World
Updated at:

Ολονύχτιο ''θρίλερ'': Σκληρό “πόκερ” για το Ταμείο Ανάκαμψης

Σε «παζάρι» μεταξύ των κρατών-μελών φαίνεται να μετατρέπεται η Σύνοδος Κορυφής που ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες και συνεχίζεται σήμερα, Σάββατο. Οι διαφωνίες αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ.

Όπως φαίνεται έχουν δημιουργηθεί δύο «στρατόπεδα» καθώς σθεναρή αντίσταση προβάλλουν η Δανία, η Σουηδία, η Αυστρία και η Ολλανδία απέναντι σε συνασπισμό κρατών του νότου για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διαφωνίες υπάρχουν επίσης μεταξύ βόρειων και ανατολικών χωρών για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ.

Επιμένει στις θέσεις της η Ελλάδα

Η Ελλάδα επιμένει στις θέσεις με τις οποίες προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής εν μέσω των σκληρών διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με αρμόδια πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ.

CONTINUE READING

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητά να είναι ακέραιο το πρόγραμμα και να διατηρηθεί η αναλογία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων. Η Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες χώρες, εναντιώνεται στον επιμερισμό 70-30, και τάσσεται υπέρ της μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.

Συνεχίζονται σήμερα οι συζητήσεις: Σκληρή στάση από Ολλανδία

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα, Σάββατο, με την Ολλανδία να διατηρεί τη σκληρή της στάση.

Η Γαλλία ωστόσο επιδιώκει να ασκήσει πίεση προβάλλοντας διαφωνία με τη συνέχιση των rebates.

Παρότι η συμφωνία φαντάζει δύσκολη, δεν αποκλείεται οι ηγέτες να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι την Κυριακή, σύμφωνα με ορισμένες πηγές.

Δεν υπάρχει συναίνεση για το Ταμείο Ανάκαμψης

Στην απουσία συναίνεσης μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για το Ταμείο Ανάκαμψης στάθηκε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι.

«Πιθανότατα, ενδέχεται να μην υπάρξει συμφωνία αύριο ή μεθαύριο» τόνισε ο Μοραβιέτσκι. «Ορισμένοι λένε ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη ένας γύρος τον Ιούλιο. Είμαστε προφανώς έτοιμοι γι' αυτό».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός είπε ότι οι βόρειες χώρες διαφωνούν με τους νότιες χώρες για τους κανόνες εκταμίευσης του πακέτου βοήθειας και με τις ανατολικές χώρες για το μέγεθος του προϋπολογισμού της ΕΕ της περιόδου 2021-27.

Επιμένει ο Μητσοτάκης για κυρώσεις στην Τουρκία

Πέραν των οικονομικών θεμάτων, ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, έθεσαν επί τάπητος το θέμα της Τουρκίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας, σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικού αξιωματούχου.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο.

Διαψεύδεται η πληροφορία για ειδική Σύνοδο για την Τουρκία,

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το ΑΠΕ, διέψευσε τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει για πιθανή ειδική Σύνοδο για την Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ - Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR