Νέο μέτωπο θέλουν να ανοίξουν οι Τούρκοι. Μετά το Αιγαίο, η Θράκη, καθώς μιλούν για δήθεν ''τουρκική'' μειονότητα και ότι η Ελλάδα κλείνει σχολεία, με πρόσχημα την λιτότητα.
Ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, με τον Hami Aksoy να βρίσκεται σε άλλο ένα παραλήρημα
''Η Ελλάδα έκλεισε τα δημοτικά σχολεία που ανήκουν στην «τουρκική» μειονότητα στη Δυτική Θράκη.
Το πρόσφατο κλείσιμο οκτώ επιπλέον δημοτικών σχολείων αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα αυτής της πρακτικής.
Τα τελευταία 25 χρόνια ο αριθμός των μειονοτικών σχολείων μειώθηκε από 231 σε 115 με ευθύνη της Ελλάδας.
Αυτή η κίνηση από την Ελλάδα αποτελεί μέρος των προσπαθειών αφομοίωσης και καταπίεσης της μειονότητας. Εν τω μεταξύ, η ΕΕ είναι απλώς θεατής της συστηματικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια χώρα-μέλος.
Ζητάμε από την Ελλάδα να σταματήσει αυτή τηνπολιτική, η οποία δεν είναι συμβατή με τη Συνθήκη της Λωζάνης, καθώς εμποδίζει την εκπαίδευση των παιδιών της μειονότητας και ανοίξτε ξανά τα σχολεία που έκλεισαν.''
Αυτό που πρέπει να κάνει η χώρα μας είναι το εξής:
- Κλείσιμο προξενείου
- Παρακολούθηση πρακτόρων της ΜΙΤ
Και κάτι τελευταίο. Να κλείσουν αύριο κιόλας όλα τα παράνομα “σχολεία” που λειτουργούν προφανώς με τη βοήθεια του τουρκικού προξενείου στην περιοχή της Θράκης.
Η απάντηση της Αθήνας
''Είναι τουλάχιστον παράδοξο, αν όχι αστείο, να υποδεικνύει η Τουρκία στην Ελλάδα την ανάγκη σεβασμού μειονοτικών δικαιωμάτων. Η ιστορία θα παραμείνει για πάντα ο πλέον αντικειμενικός μάρτυρας για τον συστηματικό τρόπο εξάλειψης από την Τουρκία όλων των μειονοτήτων στην επικράτειά της κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα.
Όσον αφορά τις εκπαιδευτικές επιλογές της Ελληνικής Πολιτείας, αυτές γίνονται ισότιμα και χωρίς διακρίσεις για όλους τους Έλληνες πολίτες, πάντοτε με αποκλειστικό γνώμονα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και το συμφέρον των μαθητών.
Ειδικότερα για τη μουσουλμανική μειονότητα, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι στην περιοχή λειτουργούν 115 μειονοτικά δημοτικά σχολεία, εντός των οποίων η παρεχόμενη διδασκαλία διασφαλίζει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα των μαθητών.
Παρεμπιπτόντως, στην Κωνσταντινούπολη το 1955 υπήρχαν 54 ελληνικά δημοτικά σχολεία, ενώ σήμερα μόνο 3. Γνωρίζει άραγε η τουρκική ηγεσία γιατί;''