«Επιτέλους και ευτυχώς πετυχαίνουμε οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο, πράγμα απαραίτητο, σημαίνει επήρεια των νησιών, αναγνωρίζεται ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ»
Θετικότατη εξέλιξη χαρακτήρισε μέσω του ΣΚΑΪ την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ ο Κώστας Λάβδας, καθηγητής Ευρωπαϊκής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η Άγκυρα θα αποπειραθεί να ακυρώσει τη συμφωνία στην πράξη, κλιμακώνοντας την ένταση.
«Επιτέλους και ευτυχώς πετυχαίνουμε οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο, πράγμα απαραίτητο, σημαίνει επήρεια των νησιών, αναγνωρίζεται ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ . Αυτό που είναι απέναντι από την Αίγυπτο είναι τα νησιωτικά συμπλέγματα όχι ο ηπειρώτικος κορμός της Ελλάδας» εξήγησε ο κ. Λάβδας.
Όπως σημείωσε, ο βαθμός επήρειας των νησιών έχει να κάνει με τις διαβουλεύσεις. «Η περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Αίγυπτου είναι μοιρασμένη σε ποσοστό 44% - 56% είναι επιτυχία για μένα αν σκεφθεί κανείς πόσες δεκαετίες προσπαθούσαμε να καθορίσουμε θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο» είπε.
«Βεβαίως η Τουρκία θα προσπαθήσει στην πράξη να ακυρώσει τη συμφωνία. Θα πρέπει να την επικυρώσουμε αμέσως και οι δυο πλευρές. Η Τουρκία θα προσπαθήσει να στείλει ερευνητικά σεισμογραφικά σκάφη, στη συνεχεία σκάφη για γεωτρήσεις ενδεχομένως, εκεί τόσο η Ελλάδα και η Αίγυπτος θα πρέπει να αποδείξουν ότι στηρίζουν τις επιλογές τους. Οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα είναι δύσκολες. Η Τουρκία θα προσπαθήσει να ακυρώσει στην πράξη αυτό το θετικό βήμα» ξεκαθάρισε.
Σύμφωνα με τον κ. Λάβδα οι διερευνητικές επαφές είναι χρήσιμες όταν υπάρχει προοπτική να καταλούν κάπου όπως με την Ιταλία και την Αίγυπτο. «Είναι θέμα Τουρκίας να αποφασίσει αν θέλει καλή σχέση με εμάς… Η ΕΕ οφείλει να στηρίξει τις δίκαιες ελληνικές θέσεις. Είναι παράδοξη η λογική του τουρκολιβυκού συμφώνου ότι τα ελληνικά νησιά δεν υπάρχουν, δεν έχουν επήρεια, δεν μπορεί να σταθεί αυτό», διευκρίνισε ο καθηγητής.
Η συζήτηση με Κύπρο για ΑΟΖ είναι προχωρημένη, είπε ο κ. Λάβδας, το ιδανικό θα ήταν να συνέχιση της οριοθέτησης με Αίγυπτο που θα φέρει ομαλά το επόμενο βήμα με την Κύπρο.