Αιγύπτιοι αξιωματούχοι που βρίσκονται πλησίον του Σίσι, επιβεβαιώνουν πως η οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών με την Ελλάδα πλησιάζει και εκτός από τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν, αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη κίνηση για τον τερματισμό της τουρκική επιθετικότητα και των παράνομων διεκδικήσεων στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο στρατηγός Samir Farag, Αιγύπτιος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και σύμβουλος του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, δήλωσε ότι στρατηγική κίνηση οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας έπεται και πρόκειται να ακυρώσει δια παντός τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις στην περιοχή, σύμφωνα με το Arab News.
"Αυτό που συνέβη πρόσφατα με την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ρώμης και Αθήνας εξαλείφει πλήρως τη νομιμότητα του μνημονίου μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβυκής πολιτοφυλακής Al-Wefaq, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της GNA Fayez Al-Sarraj", σημείωσε.
Ο Φαράγκ πρόσθεσε ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και GNA ήταν άκυρη επειδή το κοινοβούλιο της Λιβύης δεν την ενέκρινε και δεν συνάδει με τη νομοθεσία του ΟΗΕ για τα χωρικά ύδατα.
"Όταν ολοκληρωθεί η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ του Καΐρου και της Αθήνας, όλες οι χώρες της περιοχής θα έχουν κερδίσει τις διεκδικήσεις τους σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους και επομένως η τουρκική πλευρά δεν θα έχει νομιμότητα για έρευνα και εξερεύνηση στις περιοχές φυσικού αερίου της Μεσογείου", σημείωσε ο σύμβουλος του Αλ Σίσι.
Επιπλέον, ο Tarek El-Khouly, γραμματέας της επιτροπής διεθνών σχέσεων του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου, επιβεβαίωσε ότι η ελληνοαιγυπτιακή οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων εγγυάται τα οικονομικά δικαιώματα των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και εμποδίζει την Τουρκία να υφαρπάξει τα δικαιώματα των χωρών της περιοχής.
Ο El-Khouly πρόσθεσε ότι η κίνηση θα εγγυηθεί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα οικονομικά δικαιώματα της Αιγύπτου, της Ελλάδας και άλλων χωρών στην ανατολική Μεσόγειο "σε αντίθεση με τον στόχο του καθεστώτος Ερντογάν".
"(Η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων) είναι μέρος της πάγιας θέσης της διεθνούς κοινότητας στις ευθύνες της να ενεργεί ενάντια στις τουρκικές πρακτικές που παραβιάζουν όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλλει τις επιδιώξεις τη με βία και να απορρίπτει παντελώς τις διαφορές μεταξύ του σωστού και του λάθους", είπε.
Ο Mahmoud Attia, μέλος της επιτροπής ενέργειας του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι η οριοθέτηση των συνόρων με την Ελλάδα είχε πολλά οικονομικά οφέλη, τονίζοντας την ανάγκη να θέσει η Αίγυπτος τα όρια για τα σύνορά της για να διασφαλίσει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των γειτονικών χωρών .
Ο Attia χαρακτήρισε το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας ως ιδανικό ενόψει της τρέχουσας κατάστασης και των φιλοδοξιών της Τουρκίας στην περιοχή και ιδιαίτερα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και νοτίως της Κρήτης.
"Αυτό το βήμα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό, αλλά δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε και το ζήτημα διορθώνεται αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο Attia.
Έτσι λοιπόν, παρά το... μπέρδεμα με τις δηλώσεις του Έλληνα πρέσβη στο Κάιρο, παρατηρούμε πως η πολιτική ηγεσία της Αιγύπτου υποστηρίζει σύσσωμη την ανάγκη οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ελλάδα και τη στρατηγική σημασία της ελληνοαιγυπτιακής συμμαχίας απέναντι στην νεο-οθωμανική προώθηση του τουρκικού καθεστώτος.