Η είδηση επηρεάζει, όπως θα ήταν αναμενόμενο, το country risk, το λεγόμενο ρίσκο της χώρας, κάτι που αποτυπώνεται και στο ταμπλό, φέρνοντας τα πάνω κάτω στην αγορά.
Τη μέρα που η Ελλάδα καταφέρνει να ανατρέψει το κλίμα στην Ευρώπη και να λάβει από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και το ταμείο ανάκαμψης της ευρωζώνης 72 δισ. ευρώ, τα οποία θα διοχετεύσει στην οικονομία, η Τουρκία αποφασίζει να δεσμεύσει θαλάσσιες περιοχές για την πραγματοποίηση ερευνών υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τους χρηματιστές, ανεβάζει το ρίσκο της χώρας, κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται από την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου που διαπραγματεύεται στο 1,10%, αν και νωρίτερα είχε υποχωρήσει στο 1,08%.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και διάφοροι άλλοι τεχνικοί λόγοι που πιέζουν την αγορά. Ο γενικός δείκτης καταγράφει συνεχόμενη άνοδο για τέσσερις μέρες. Πλέον σπεύδουν να πάρουν τα κερδισμένα. Από τις 663 μονάδες και τα κέρδη πάνω από 1% στο ξεκίνημα, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί 1%, στις 646 μονάδες και μάλιστα με διπλάσιο τζίρο από χθες, αφού αυτή την ώρα πλησιάζει τα 56 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες, από εκεί που ξεκίνησαν στο +4%, υποχωρούν 1,2%.
Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μότορ Όιλ, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Aegean υποχωρούν πάνω από 1%.
Ποντάροντας στο γεωπολιτικό κίνδυνο, υπάρχει αν ησυχία μήπως ζήσουμε sell off παρόμοιο με αυτό τις πρώτες μέρες της καραντίνας, όταν η αγορά πιέστηκε κάτω από τις 500 μονάδες, φέρνοντας τις αποτιμήσεις των τραπεζών πολύ κοντά στα ιστορικά τους χαμηλά.
Η Alpha Bank από τα 0,64 ευρώ υψηλά ημέρας υποχωρεί στα 0,60 ΑΛΦΑ -4,84% 0,59, η Εθνική από τα 1,35 ευρώ στο 1,27 ΕΤΕ -1,56% 1,26, η Eurobank από τα 0,43 στα 0,40 και η Πειραιώς από το 1,42 ευρώ στο 1,30.
Οι απώλειες στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ξεφεύγουν αυτή την ώρα σε -5,47%, στον Μυτιληναίο πάνω από 2%, στον ΟΠΑΠ πάνω από 3,7%, στην Ελλάκτωρ πάνω από 5,5%.