Greek-Turkish Relations

Ύπουλο σχέδιο Τουρκίας για την Κύπρο: Επιδιώκει να καταλάβει όλο το νησί;

Ρώσοι ειδικοί επικαλούμενοι την κόντρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με αφορμή ένα τεράστιο υπεράκτιο πεδίο φυσικού αερίου, μιλούν για ύποπτα τουρκικά σχέδια και στην Κύπρο.

Οι δύο πλευρές μετακινούν πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή, ενώ οι απειλητικές κινήσεις γίνονται όλο και πιο πολλές. Στις 14 Αυγούστου, η τουρκική φρεγάτα Kemalreis, δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα εξαιτίας της προσπάθειας της να εμποδίσει την πορεία της ελληνικής Φρεγάτας "Λήμνος".

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Josep Borrell χαρακτήρισε τις ολοένα και πιο επιθετικές ενέργειες των τουρκικών πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο ως "εξαιρετικά επικίνδυνες".

Αυτή η προειδοποίηση ήρθε μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, η οποία, από την άποψη του Παρισιού, έχει επιφέρει πανικό στην Άγκυρα.

CONTINUE READING

«Κάποιοι» εκεί στη Άγκυρα όμως πιστεύουν ότι ο Μακρόν μπλοφάρει και στην πραγματικότητα δεν είναι προετοιμασμένος για έναν μεγάλο πόλεμο με τη χώρα τους.

Αν κάποιον φοβάται πραγματικά όμως ο Ερντογάν, αυτός είναι ο ηγέτης της Αιγύπτου, Αλ-Σίσι. Επιπλέον, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Economic Times, Αίγυπτος και Ελλάδα υπέγραψαν στις 9 Αυγούστου συμφωνία για την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία έχουν εντοπιστεί τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.Στην Αθήνα, διπλωμάτες δήλωσαν ότι η συμφωνία ακυρώνει αποτελεσματικά την παράνομη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη.

Ως απόδειξη, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε έναν χάρτη της νέας γραμμής οριοθέτησης των ελληνικών και των αιγυπτιακών θαλάσσιων συνόρων, η οποία ακυρώνει όλα τα σχέδια του Ερντογάν.

Με τη σειρά του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η αιγυπτιακή και κυπριακή ΑΟΖ, που ορίστηκε με τη συμφωνία της 9ης Αυγούστου, καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής ΑΟΖ.

Η Άγκυρα χαρακτήρισε την συμφωνία παραβίαση της κυριαρχίας της. Για να επιτύχουν τους άνομους στόχους τους οι Τούρκοι κατηγόρησαν τους Αιγύπτιους ότι δήθεν καταλαμβάνουν ουσιαστικά τουρκική επικράτεια με την συμφωνία αυτή.

Με τη σειρά του ο Μακρόν έστειλε ένα ελικοπτεροφόρο κλάσης Mistral Tonnerre στην αμφισβητούμενη περιοχή, το οποίο συνοδεύεται από τη γαλλική φρεγάτα La Fayette, η οποία απέπλευσε από τη Λάρνακα (Κύπρος).

Έγινε επίσης γνωστό ότι μαχητικά τύπου Rafale πετούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Ελλάδα έστειλε επίσης Φρεγάτα 40 ετών με την ονομασία Λήμνος στην περιοχή. Ο διοικητής της διατάχθηκε να παρακολουθεί τις τουρκικές δραστηριότητες σε αυτά τα ύδατα, και σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν θα μείνει αναπάντητη ούτε μια τουρκική πρόκληση.

Και τι γίνεται με το "αιώνιο παγκόσμιο χωροφύλακα" τις Ηνωμένες Πολιτείες;

CONTINUE READING

Ο Τραμπ προειδοποίησε πραγματικά τον Μακρόν να μην επέμβει στη σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας, Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ Τζόναθαν Χόφμαν δήλωσε ότι Γαλλία και Τουρκία είναι "εξαιρετικά σημαντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και επιμένουμε να μειωθούν οι εντάσεις.

Το ρωσικό ΜΜΕ όμως αναφέρει ότι «το βόρειο τμήμα της Κύπρου βρίσκεται υπό de facto τουρκικό έλεγχο και το ίδιο το νησί, σύμφωνα με την Σύμβαση της 4ης Ιουνίου 1878, ανήκει επίσημα στην Άγκυρα. Η Ελλάδα αποκαλεί αυτό το σκεπτικό «Οθωμανικούς ισχυρισμούς» που ακυρώθηκαν με επακόλουθες συμφωνίες.

Αλλά το γεγονός παραμένει τονίζουν οι Ρώσοι, οι Τούρκοι επιμένουν στην επιστροφή αυτού του εδάφους βάσει μιας διεθνούς (παρεμπιπτόντως αντι-ρωσικής) συνθήκης, η οποία ονομάζεται επίσης βρετανική συμφωνία.

