Armed Conflicts

Κύπρος: Ανοιχτά της Αμμοχώστου η γαλλική φραγάτα La Fayette

Μια ανάσα από την κατεχόμενη Αμμόχωστο βρίσκεται από το απόγευμα η γαλλική φρεγάτα La Fayette.

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι η φρεγάτα πραγματοποιεί περιπολίες στο πλαίσιο επιτήρησης της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ πρόσφατα έλαβε μέρος σε κοινές ασκήσεις γαλλικών και ελληνικών ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων σε θαλάσσια περιοχή κοντά στην Κρήτη.

Η φρεγάτα La Fayette ζήτησε και εξασφάλισε άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Υπουργείο Άμυνας, να παραμείνει για 24 ώρες στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κύπρου, προκειμένου το πλήρωμα της να προβεί σε εκπαίδευση καταδύσεων.

Μάλιστα η φρεγάτα ζήτησε όπως παραμείνει ανοικτά του Πρωταρά και της παραλίας του Κόννου, κοντά στην ακτή, ούτως ώστε το πλήρωμα της να κάνει καταδύσεις και στη συγκεκριμένη περιοχή όπου υπάρχουν σπηλιές.

Οι πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ακόμα ότι την Τετάρτη η γαλλική πολεμική φρεγάτα αναμένεται να βγει ξανά σε ανοιχτή θάλασσα προκειμένου να συνεχίσει τις περιπολίες της στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Η Γαλλία στηρίζει έμπρακτα Ελλάδα και Κύπρο

Σύμφωνα με γαλλικό αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων, ακόμη και η παρουσία μαχητικών αεροσκαφών που είδαμε πριν από λίγες ημέρες στην περιοχή, από μόνη της αποτελεί ένα ισχυρό συμβολισμό σηματοδοτώντας την ισχυρότατη βούληση της Γαλλίας να μην κάνει πίσω στα “παιχνίδια” της Τουρκίας. Η στρατιωτική στήριξη όμως φαίνεται και με άλλες κινήσεις από τη Γαλλία.

Ο λόγος αφορά βέβαια στην εκμετάλλευση ενεργειακών πεδίων από γαλλικές εταιρείες όπως η TOTAL, οι οποίες δεν καταλαβαίνουν από τα σχέδια του Ερντογάν για “συνεργασία” στην Μεσόγειο και άλλα τέτοια τερτίπια.

Γάλλοι ειδικοί θεωρούν ότι τέτοιες κινήσεις πό το Παρίσι, θα έχουν μεγάλον αντίκτυπο στην χώρα μας και την πολιτική της ηγεσία.

Υπενθυμίζουμε ότι το γαλλικό ελικοπτεροφόρο Tonnerre (Mistral-Class LHD) μετέβει στον Λίβανο μετά την τραγωδία, για ανθρωπιστική βοήθεια, έμφορτο με επίλεκτο στραττιωτικό προσωπικό και μέσα για κάθε ενδεχόμενο.

Η παρουσία του γαλλικού ελικοπτεροφόρου που θα συνοδεύεται και από γαλλικό υποβρύχιο το οποίο θα περιπολεί στην Α.Μεσόγειο έθεσε ήδη τους Τούρκους σε ανησυχία μετά και την παρουσία αιγυπτιακών υποβρυχίων εκτός των ελληνικών.

Από την άλλη πλευρά, καθώς οι διεθνείς αντιδράσεις στην κλιμακούμενη κρίση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας αρχίζουν να δείχνουν ένα μοτίβο κλιμάκωσης,το ζήτημα είναι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις κινήσεις του στην Α.Μεσόγειο.

Τι ακριβώς επιζητά ο πρόεδρος της Τουρκίας... καθώς δηλώνει ότι το πλοίο του θα διεξάγει  δήθεν σεισμικές έρευνες σε μια ναυτική ζώνη που ανήκει στην χώρα μας; Ποιο θα είναι το τελικό του παιχνίδι;

Η συνολική εικόνα παραμένει περίπλοκη, δημιουργώντας ένα πλαίσιο «ισορροπίας τρόμου» που κρατά τον τουρκικό και τον ελληνικό στόλο αντιμέτωπους, προκαλώντας ανησυχίες ότι η διαφορά μπορεί εύκολα να ξεφύγει από τον έλεγχο. Ωστόσο, η σοβαρότητα της κατάστασης φαίνεται να αντιμετωπίζεται από μια αξιοσημείωτη εχθρότητα από την ΕΕ με εξαίρεση την Γαλλία.

Μια Γαλλία που έχει μόνο να χάσει αν η Τουρκία οριοθετήσει ΑΟΖ εκεί που δεν έχει, ελέγχοντας ένα τρομερά σημαντικό κομμάτι της Μεσογείου.

Τίποτα δεν θεωρείται τυχαίο και το Παρίσι “βλέπει” θέλοντας και μη αυτό που δεν ”βλέπει” για παράδειγμα  η Γερμανία ή η Βρετανία, και αυτό έχει να κάνει με την τουρκική “λαιμαργία” για υφαρπαγή θαλασσίων οικοπέδων που δεν της ανήκουν.

Το χειρότερο όμως είναι η προβολή τουρκικής στρατιωτικής εξουσίας στην Μεσόγειο ενώ την ίδια στιγμή τουρκική εταιρεία ξεφορτώνει θωρακισμένα οχήματα σε χώρα της Αφρικής, που αποτελούσε μέχρι τώρα προνομιακό χώρο δράσης του Παρισιού.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR