Αραβικός Σύνδεσμος
Middle East
Updated at:

Αραβικός Σύνδεσμος κατά Τουρκίας: "Οι ενέργειες στη Λιβύη απειλούν την αραβική ασφάλεια"

Νέα θέση παίρνει ο Αραβικός Σύνδεσμος κατά της Τουρκίας, μετά τη συμμαχία Ελλάδας με αραβικές χώρες, σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα και την παρέμβαση στη Λιβύη, καθώς αυτή απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

CONTINUE READING

Μετά την εισβολή στη Λιβύη, η Άγκυρα έρχεται αντιμέτωπη με τις περισσότερες αραβικές χώρες, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία, καθώς οι τουρκικές κινήσεις προσβλέπουν στην υφαρπαγή εδαφών και ενεργειακού πλούτου, γεγονός που προσβάλλει τα συμφέροντα των παραπάνω χωρών.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος απορρίπτει τις «παράνομες τουρκικές παρεμβάσεις» στις εσωτερικές υποθέσεις των αραβικών χωρών, ιδίως στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Άχμεντ Αμπούλ Γκάιτ.

Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου προειδοποίησε ότι οι ενέργειες της Άγκυρας απειλούν ολόκληρη την αραβική εθνική ασφάλεια.

«Ο Αραβικός Σύνδεσμος απορρίπτει κάθε περιφερειακή παρέμβαση που απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα των αραβικών χωρών», ανέφερε ο κ. Γκάιτ.

Σημειώνεται ότι στις 23 Ιουνίου, ο Αραβικός Σύνδεσμος πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, για να συζητήσει τις εξελίξεις στη Λιβύη, και εξέδωσε ψήφισμα 14 άρθρων, στο οποίο τόνισε «την ανάγκη αποκατάστασης του Λιβυκού κράτους και τον ρόλο των θεσμών του στην εξυπηρέτηση του λιβυκού λαού μακριά από ξένες επεμβάσεις».

Μάλιστα, στο εν λόγω ψήφισμα τονίζεται «ο κεντρικός ρόλος των γειτονικών χωρών της Λιβύης στην εξάλειψη της κρίσης στη Λιβύη» και επισημαίνεται η ανάγκη για την καταπολέμηση «ξένων παρεμβάσεων – ανεξάρτητα από την πηγή και τη φύση τους– που διευκολύνουν τη μεταφορά τρομοκρατών, ξένων μαχητών στη Λιβύη», απορρίπτοντας παράλληλα κάθε απόπειρα παραβίασης διεθνών αποφάσεων σχετικά με το εμπάργκο όπλων στη χώρα.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου τόνισε τη σημασία της πρωτοβουλίας του Προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, επισημαίνοντας ότι η Διακήρυξη του Καΐρου αφορά έναν ολοκληρωμένο χάρτη πορείας για την επίλυση της κρίσης της Λιβύης.

CONTINUE READING

Υπενθυμίζεται πως με κοινή διπλωματική νότα που επέδωσαν στο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στις 9 Ιουλίου, οι μόνιμες αντιπροσωπείες του Μπαχρέιν, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας, παραθέτουν λεπτομερώς τους λόγους – σύμφωνα με το άρθρο 102 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών – για τους οποίους δεν θα πρέπει να εγγραφεί στον κατάλογο με τις διεθνείς συνθήκες, το πειρατικό Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη,  στις 27 Νοεμβρίου 2019,  η κυβέρνηση της Τουρκίας και η «Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης» (GNA) της Λιβύης, για την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

H διπλωματική νότα (note verbale) των πέντε μονίμων αντιπροσώπων, αποτελεί συνέχεια του γεύματος το οποίο είχαν στις 16 Ιουνίου, στην κατοικία της Ελληνίδας μονίμου αντιπροσώπου, πρέσβειρας Μαρίας Θεοφίλη, με τον βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για νομικές υποθέσεις, Miguel de Serpa Soares. Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε μεταδώσει τότε το ΚΥΠΕ, ο ΟΗΕ δεν προτίθετο να εγγράψει το μνημόνιο πριν από το Σεπτέμβριο.

Επικαλούμενοι το ψήφισμα 73/210 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι 5 πρέσβεις σημειώνουν ότι η εγγραφή δεν πρέπει να λάβει χώρα, μέχρις ότου η συνθήκη ή η διεθνής συμφωνία έλθει σε ισχύ μεταξύ 2 ή περισσοτέρων μερών, που σημαίνει ότι η επιβεβαίωση ότι είναι σε ισχύ αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR