Αναβρασμός επικρατεί σε Τουρκία και Τρίπολη καθώς όπως μεταδίδουν αιγυπτιακά ΜΜΕ, η νομοθετική επιτροπή του κοινοβουλίου στην Αίγυπτο ενέκρινε τη συμφωνία με την Ελλάδα για την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες
Η έγκριση αυτή βάζει τέλος στα σενάρια περί κωλυσιεργίας στην έγκριση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο.
Υπενθυμίζεται πως η έγκριση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια των δύο χωρών έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι προαπαιτούμενο για να κοινοποιηθεί η συμφωνία στον ΟΗΕ και να αποκτήσει νομική ισχύ.
Υπήρξε και επικοινωνία Αθήνας και Καΐρου για την επιτάχυνση της διαδικασίας, ενώ το ελληνικό κοινοβούλιο αναμένεται να επικυρώσει από την πλευρά του τη συμφωνία για την ΑΟΖ μόλις αρχίσουν οι εργασίες της Ολομέλειας, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση εντός του Αυγούστου.
«Αυτή η συμφωνία επιτρέπει και στις δύο χώρες να προχωρήσουν στη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, ιδιαίτερα ελπιδοφόρα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου» ανέφερε, σύμφωνα με το Arab News ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι.
Στην Λιβύη υπουργοί από Γερμανία, Τουρκία, Κατάρ
Οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και του Κατάρ και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας επισκέφθηκαν σήμερα την πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη εν μέσω προσπαθειών για να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός στη διαιρεμένη χώρα, έγινε γνωστό από λιβυκά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Ενώ η Τουρκία και ο περιφερειακός της σύμμαχος, το Κατάρ, υποστηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, που έχει την έδρα της στην Τριπολη, οι αντίπαλες δυνάμεις στην ανατολική Λιβύη με επικεφαλής τον Χαλίφα Χάφταρ δέχονται υποστήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία.
Όπως γράφει το ΑΠΕ ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο αρχηγός του επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ βρίσκονταν σήμερα στην Τρίπολη για να «παρακολουθήσουν τις επιχειρήσεις» στο πλαίσιο της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας με τη Λιβύη, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Επικοινωνία Πούτιν- Ερντογάν για Αν.Μεσόγειο και ελληνοτουρκικά
Για τη Λιβύη, τη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο συνομίλησαν οι πρόεδροι Βλαντίμιρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν. Στο τραπέζι τέθηκαν και τα ελληνοτουρκικά.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η συζήτηση των δύο προέδρων επικεντρώθηκε κυρίως στην κρίση στη Λιβύη, όπου υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές, και στην ανάγκη να γίνουν πραγματικά βήματα προς μια βιώσιμη εκεχειρία.
Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν και ο Ερντογάν συζήτησαν επίσης για τη διένεξη ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα για την έρευνα για ενεργειακούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι «δίνουν έμφαση στη σημασία της συνέχισης της στενής συνεργασίας και του διαλόγου».
Το Κρεμλίνο πρόσθεσε ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν κατά τη ίδια τηλεφωνική συνομιλία να ενισχυθούν οι αντιτρομοκρατικές προσπάθειες στη Συρία, μετά τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν νωρίτερα σήμερα ότι κοινή τουρκορωσική περίπολος επλήγη από έκρηξη στην περιφέρεια Ιντλίμπ.
Η τουρκική προεδρία πρόσθεσε ότι ο Πούτιν και ο Ερντογάν συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο μέσω των διπλωματικών και στρατιωτικών διαύλων για τη Συρία.