ελλάδα και  Κύπρο και καλούμε την Τουρκία να αποκλιμακώσει την κατάσταση, να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει όλες τις παράνομες ενέργειες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Ελλάδας και Κύπρου», πρόσθεσε το υπουργείο. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Ζοχράμπ Μνατσακανάν συζήτησε τη κατάσταση με τον Έλληνα και Κύπριο ομολόγους του Νίκο Δένδια και Νίκο Χριστοδουλίδη σε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες. 

Ο Mnatsakanyan ενημερώθηκε για την κλιμακούμενη κατάσταση στην περιοχή του Αιγαίου-Ανατολικής Μεσογείου που προέκυψε από τις προκλήσεις της Τουρκίας. 

Αυτή όμως η συμμαχία μεταξύ Αρμενίας, Ελλάδας και Κύπρου δημιούργησε μεγάλη οργή και ξύπνησε πολύ άσχημες  μνήμες εκεί στην Άγκυρα, και είχαμε τουρκική αντίδραση κατά του Ερεβάν. 

«Βλέπουμε ότι η Αρμενία προσπαθεί να παρουσιάσει την δική της άποψη στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας ένα θεμελιώδες σφάλμα για την παγκόσμια γεωγραφία και τη θέση της σε αυτήν. Το ζήτημα εδώ δεν είναι η λίμνη Sevan, αλλά η Ανατολική Μεσόγειος », δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χάμι Ακσόι. 

«Μετά την προκλητική δήλωση της Αρμενίας σχετικά με τη Συνθήκη των Σεβρών, η γνώμη της για την Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα νέο παράδειγμα ανευθυνότητας και χωρίς όρια», πρόσθεσε ο Aksoy. 

«Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει, η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Καμία συμμαχία του κακού δεν μπορεί να το αποτρέψει. Όσοι πιστεύουν διαφορετικά δεν έχουν μάθει τίποτα από την ιστορία», πρόσθεσε. 

Τους ενοχλεί σφόδρα τους Τούρκους διότι φοβούνται περίπτωση περικύκλωσης των συνόρων τους από αυτήν την κατεύθυνση με την Αρμενία, η οποία εξοπλίζεται συνεχώς με ρωσικά όπλα, ενώ δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η χώρα αυτή διαθέτει πυραύλους Iskander-M με εμβέλεια 500 χλμ οι οποίοι στοχοποιούν και τουρκικό έδαφος. 


Η Άγκυρα μετά την περικύκλωση στην Α.Μεσόγειο φοβάται μια ανάλογη περίπτωση στο έδαφος και αυτό τους προκαλεί πανικό μόνο και στην σκέψη.  

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR