Ghassan Salame
USA

Διαφωνία ΗΠΑ-ΟΗΕ για το ποιος θα διορίσει τον νέο απεσταλμένο της Λιβύης

Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να εμποδίζουν τον αρχηγό του ΟΗΕ να ορίζει τον νέο απεσταλμένο της Λιβύης, όπως αναφέρει η Γερμανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να εμποδίσουν τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να ορίσει νέο απεσταλμένο της Λιβύης του ΟΗΕ για να αντικαταστήσει τον Γκασάν Σλάμι που παραιτήθηκε πριν από σχεδόν πέντε μήνες, δήλωσε την Πέμπτη ο Πρέσβης της Γερμανίας, Κριστόφ Χούσενγκεν.

Το Reuters αναφέρει ότι ο Σλάμι, ο οποίος ήταν επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ και κατηγορήθηκε για προσπάθεια διαμεσολάβησης της ειρήνης, παραιτήθηκε λόγω του άγχους μετά την αποτυχία της τελευταίας προσπάθειάς του για ειρήνη στη διχασμένη από τον πόλεμο χώρα.

CONTINUE READING

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν τώρα να διαχωρίσουν τον ρόλο, και να έχουν ένα άτομο να διευθύνει την αποστολή του ΟΗΕ - γνωστό ως UNSMIL - και ένα άλλο άτομο να επικεντρώνεται στη διαμεσολάβηση της ειρήνης στη Λιβύη, όπως δήλωσαν διπλωμάτες.

«Έγιναν ερωτήματα από τους αμερικανούς εταίρους μας σχετικά με τη δομή του UNSMIL. Πιστεύουμε ότι, ναι, μπορείτε να το συζητήσετε αυτό, αλλά… οι ΗΠΑ δεν πρέπει να σταματήσουν τον Γενικό Γραμματέα να διορίσει τον διάδοχο του Γκασάν Σλάμι», όπως δήλωσε ο Heusgen στους δημοσιογράφους.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παραδοσιακά επισημαίνει αυτούς τους διορισμούς με συναίνεση, αλλά μερικά από τα 15 μέλη δεν είναι υπέρ της πρότασης των ΗΠΑ για διαχωρισμό του ρόλου, ανέφεραν διπλωμάτες. 

CONTINUE READING

Ο Γκουτέρες πρότεινε την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γκάνας και τον τρέχοντα απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Αφρικανική Ένωση, Χάνα Τέτεχ, να αντικαταστήσουν τον Σλάμι και η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι μπορεί να υποστηρίξει τον διορισμό της μετά τον διορισμό του Γκουτέρες ειδικού μεσολαβητή, ανέφεραν διπλωμάτες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν την πρώην πρωθυπουργό της Δανίας Helle Thorning-Schmidt να είναι ειδικός απεσταλμένος, αλλά διπλωμάτες δήλωσαν ότι αποσύρθηκε και η Ουάσιγκτον αναζητά τώρα νέο υποψήφιο.

Η Λιβύη κατέβηκε στο χάος μετά την ανατροπή του ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ το 2011. Από το 2014, έχει χωριστεί, με μια διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση που ελέγχει την πρωτεύουσα, την Τρίπολη και τα βορειοδυτικά, ενώ ο στρατιωτικός ηγέτης Khalifa Haftar στη Βεγγάζη κυβερνά την ανατολή .

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR