Η ανατολική Μεσόγειος συμπληρώνεται στα ψυχροπολεμικά πεδία της αμερικανορωσικής σύγκρουσης, καθώς ο αμερικανικός στρατός προσπαθεί εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα να βρει ένα ρωσικό υποβρύχιο με εγκατεστημένους πυραύλους κρουζ Kalibr στην "καυτή" περιοχή της Μεσογείου..
Ο αμερικανικός στρατός φέρεται να πραγματοποιεί επιχείρηση έρευνας και εντοπισμού στα ύδατα της Μεσογείου για ρωσικό υποβρύχιο οπλισμένο με πυραύλους κρουζ στο πλαίσιο της παρουσίας του αεροπλανοφόρου "Αϊζενχάουερ" και της πολεμικής συνοδείας του στην περιοχή.
Σύμφωνα με πηγές, το ρωσικό υποβρύχιο εξαφανίστηκε ξαφνικά από τα ραντάρ, ενώ μέχρι τώρα, το πού βρίσκεται παραμένει άγνωστο, παρά τις τακτικές πτήσεις αμερικανικών ΑΦΝΣ στην περιοχή.
Τι αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ
"Κατά τη διάρκεια ασκήσεων του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο Θάλασσα, αμερικανικά αεροσκάφη Poseidon προσπάθησαν να λάβουν πληροφορίες σχετικά με τα ρωσικά υποβρύχια.
Τα αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιχείρηση εντοπισμού του ρωσικού υποβρυχίου με υδροακουστικά συστήματα που έριξαν στο νερό για να εντοπίσουν το ρωσικό υποβρύχιο.
Ένα από αυτά τα υποβρύχια βρισκόταν κοντά στη βρετανική αεροπορική βάση Ακρωτήρι, που βρίσκεται στην Κύπρο. Ωστόσο, αποδείχθηκε αδύνατο να εντοπιστούν ρωσικά υποβρύχια, ακόμη και με τη βοήθεια σύγχρονων ραδιοακουστικών συστημάτων", μεταδίδει ρωσικό ΜΜΕ.
Τις προηγούμενες μέρες ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο, σημειώνει το ρωσικό μέσο.
Η ακριβής τοποθεσία του ρωσικού υποβρυχίου παραμένει άγνωστη σύμφωνα με τις πληροφορίες, ωστόσο το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί ενδεικτικό της υψηλότατης γεωπολιτικής αξίας της ανατολικής Μεσογείου και πώς σταδιακά η περιοχή μετατρέπεται σε ένα ακόμα πεδίο σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.
Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και οι πολεμικές συγκρούσεις σε Συρία και Λιβύη, καθώς η διαχρονική ελληνοτουρκική κρίση που το τελευταίο διάστημα κορυφώνεται, έχουν μετατρέψει την ανατολική Μεσόγειο σε μία από τις πιο κρίσιμες περιοχές στον πλανήτη και περιοχή καθοριστικής σημασίας για σημαντικές γεωπολιτικές, οικονομικές και ενεργειακές εξελίξεις.