Ο πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου των Σεΐχηδων και των επικεφαλής των φυλών της Λιβύης, Σαλέχ αλ Φάντι [Saleh Al-Fandi], έκρουσε τον κώδωνα για τους κινδύνους της Τουρκίας και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην περιοχή, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην παρέμβαση της Άγκυρας στη χώρα του, που μεταφέρει χιλιάδες μισθοφόρους για να πολεμήσουν στις δυνάμεις της κυβέρνησης αλ Βέφακ (Τρίπολης).
Ο Αλ Φάντι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Al-Sharq Al-Awsat» που εδρεύει στο Λονδίνο, την Τετάρτη, υπερασπίστηκε τη νομιμότητα της αιγυπτιακής επέμβασης στη Λιβύη λόγω της γειτνίασης, της ιστορίας και της κοινής εθνικής ασφάλειας, λέγοντας:
«Για να προστατεύσουμε την κοινή εθνική μας ασφάλεια και να αποτρέψουμε τις αποικιακές φιλοδοξίες του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρέπει να αντιδράσουμε έντονα».
Ο Αλ Φάντι συνέχισε λέγοντας ότι οι φυλές θα υπερασπιστούν τη Λιβύη με όλη τους τη δύναμη, παράλληλα τόνισε πως «έχουμε ένα εκατομμύριο πολίτες έτοιμους και εκπαιδευμένους να πάρουν τα όπλα και μπούνε στο πεδίο της μάχης, επιπλέον των γιων μας, που έχουν ήδη εμπλακεί στις ένοπλες δυνάμεις μας (του Εθνικού Στρατού)».
Στη συνέχεια επεσήμανε πως «έχουμε υποστηρίξει τον στρατό μας με τα παιδιά μας και τον υποστηρίζουμε οικονομικά με ό,τι έχουμε και ό,τι έχουμε βρίσκεται στη διάθεση των ενόπλων δυνάμεών μας. Όμως, αυτό που είναι γνωστό στην πατρίδα μας, δεν αποκαλύπτεται από τα μέσα ενημέρωσης».
Ξέχασαν τα εγκλήματα των Οθωμανών προγόνων του Ερντογάν κατά τον αποικισμό της χώρας μας, όταν μετανάστευσαν αρκετές φυλές στα αιγυπτιακά σύνορα για να γλυτώσουν; Ή μήπως ξέχασαν τα εγκλήματα των δυνάμεών τους και από τους Σύρους μισθοφόρους που σκόρπισαν το θάνατο και κατέστρεψε την Ταρχούνα;
Τα "κατηγορώ" στον ΟΗΕ
Ο Αλ Φάντι εξέφρασε για τον βαθμό ευθύνης των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας στην αντιμετώπιση των φυλών της Λιβύης και την ευθυγράμμισή τους με την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης.
«Δυστυχώς, τα Ηνωμένα Έθνη δεν συνεργάστηκαν με τις φυλές και δεν ήρθαν στη Βεγγάζη για να μας ακούσουν για τα αιτήματα των ανθρώπων που εκπροσωπούμε».
Παράλληλα πρόσθεσε πως «την βλέπουν την αλήθεια, αλλά την αγνοούν και προσπαθούν να εξισώνουν τον επαγγελματικό και πειθαρχημένο Εθνικό Στρατό της Λιβύης, που υπόκειται σε νόμους και στρατιωτικά συστήματα, με τις ένοπλες πολιτοφυλακές της Τρίπολης που σκοτώνουν και απαγάγουν πολίτες».
Σπαταλούν τα χρήματα των Λίβυων
«Οι περισσότερες από τις δαπάνες των διαδοχικών κυβερνήσεων στην Τρίπολη από το 2011 περιορίστηκαν στις πολιτοφυλακές, και κανένα έργο δεν έγινε στη Λιβύη, ούτε σχολεία, νοσοκομεία ή κοινωφελή έργα.
Το λειτουργικό σύστημα της πρωτεύουσας έκανε τους επικεφαλής των πολιτοφυλακών να μαζέψουν εκατομμύρια δολάρια, και να κάνουν πολυέξοδη ζωή. Αυτή η κατηγορία των ανθρώπων είναι που προστατεύει σήμερα το λειτουργικό σύστημα στην πρωτεύουσα (Τρίπολη)».
Έκκληση στις γειτονικές χώρες να υποστηρίξουν τη θέση της Αιγύπτου
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου κάλεσε τις γειτονικές χώρες, ιδίως την Αλγερία και την Τυνησία, να υποστηρίξουν τη θέση της Αιγύπτου στην αποτροπή των τουρκικών φιλοδοξιών, προειδοποιώντας για τα μακροπρόθεσμα σχέδια της Άγκυρας για καταστροφή της περιοχής, λέγοντας:
«Ναι, ο Ερντογάν στοχεύει στην αποστράγγιση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Λιβύης, αλλά ο κύριος στόχος είναι να σχεδιάσει να καταστρέψει την περιοχή επειδή όλοι γνωρίζουν πολύ καλά τον κίνδυνο από τα τρομοκρατικά στοιχεία που έφερε από τη Συρία για την ασφάλεια της περιοχής, και για αυτό ο καθένας πρέπει να συνεισφέρει για να αποκρούσει αυτή τη βάναυση επίθεση».
Αναποφασιστικότητα από το Κάιρο και φιλοτουρκισμός από τη Μόσχα
Στον εμφύλιο της Λιβύης, η Τουρκία είναι ο κύριος σύμμαχος του Σάρατζ, ενώ και άλλες χώρες, εμπλέκονται με το ένα ή το άλλο μέρος της διένεξης αυτής.
Η Τουρκία, συνεχίζει να απειλεί πως δεν θα διστάσει να «λάβει τα απαραίτητα μέτρα» στη Λιβύη για να στηρίξει τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τις δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης, που υποστηρίζονται από χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η Αίγυπτος παράλληλα, εν μέρει αναποφάσιστη για τα βήματα που θα ακολουθήσει, δείχνει πως δεν επιδιώκει να εμπλακεί στον πόλεμο της Λιβύης, τουλάχιστον με τα εως τώρα δεδομένα. Από την άλλη η Ρωσία, φέρεται να έχει καταλήξει σε συμφωνία με την Άγκυρα για διαρκή εκεχειρία στη Λιβύη, και άρα μόνιμη τουρκική παρουσία στη χώρα.