«Δεν έχει νόημα σε αυτό το μέρος να εισέλθουμε στην ιστορία της παραδοσιακά ύπουλης βρετανικής πολιτικής. Αλλά το Λονδίνο δεν θα ήταν αυτό που είναι εάν δεν επέτρεπε ορισμένα από τα προνόμια της τουρκικής μειονότητας όταν η Κύπρος είχε την ανεξαρτησία της το 1960. Ως αποτέλεσμα, είχαμε την απόβαση Τούρκων αλεξιπτωτιστών στην Κύπρο το 1974.
Τονίζουμε για άλλη μια φορά, αυτή είναι η θέση της Άγκυρας, αλλά η ιστορία με τη σειρά της αποδεικνύει το αντίθετο.
Στην ίδια την Τουρκία το θέμα έντονης συζήτησης ‘ήταν  το γιατί, μετά την ανάληψη της εξουσίας από την χούντα στην Αθήνα, η Άγκυρα δεν κατέλαβε ολόκληρη την Κύπρο;

Ο τότε πρωθυπουργός Μπουλέντ Έσεβιτ κατηγορείται για δειλία. Λένε, ότι αν  δεν είχε αξιολογήσει τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο, σήμερα σε αυτό το τμήμα της Μεσογείου, οι Τούρκοι δεν θα είχαν καθόλου προβλήματα», αναφέρει Ρώσος ειδικός.

Με λίγα λόγια τονίζει Ρώσος ειδικός, ήδη ακούγονται δυνατές φωνές στην Τουρκία: «Ήρθε η ώρα να διορθώσουμε  το λάθος και να επιστρέψουμε στα ιστορικά μας εδάφη. Ειδικά στο πλαίσιο ειδήσεων σχετικά με τα μεγαλύτερα πεδία φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στην Α.Μεσόγειο, και  η Άγκυρα αυτό ετοιμάζει να πράξει , παρά τις πολιτικές και στρατιωτικές συνέπειες».

CONTINUE READING

Πιστεύεται ότι τουλάχιστον πέντε χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ρωσίας, έχουν επίσης εθνικά συμφέροντα στην Κύπρο.

Οι Βρετανοί γενικά ελέγχουν το 2% του νησιού με δύο στρατιωτικές βάσεις τους. Ωστόσο, η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ενώ η Τουρκία αποκαλείται από τους Αμερικανούς ως το σημαντικότερο «περιουσιακό στοιχείο» της δύσης  στη Μέση Ανατολή.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Άγκυρα θεωρεί επιτρεπόμενη τη στρατιωτική της επέμβαση στο έδαφος της Κύπρου σύμφωνα με τις διατάξεις της Συνθήκης του 1960 με αφορμή τις εγγυήσεις που αφορούν τους Τουρκοκύπριους.

Οι τελευταίοι μπορούν να δηλώσουν την κατοχή δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της Κύπρου.

«Εδώ είναι η ώρα να επιστρέψουμε στην νοοτροπία της ΕΣΣΔ. Το 1974, κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης του Αττίλα (όπως ο τουρκικός στρατός αποκάλεσε την εισβολή του στην Κύπρο), ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Richard Nixon είπε ότι «εάν η Τουρκία εισβάλει στην Κύπρο, η Σοβιετική Ένωση μπορεί να παρέμβει και να κηρύξει πόλεμο εναντίον της Τουρκίας. Τότε το ΝΑΤΟ δεν θα προστάτευε την Τουρκία».

Σχεδόν η ίδια θέση φαίνεται τώρα, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι έτοιμες να παρέμβουν στη σύγκρουση για την Κύπρο, σε περίπτωση που η Άγκυρα εισέλθει σε πόλεμο για το νησί με την Ελλάδα και την Αίγυπτο, τότε όλα είναι πιθανά.

Όσον αφορά το στρατιωτικό δυναμικό, η Άγκυρα είναι αναμφίβολα ασθενέστερη από τις ενωμένες δυνάμεις των αντιπάλων της, αλλά περίπου το ήμισυ του πληθυσμού της Αιγύπτου μπορεί να κινηθεί ως  «πέμπτη στήλη» του Ερντογάν λόγω της ύπαρξης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Όσον αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, ο στρατός της είναι αριθμητικά μικρότερος από τον τουρκικό στρατό, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, έχει καλή εμπειρία μάχης.

Φαίνεται ότι αυτή η περίσταση ελήφθη υπόψη από τους Ελληνοκύπριους, όταν η Ρωσία ανακοίνωσε πρόσφατα την καταγγελία της ρωσοκυπριακής συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας.

CONTINUE READING

Η Λευκωσία δέχτηκε εκπληκτικά γρήγορα μια οικονομικά μη κερδοφόρα πρόταση της Μόσχας για αύξηση του επιτοκίου και των μερισμάτων από τη Ρωσική Ομοσπονδία που έφτασε στο 15%’. Η Ρωσία όπως φαίνεται παίρνει θέση στην Α.Μεσόγειο για τα δικά της συμφέροντα που δεν συμπίπτουν με τα τουρκικά σε Λιβύη, Συρία και θάλασσα», τονίζει ο ίδιος Ρώσος προσπαθώντας ίσως να μας προειδοποιήσει για επερχόμενη τουρκική καταιγίδα στην Κύπρο.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR