Σε δημόσια δήλωσή του πριν από τη συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μ. Νετανιάχου ανέφερε ότι οι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ επεκτείνονται, εν μέρει λόγω των «κοινών γεωπολιτικών συμφερόντων δύο δημοκρατικών χωρών στην ανατολική Μεσόγειο», ενώ τόνισε ότι το Ισραήλ παίρνει σοβαρά την τουρκική πρόκληση κατά της Ελλάδος στην Α. Μεσόγειο.
Το σχόλιο του Ισραηλινού ηγέτη έγινε με αφορμή την αποστολή τουρκικών πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο αυτή την εβδομάδα, με την τουρκική πρόφαση ότι αυτά προορίζονται για την προστασία της ερευνητικής αποστολής στην “τουρκική” ΑΟΖ.
Τα τουρκικά πλοία βρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ, ενώ το Ισραηλινό ΥΠΕΞ εξέφρασε την υποστήριξή του προς την Ελλάδα με ένα μήνυμα του την Τετάρτη.
Ο Ν.Δένδιας συναντήθηκε με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι νωρίτερα σήμερα και ανακοίνωσε ότι, 600 Ισραηλινοί τουρίστες την εβδομάδα θα μπορούν να επισκέπτονται την Ελλάδα με περίοδο καραντίνας μόνο δύο ημερών,λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης «όλες τις περιφερειακές εξελίξεις με αφορμή την τουρκική πρόκληση, αφού η Άγκυρα αμφισβητεί την σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής της Μεσογείου», αναφέρει το ισραηλινό ΥΠΕΞ.
Σε δήλωση του ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε "ότι έκανα ξεκάθαρο στους Ισραηλινούς συνομιλητές μου ότι η τουρκική παραβατικότητα είναι κίνδυνος για όλες τις χώρες της περιοχής μας, κίνδυνος για την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Μιλήσαμε επίσης για την ενεργειακή ασφάλεια και την ανατολική Μεσόγειο".
“Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με τη Λιβύη τον Νοέμβριο του 2019, διαχωρίζοντας μεγάλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ τους, και δημιουργώντας τριβές μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας. Την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν τη δική τους συμφωνία, οριοθετώντας τις ΑΟΖ τους στην ανατολική Μεσόγειο, για την ανησυχία της Τουρκίας”, γράφει η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post.
Η ίδια επισημαίνει ότι Ελλάδα και Ισραήλ είναι στενοί σύμμαχοι τα τελευταία χρόνια, συνεργαζόμενοι σε ενεργειακά έργα όπως ο αγωγός EastMed, που σχεδιάζεται να είναι ο μεγαλύτερος αγωγός στον κόσμο.
Τουρκία και Ισραήλ διατηρούν τεχνικά διπλωματικές σχέσεις,αλλά αυτές είναι σε οριακό σημείο μετά το περιστατικό με το πλοίο Mavi Marmara.
Επιπλέον, η συμφωνία ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης σημαίνει ότι η Άγκυρα διεκδικεί δικαιώματα αρνησικυρίας στην κατασκευή του αγωγού EastMed.
Το Ισραήλ δεν θέλει να εμπλακεί στρατιωτικά σε πρώτη φάση στην διένεξη στην Α.Μεσόγειο, αλλά μπορεί (και νομίζουμε ότι το κάνει), να ενεργοποιήσει τα λόμπυ του στις ΗΠΑ ώστε να τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες ενοχλούν σφόδρα όλο το δυτικό σύστημα εξουσίας που έχει σαφώς τα δικά του συμφέροντα στην περιοχή αυτή του κόσμου, που έχει γίνει η πιο “καυτή” του πλανήτη.
Παράλληλα ισραηλινά αεροσκάφη παρακολούθησης ερευνούν την Α.Μεσόγειο σε μια προσπάθεια παρουσίας του Ισραήλ στα τουρκικά σχέδια, τα οποία ανησυχούν πλέον όλο και πιο πολλές χώρες της περιοχής.