Δένδιας, Σούκρι
National affairs
Updated at:

Ιδού η συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο! - Έγγραφο

Στη δημοσιότητα έδωσε η εφημερίδα «Το Βήμα» το κείμενο της συμφωνίας που συνομολογήθηκε χθες μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

CONTINUE READING

Στο Προοίμιο της Συμφωνίας, που περιλαμβάνει συνολικά πέντε άρθρα, αναφέρεται ρητώς ότι τα δύο κράτη αναγνωρίζουν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ενώ στο Άρθρο 1 ορίζεται σαφώς ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μερική θαλάσσια οριοθετική γραμμή.

Αν οποιοδήποτε από τα δύο συμβαλλόμενα Μέρη αρχίσει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με σκοπό την οριοθέτηση ΑΟΖ με άλλο κράτος που μοιράζεται με τα δύο Μέρη τις θαλάσσιες ζώνες τους, το Μέρος αυτό προτού καταλήξει σε συμφωνία με το τρίτο κράτος θα πρέπει να διαβουλευθεί και να ενημερώσει το άλλο Μέρος της Συμφωνίας.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι όπου υπάρχουν φυσικοί πόροι που εκτείνονται στις δύο ΑΟΖ των Μερών, τότε οι δύο χώρες θα συνεργαστούν ώστε να βρεθεί μία συμφωνία κοινής εκμετάλλευσης.

CONTINUE READING

Όλο το διπλωματικό παρασκήνιο

Διπλωματικές πηγές, επιχείρησαν να φωτίσουν το παρασκήνιο της συμφωνίας – όροσημο, που σημειωτέον προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, η συμφωνία αυτή είναι ισορροπημένη και απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο της Θάλασσας, όπως «έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία».

Μάλιστα, η εν λόγω συμφωνία ανατρέπει στην πράξη και τη θέση που έχει διατυπώσει η Τουρκία περί μη επήρειας των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές: «Κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες. Στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, βασικά κριτήρια αποτέλεσαν οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες».

Επ’ αυτού, οι διπλωματικές πηγές έσπευδαν να στείλουν και ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία: «Η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ».

 

Τι απαντά ο Δένδιας για τη μη οριοθέτιση του Καστελόριζου και μέρος της Ρόδου

Απάντηση στις τουρκικές δηλώσεις μετά τη συμφωνία με την Αίγυπτο για τον τμηματικό καθορισμό θαλασσίων ζωνών έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο κ. Δένδιας τόνισε πως η γερμανική προεδρία της ΕΕ αλλά και τα κράτη μέλη ενημερώθηκαν για τη συμφωνία αμέσως μετά την υπογραφή της, και επεσήμανε πως εστάλησαν το κείμενο αλλά και οι χάρτες.

Ως προς τους λόγους που η κυβέρνηση προχώρησε σε τμηματικό καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, ο κ. Δένδιας υποστήριξε: «Δεν περιελήφθη στη συμφωνία το σύμπλεγμα του Καστελορίζου και κομμάτι των ακτών τη Ρόδου, γιατί αυτά θα περιληφθούν σε μελλοντικές οριοθετήσεις με την Κύπρο, την Αίγυπτο και εάν το θελήσει, με την Τουρκία. Αφήσαμε επίσης έξω ένα μεγάλο κομμάτι των ακτών της Κρήτης και αυτό έγινε για να το συζητήσουμε σε μελλοντική οριοθέτηση με τη Λιβύη, όταν η χώρα αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση».

CONTINUE READING

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για περί ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε πως «είχαν μια οξύτητα» και ότι «δεν βοηθούν». Υποστήριξε απαντώντας σε ερώτηση για την ελληνική αντίδραση σε περίπτωση που το Oruc Reis βγει για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ότι: «Θα κάνουμε το καθήκον μας. Θα υπερασπίσουμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Όπως έχουμε υποχρέωση βάσει του Συντάγματος. Δεν εξαιρεθώ τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από το σύνολο της έννομης τάξης της χώρας και έχουν μια αποστολή, να υπερασπίζουν τα δικαιώματα της χώρας μας. Εμείς απλώς λέμε ότι σαν κυρίαρχη χώρα έχουμε συνταγματική υποχρέωση να υπερασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με κάθε μέσο».

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί παρέμβασης της Μέρκελ για την δημιουργία μορατόριουμ γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε: «Εγώ εκτιμώ την παρουσία της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ στα θέματα ανατολικής μεσογείου. Είναι σαφής η προσπάθεια της προεδρίας να παίξει θετικό ρόλο. Και η κ. Μέρκελ έχει συνομιλήσει με τον κ. Μητσοτάκη και έχει παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης».

Τέλος υπενθύμισε πως η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία «και το έχουμε πει αυτό ακόμη και όταν η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντί μας δεν την τιμούσε. Αλλά λέμε όχι σε διάλογο επί παντός επιστητού. Έχουμε μόνο μια διαφορά με την Τουρκία: Την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR