National affairs

Η Αγία Σοφία τζαμί: Ο Ερντογάν «πέταξε στην πυρά» Κεμάλ Ατατούρκ, Δύση και ΝΑΤΟ

Προοίμιο σοβαρών εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές και στις σχέσεις Τουρκίας - Δύσης φέρνει η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί καθώς ο Ρ.Τ.Ερντογάν με μία κίνηση κατάφερε να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων την κληρονομιά του Κεμάλ Ατατούρκ και να διαλύσει το «κοσμικό κράτος» που αυτός δημιούργησε.

CONTINUE READING

Η απόφαση του Τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας να χαρακτηρίσει την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη ένα μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς σε τζαμί και ακολούθως ο Erdogan με διάταγμα να ενεργοποιήσει άμεσα την απόφαση προσδιορίζοντας ως πρώτη ημερομηνία προσευχής τις 24 Ιουλίου 2020… εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο της τουρκικής διπλωματίας.

CONTINUE READING

Ο Erdogan βέβαια έχει πολλαπλό στόχο.
Ουσιαστικά όμως ήθελε να κερδίσει τις εντυπώσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας και δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποίησε χειραγωγούμενους τούρκους πολίτες δήθεν να πανηγυρίζουν για την απόφαση αυτή.


Υπάρχουν και αντιδράσεις Τούρκος Συγγραφέας βραβευμένος με Nobel λογοτεχνίας τόνισε ότι η Τουρκία έπαψε να είναι κοσμικό κράτος με αυτή την απόφαση θρησκευτικού φανατισμού.   


Η Αγία Σοφία λίκνο του Βυζαντίου και της ελληνορθόδοξης εκκλησίας μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σελτζούκους Τούρκους το 1453 μετατράπηκε σε Τζαμί για 482 χρόνια έως ότου ο Kemal Ataturk το 1935 το μετέτρεψε σε μουσείο που παρέμενε έως σήμερα.


Να σημειωθεί ότι στο διάστημα 1204 έως το 1261, μετατράπηκε κατά την 4η Σταυροφορία σε Ρωμαιοκαθολικό καθεδρικό ναό κάτω από την επίβλεψη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.


Ο Ataturk στην προσπάθεια του να κερδίσει την Ευρώπη εκείνης της εποχής προέβη σε κινήσεις συμφιλιωτικές.
Ο Erdogan με την προκλητική του στάση έχει πολλαπλούς στόχους στην εξωτερική του πολιτική αλλά και στο εσωτερικό μέτωπο καθώς λόγου κορωνοιού η τουρκική κοινωνία είναι δυσαρεστημένη με τον Erdogan, ενώ η οικονομία παραπαίει... 

Ποιοι οι στόχοι του Erdogan;


Κατά βάση οι στόχοι του τούρκου Προέδρου Erdogan ήταν έξι:

1)Ήθελε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη της Τουρκίας από το σοκ του κορωνοιού όπου δημοσκοπικά του έχει κάνει ζημία.


Ήδη οι νεκροί φθάνουν τους 5.350 και η τουρκική κοινωνία προφανώς είναι δυσαρεστημένη με την υγειονομική διαχείριση της κυβέρνησης Erdogan.
Ο τούρκος Πρόεδρος χρησιμοποιεί την Αγία Σοφία μεγάλης συμβολικότατες για χριστιανούς και μουσουλμάνους για να αγγίξει το θρησκευτικό συναίσθημα και προφανώς να αποπροσανατολίσει.

2)Η τουρκική οικονομία διέρχεται μεγάλη κρίση.


Τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώνονται συνεχώς στα 90 δισεκ.
Ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί στο 12,6%.
Το χρέος αυξάνεται, τα ελλείμματα αυξάνονται.
Η κατάσταση στην τουρκική οικονομία όπως αντικατοπτρίζεται από την πορεία της λίρας είναι συνεχώς επιδεινούμενη και με την ύφεση που προκαλεί ο κορωνοιός τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα οξύνονται.
Φέρνοντας στο προσκήνιο το ζήτημα της Αγίας Σοφίας οι πολίτες έστω και για λόγο θα ξεχαστούν από τα καθημερινά τους προβλήματα μέσω της θρησκευτικής προπαγάνδας.
Η Αγία Σοφία ξυπνάει μνήμες που φθάνουν έως την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

3)Οι τούρκοι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι με τις επιλογές Erdogan τόσο στο μέτωπο της Συρίας όσο και της Λιβύης.


Ήθελε να πετύχει ο Τούρκος Πρόεδρος μιας νίκη έστω και εσωτερικής κατανάλωσης, γνωρίζοντας ότι θα προκαλέσει την διεθνή κατακραυγή.

4)Ήθελε να προκαλέσει την Ευρώπη ώστε να βάλει ξανά την Αγία Σοφία σε μια ατζέντα διαπραγμάτευσης από την οποία πιστεύει ότι θα κερδίσει.


Μπορεί να είναι η διεκδίκηση της Τουρκίας στο φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου;
Είναι διεκδίκηση κονδυλίων μεταξύ άλλων και για το μεταναστευτικό;
Ως γνωστό στην Τουρκία υπάρχουν 2,5 εκατ σύριοι μετανάστες.

5)Ο Erdogan είναι γνωστός για τα ανατολίτικα παζάρια.


Χώροι λατρείας για τους μουσουλμάνους στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν οπότε η Αγία Σοφία δεν χρειαζόταν να μετατραπεί σε Τζαμί.


Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας είναι αχυράνθρωποι, καθοδηγούμενα πιόνια.
Ο Erdogan γνωρίζει ότι θα προκληθεί η οργή των ευρωπαίων, της Unesco, ήδη οι αμερικανοί αντέδρασαν χαρακτηρίζοντας την κίνηση Erdogan ως απαράδεκτη.


Ωστόσο έστρεψε τα διεθνή βλέμματα πάνω του και θα βάλει την Αγία Σοφία σε ένα παιχνίδι διαπραγματευτικών ελιγμών.
Δεν συμφέρει με όρους ιστορίας ή πολιτιστικής κληρονομίας να βεβηλώσει την Αγία Σοφία.
Δεν θα πειράξουν τις αγιογραφίες, θα το είχαν κάνει ήδη.


Ο στόχος δεν είναι να παραποιήσουν την Αγία Σοφία ως ναό της ιστορίας και του πολιτισμού αλλά να χρησιμοποιήσουν μια απόφαση για να ανοίξουν άλλα ζητήματα, να κερδίσουν κάτι από την Ευρώπη.
Built in AD 537, during the reign of Justinian, the Hagia Sophia was the world's largest building and an engineering marvel of its time

6) Ο Ερντογάν παρέλαβε την κληρονομιά του Κεμάλ Ατατούρκ και την πέταξε στην πυρά κόβοντας τον ομφάλιο λώρο που συνέδεε τη χώρα του με τη Δύση αλλά και το ΝΑΤΟ, την ύπαρξη δηλαδή ενός «κοσμικού χώρου».

Επιπλέον, φαίνεται ως ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης των απανταχού ισλαμιστών ενώ ισλαμοποιεί την Κωνσταντινούπολη την οποία έχασε στις τελευταίες εκλογές. 'Ομως, απώτερος στόχος και σκοπός του είναι να θέσει τις βάσεις υλοποίησης του οράματός του από τον διάδοχό του, δηλαδή την ανεξαρτητοποίηση της Τουρκίας από τη Δύση και το ΝΑΤΟ.

Ως ηγέτιδα δύναμη των ισλαμιστών της Ανατολής η Τουρκία αποφάσισε με ποιους θα συνομιλεί γι αυτό και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ν.Πεσκόφ δεν κράτησε ουδέτερη στάση αλλά έσπευσε να τον καλύψει πλήρως λέγοντας πως «Η Αγία Σοφία είναι εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας». Συνεπώς, μετά την εκκαθάριση των γκιουλενιστών έρχεται η εγκαθίδρυση των φανατικών ισλαμιστών διαλύοντας το «κοσμικό κράτος» του Ατατούρκ.Ο μετασχηματισμός της Τουρκίας λαμβάνει χώρα σε δύο επίπεδα, ένα ουσιαστικό με την εκκαθάριση των γκιουλενιστών και σε ένα δεύτερο εξίσου συμβολικό και ουσιαστικό που είναι η αποποίηση της κληρονομιάς του Κεμάλ.

Επιβεβαιώνεται έτσι, ξανά η ρήση του Ε.Μακρόν πως το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό».

Άλλωστε, τι δουλειά έχει πλέον μια χώρα φανατικών τζιχαντιστών στο ΝΑΤΟ;

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Παράδειγμα θρησκευτικού φανατισμού

«Το χειρότερο παράδειγμα θρησκευτικού φανατισμού» χαρακτηρίζει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος σε ανάρτηση του στο facebook και το twitter. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι «Καταργώντας την Αγία Σοφία ως μνημείο, η Τουρκία κλείνει το παράθυρο που ο Ατατούρκ άνοιξε στον κόσμο».


Σε άλλη ανάρτησή του, σημειώνει ότι «Τα συνταρακτικά νέα σχετικά με την Αγία Σοφία ελπίζουμε να μη σηματοδοτούν την επιδείνωση της πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων χριστιανικών μειονοτήτων της Τουρκίας, δηλαδή την προσβολή της θρησκευτικής ελευθερίας».


Την ίδια ώρα, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος, που συγλήθηκε εκτάκτως από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, τονίζει σε ανακοινωθέν που εξέδωσε ότι «Για τους ορθοδόξους όλου του κόσμου, αλλά και για όλο τον χριστιανικό κόσμο, η Αγία Σοφία, η Κωνσταντινούπολη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελούν ιερά πνευματικά κέντρα και παρακαταθήκη της πίστεως και της παραδόσεώς μας» και καλεί την τουρκική κυβέρνηση «να επιδείξει σεβασμό στην πανορθόδοξη και παγχριστιανική συνείδηση, η οποία σήμερα πληγώθηκε με την ατυχή αυτή απόφασή της».


Εν συνεχεία, εκφράζει την ελπίδα «αυτό να μη σημάνει και υπαναχώρηση και επιδείνωση της στάσης της τουρκικής κυβερνήσεως έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των λοιπών χριστιανικών μειονοτήτων της Τουρκίας και μια αρνητική στροφή στον σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών».


Καταληκτικά, τονίζει ότι «Η ιεραρχία, ο ιερός κλήρος, οι μοναχοί και ο πιστός λαός της Αρχιεπισκοπής μας είναι ανήσυχοι και προσεύχονται θερμά για την επικράτηση της ειρήνης, της αγάπης και της ευημερίας στην περιοχή, αλλά και για την αναθεώρηση της θλιβερής αυτής απόφασης».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR