Russia
Updated at:

Ζαχάροβα για κρίση στο Αιγαίο: "Να λυθεί βάσει Διεθνούς Δικαίου"

Η Μόσχα δείχνει την ανησυχία της για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και ζητά συγκράτηση, δήλωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. 

Οι δηλώσεις τις εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ έρχονται λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμιρ Πούτιν. Εξετάστηκαν μεταξύ άλλων ορισμένα ζητήματα της περιφερειακής ατζέντα, συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης στη Λιβύη και της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρήσουν τις επαφές τους.

«Παρατηρούμε προσεκτικά (και) με αγωνία μια ακόμη αύξηση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Προτείνουμε να επιλυθούν οι διαφορές μέσω διαπραγματεύσεων, βάσει των κοινώς αναγνωρισμένων κανόνων διεθνούς δικαίου», δήλωσε η Ζαχάροβα όταν ρωτήθηκε για τη γνώμη της Μόσχας σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας.

Σημείωσε δε ότι η Ρωσία προτρέπει να «απέχουν από απερίσκεπτες ενέργειες» και να επιλυθούν τα ζητήματα που προκύπτουν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες εκδόθηκε ανακοίνωση της τουρκικής υδρογραφικής υπηρεσίας για Navtex σε θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας -νοτιοανατολικά της Κρήτης- κάτι το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιτελείς του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας φέρεται να έχουν προχωρήσει σ’ ένα πρώτο στάδιο μέτρων, το οποίο σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- ανακλήσεις αδειών σε στρατόπεδα στον Έβρο και στα νησιά. 

CONTINUE READING

 Η στήριξη του Μακρόν στην Ελλάδα

Σαφές μήνυμα αλληλεγγύης της Γαλλίας «προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους» στέλνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με ανάρτησή του στο Facebook, η οποία μάλιστα είναι γραμμένη στα ελληνικά, μετά από τις πρώτες τοποθετήσεις κατά των τουρκικών παρεμβάσεων στην Α. Μεσόγειο.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR