Greek-Turkish Relations
Updated at:

Ελλάδα-Γαλλία αιφνιδίασαν την Τουρκία: Ξεκίνησαν οι ασκήσεις

Ανανέωση  09:38 

Έμπρακτη στήριξη στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και τα ελληνικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο δίνει η Γαλλία. Από τις πρωινές ώρες έπειτα από την δημόσια ανακοίνωση του Γάλλου προέδρου αφίχθησαν στην Ελλάδα γαλλικά μαχητικά για συνεκπαιδεύσεις με τη ΠΑ πάνω από το Αιγαίο

Μία φρεγάτα, ένα ελικοπτεροφόρο Mistral και δύο μαχητικά αεροσκάφη Rafale στην Κρήτη, είναι η έμπρακτη γαλλική στρατιωτική παρουσία σε Αιγαίο και νοτιοανατολική Μεσόγειο.   

Οι Γάλλοι εμφανίστηκαν στην περιοχή τα ξημερώματα και ήδη από τις 6 το πρωί μέχρι τις 9, έγινε συνεκπαίδευση με ελληνικές δυνάμεις. 

Αρχικό κείμενο 08:26

Επιβεβαιώνεται από πολλές πηγές  το περιστατικό μεταξύ της ελληνικής φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ και τουρκικής φρεγάτας που προστάτευε το τουρκικό ερευνητικό ORUC REIS. 

Το πλήρωμα της φρεγάτας «ΛΗΜΝΟΣ» έδωσε ένα γερό μάθημα στην νεότερη φρεγάτα που ναυπήγησαν οι Τούρκοι, την ΚΕΜΑΛ ΡΕΙΣ! 

Μετά από προσπάθεια όπως όλα δείχνουν να εμποδίσουν οι Τούρκοι την ελληνική φρεγάτα να πλησιάσει στο Oruc Reis, με αποτέλεσμα την επακούμβηση των δύο πλοίων, όπως ανέφερε χθες το Πενταπόσταγμα. 

Μάλιστα οι Τούρκοι αιφνιδιάστηκαν με την εξέλιξη και στα ελεγχόμενα ΜΜΕ τους αναφέρουν πως τουρκική φρεγάτα ''χτύπησε'' την ελληνική. 

Οι νέες πληροφορίες 

CONTINUE READING

Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες η ελληνική φρεγάτα ήταν από δεξιά όταν ο... κυματισμός ή η αδεξιότητα ή η πρόκληση του Τούρκου κυβερνήτη έφερε το πλοίο του στην πλωτή του «Λήμνος» με αποτέλεσμα το «ράμφος» της ελληνικής φρεγάτας να χτυπήσει το τουρκικό πλοίο στην κοιλιά και να του προκαλέσει μεγάλη ζημιά με αποτέλεσμα να αποσυρθεί από την περιοχή με ρυμουλκό!

Μετά το ναυτικό επεισόδιο και οι δυο πλευρές κράτησαν χαμηλούς τόνους και στο πνεύμα αυτό κινήθηκε το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού ο οποίος μίλησε για τον κίνδυνο ατυχήματος στο Αιγαίο! 

Μήνυμα στην Αγκυρα μέσω Γαλλίας 

Την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε αργά χθες ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Αγκυρα. «Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με την οποία γίνεται γνωστό ότι ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε η Γαλλία «να ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο σε συνεργασία με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας», για να δείξει ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, Ελλάδα και Γαλλία έχουν συμφωνήσει να πραγματοποιήσουν και κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης, που θα ανακοινωθούν άμεσα. Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ακόμα πως μεταξύ γειτονικών χωρών και συμμάχων στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να υπάρχει ειρηνικός διάλογος. 

Η κοινή αυτή άσκηση δεν ήταν προγραμματισμένη και ουσιαστικά αποφασίσθηκε ως μήνυμα-προειδοποίηση προς την Τουρκία. Η ανταπόκριση του Παρισιού ήλθε σε συνέχεια της υποστηρικτικής προς την Ελλάδα δήλωση του ίδιου του προέδρου Μακρόν, την οποία, μάλιστα έκανε στα ελληνικά.

Συνάντηση Δένδια - Πομπέο 

Από την διπλωματική κινητικότητα που ανέπτυξε η Αθήνα οριστικοποιήθηκε το ραντεβού Δένδια με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ

CONTINUE READING

Πομπέο την Παρασκευή στην Αυστρία, αλλά και η ξεκάθαρη στήριξη της Ισραηλινής κυβέρνησης στις θέσεις της Αθήνας με την ανακοίνωση που εξέδωσε για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς Δικαίου και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Η άμεση ανταπόκριση της αμερικανικής πλευράς στο αίτημα της Ελλάδας, μόλις μια ημέρα μετά τη σαφή τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι ενδεικτική της εδραιωμένης αντίληψης εταίρων και συμμάχων για την τουρκική παραβατικότητα» ανέφεραν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές. Αντίληψη, που όπως σημειώνουν, αντικατοπτρίζεται και στην ξεκάθαρη ανακοίνωση που εξέδωσε η ισραηλινή διπλωματία σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την οποία εκφράζεται πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της και το δικαίωμά της να οριοθετεί την ΑΟΖ της.

Συνάντηση Δένδια - Νετανιάχου

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών θα ταξιδέψει αύριο στο Ισραήλ, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι. Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε διμερές επίπεδο, και στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-ΗΠΑ)

 

https://twitter.com/eha_news/status/1293673640253366276https://twitter.com/mavivatannet/status/1293640064904368133

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR