Το Ιράκ προέτρεψε τους Άραβες συμμάχους του να βοηθήσουν να πείσει την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ιρακινό έδαφος, όπου επιτίθενται σε κουρδικές μαχητικές θέσεις, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη.
Το αίτημα εντατικοποιήθηκε μετά από την τουρκική επίθεση με drone σκοτώνοντας δύο υψηλόβαθμους ιρακινούς αξιωματικούς στην αυτόνομη κουρδική περιοχή του βόρειου Ιράκ, εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ της Άγκυρας και της Βαγδάτης.
Την Τετάρτη το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε για τρίτη φορά τον απεσταλμένο της Τουρκίας στη Βαγδάτη για να διαμαρτυρηθεί για την επίθεση, την οποία κατήγγειλε ως «κατάφωρη επιθετικότητα» και παραβίαση της κυριαρχίας του.
Ο υπουργός Εξωτερικών Φουάντ Χουσεΐν είπε ότι ζήτησε «μεγάλες αραβικές προσπάθειες για την αποφυγή επικίνδυνων εξελίξεων» και για «μια ενωμένη θέση να αναγκάσει την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της που έχουν διεισδύσει στο Ιράκ», ανέφερε το υπουργείο.
Η Τουρκία ξεκίνησε στα μέσα Ιουνίου διασυνοριακή επιχείρηση εναντίον του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), το οποίο χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική ομάδα από την Άγκυρα και τους Δυτικούς συμμάχους της.
Το PKK διεξήγαγε εξέγερση εναντίον της Άγκυρας από το 1984 και από καιρό χρησιμοποιεί το ορεινό έδαφος του βόρειου Ιράκ ως βάση οπισθοφυλακής για να πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας.
Κατά τα τελευταία 25 χρόνια, η Τουρκία έχει δημιουργήσει δώδεκα στρατόπεδα στο έδαφος του Ιράκ για να πολεμήσει το ΡΚΚ.
Την Πέμπτη ο πρέσβης της Τουρκίας στη Βαγδάτη Φατίχ Γιλντίζ εξέδωσε ανακοίνωση κατηγορώντας το Ιράκ ότι «κλείνει τα μάτια στην παρουσία τρομοκρατών του ΡΚΚ στο έδαφος του».
Οι κουρδικές πηγές αναφέρουν ότι οι προσπάθειες να πείσουν την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της δεν θα είναι εύκολη, καθώς η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να παραμείνει.
Οι αρχές στην αυτόνομη κουρδική περιοχή, που κυριαρχείται από το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP), βλέπουν το PKK ως αντίπαλο, αλλά δεν μπόρεσαν ποτέ να το ξεριζώσουν από τις βόρειες ιρακινές βάσεις του.