Θα ήταν σημαντικός εταίρος στους ενεργειακούς σχεδιασμούς η Τουρκίας, εκτιμά συνεργάτης ισραηλινού ινστιτούτου χάραξης πολιτικής. Το Ισραήλ έχει αποστασιοποιηθεί σημαντικά από την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις πλέον εκφράζεται η "ανάγκη συμμετοχής της Άγκυρας στις εξελίξεις".
Η Τουρκία δοκιμάζει τα όρια στη Μέση Ανατολή, με πιθανές επιπτώσεις για το Ισραήλ, ειδικά στον τομέα εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει το Jerusalem Post.
Οι ενέργειες της Άγκυρας προκάλεσαν ανησυχία στην περιοχή αφού υπέγραψε συμφωνία τον Νοέμβριο με την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, διαιρώντας τα οικονομικά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ της Τρίπολης και της Άγκυρας, με Ελλάδα και Κύπρο να καταγγέλλουν ότι παραβιάζονται οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες τους.
Εν τω μεταξύ, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις τέθηκαν σε ετοιμότητα τις τελευταίες εβδομάδες για τις παράνομες σεισμικές έρευνες της Τουρκίας κοντά στο Καστελόριζο.
«Όσον αφορά την ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ είναι προφανώς απογοητευμένο με την επιθετική προσέγγιση της Τουρκίας», δήλωσε ο Γκάμπριελ Μίτσελ, πολιτικός αναλυτής στο Mitvim, το Ισραηλινό Ινστιτούτο Περιφερειακών Εξωτερικών Πολιτικών.
«Το Ισραήλ έχει επενδύσει στις συνεργασίες του με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο και δεν θέλει να αγνοήσει τη σημασία της υπεράσπισης των εταίρων του».
Ωστόσο, είπε ότι το Ισραήλ και η Τουρκία φαίνεται να επιθυμούν να αποφύγουν τη διαμάχη μεταξύ τους. Η Τουρκία είναι ο 10ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ και υπάρχει σημαντικός τουρισμός μεταξύ των χωρών, καθώς και πολιτιστικές ανταλλαγές, παρά τις κακές διπλωματικές σχέσεις τους τα τελευταία χρόνια, αναφέρει η Jerusalem Post.
Η ισραηλινή προσέγγιση στην κρίση ήταν ουδέτερη, αντί επιθετικών διπλωματικών μέτρων, είπε ο Μίτσελ.
"Η Τουρκία υπολογίζει ότι τη στιγμή που θα εμπλακεί το Ισραήλ είναι η στιγμή που η αμερικανική δέσμευση και οι ευαισθησίες θα αυξηθούν με κάποιο τρόπο, ακόμα κι αν αυτός περιοριστεί σε διπλωματικό επίπεδο. Η διατήρηση του Ισραήλ εκτός της κρίσης σημαίνει ότι και οι ΗΠΑ δεν θα εμπλακούν", είπε.
Η πρόκληση του Ισραήλ ήταν να παραμείνει ουδέτερο στη διαμάχη της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο χωρίς να βλάψει τη συνεργασία του με τις τελευταίες χώρες.
Ο Μίτσελ προειδοποίησε για την Τουρκία που προσπαθεί να «ωθήσει τη συνομιλία σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και να είναι πολύ επιθετική σε αυτό», με πολλά περιστατικά να συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο Μίτσελ δήλωσε ότι το δόγμα "Γαλάζια Πατρίδα" της Τουρκίας αναπτύχθηκε από το τουρκικό ναυτικό, αντικατοπτρίζοντας ότι "για δεκαετίες, Τούρκοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπάθησαν να εντοπίσουν ευκαιρίες ενίσχυσης της περιφερειακής θέσης της Τουρκίας".
Ταυτόχρονα, αυτές οι πολιτικές έχουν αναμειχθεί με "την τρέχουσα θέση της τουρκικής εγχώριας πολιτικής και ιδεολογίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του εσωτερικού του κύκλου", συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας συνεργασιών με ομάδες συνδεδεμένες με την Μουσουλμανική Αδελφότητα σε ολόκληρη την περιοχή, δήλωσε ακόμα ο Μίτσελ.
Ωστόσο, ο Μίτσελ υποστήριξε ότι η Τουρκία θα ήταν «σημαντικός» εταίρος σε ενεργειακά έργα με το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο - εάν της δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχει.
"Ισραηλινοί και Τούρκοι αξιωματούχοι συζητούσαν για αγωγό Ισραήλ-Τουρκίας μέχρι το 2017", δήλωσε ο Μίτσελ. "Η τιμή ήταν το πραγματικό εμπόδιο, όχι πολιτικά ή διεθνή νομικά ζητήματα".