USA
Updated at:

Πιέσεις στην Ουάσιγκτον για να αρθεί το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Σε μία προτροπή, "απαίτηση" των ημερών αναφέρεται μέσα από άρθρο του στο  National Interest, ο πρώην αξιοματούχος του Πενταγώνου και αναλυτής στο think tank American Enterprise Institute, Michael Rubin.

CONTINUE READING

Χαρακτηριστικό του όλου θέματος που πραγματεύεται είναι η άρση του εμπάργκο όπλων που διατηρούν ακόμη οι ΗΠΑ στην Κύπρο, ιδιαίτερα με την πολιτιική αστάθεια που διέπει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και της κατάφωρης προκλητικότητας της Τουρκίας με τις παράνομες διεκδικήσεις της. 

'46 χρόνια μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, τουλάχιστον 30.000 τουρκικά στρατεύματα παραμένουν στο νησί, στηρίζοντας το ψευδοκράτος. Ενώ το Ισραήλ, η Αίγυπτος και ο Λίβανος αναγνωρίζουν όλοι την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, η Τουρκία την απορρίπτει προκειμένου να διεκδικήσει τους πόρους της Κύπρου για τον εαυτό της. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει επανειλημμένα κρίνει παράνομη την τουρκική κατοχή στην Κύπρο και το 1975, το Κογκρέσο επέβαλε εμπάργκο όπλων στην Τουρκία λόγω των ενεργειών του στην Κύπρο. Το έμπάργκο αυτό μετά από πιέσεις και απειλές της Τουρκίας στις ΗΠΑ σταμάτησε το 1987.

Στα χρόνια από το εμπάργκο όπλων του 1987 στην Κύπρο, υπήρξε στρατηγικός αναπροσανατολισμός στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε. Η δημοκρατία άκμασε στην Ελλάδα ενώ υποχώρησε στην Τουρκία. Το πιο σημαντικό, τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος προωθούν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα", αναφέρει ο Rubin στο National Interest.

Ο πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, δεν αναφέρεται τυχαία στο ζήτημα καθώς ενδέχεται να υπάρχουν πληροφορίες για τουρκική κινητικότητα στα κατεχόμενα.

Ο αναλυτής, συνεχίζει, "τον Ιούλιο του 2006, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ χρησιμοποίησε την Κύπρο για να εκκενώσει από το Λίβανο, αμερικανούς πολίτες, με φόντο τον πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ. 

Τέσσερα χρόνια αργότερα, υπήρξε μια όμοια επιχείρηση εν μέσω φόβων ότι η Χεζμπολάχ θα "διαλύσει" τον Λίβανο εάν το διεθνές δικαστήριο αποφάσιζε να ζητήσει από τη Χεζμπολάχ να λογοδοτήσει για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι. Οι ΗΠΑ.έπρεπε να προγραμματίσουν μια επιχείρηση  για την απομάκρυνση έως και 60.000 Αμερικανών πολιτών από το Λίβανο και πάλι στηρίχθηκαν στην Κύπρο.

Νωρίτερα φέτος, μετά από το περιστατικό με drone των ΗΠΑ που σκότωσε τον αρχηγό της ιρανικής δύναμης Qods Qassem Soleimani, το Πεντάγωνο απέστειλε δυνάμεις του στην περιοχή για να αποτρέψει την επιθετικότητα, συμπεριλαμβανομένων τόσο αεροσκαφών όσο και αμφίβιων ομάδων. Για άλλη μια φορά, προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως κόμβο εφοδιασμού. Η ειρωνεία σε αυτό το σημείο είναι ότι οι ΗΠΑ ζήταησαν υποστήριξη από τους Κύπριους, που οι αρχές στη Λευκωσία δεν μπορούσαν να παρέχουν επειδή δεν είχαν εξοπλισμό λόγω του εμπάργκο όπλων στο νησί." 

Κλείνοντας, τονίζει πως "οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κύπρος θα πραγματοποιήσουν σύντομα κοινή εκπαίδευση. Ακόμη και στο πλαίσιο της κομματικής πόλωσης, υπάρχουν γερουσιαστές που αναγνωρίζουν και επικοινωνούν την αδικία του συνεχιζόμενου εμπάργκο όπλων στην Κύπρο."

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR