Tor M
Armed Conflicts
Updated at:

Ρωσική "θωράκιση" στην Αλ Τζούφρα: Ανέπτυξε συστήματα TOR-M ο LNA

Έγκυρες πληροφορίες αραβικών ΜΜΕ ανέφεραν την ανάπτυξη του συστήματος αεροπορικής άμυνας Tor-M στη βάση Αλ Τζούφρα της Λιβύης. Το σύστημα είναι μικρής εμβέλειας, ωστόσο είναι ικανό να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μικρούς εχθρικούς στόχους, όπως τα τουρκικά UAV, καθώς και άλλα εναέρια μέσα.

CONTINUE READING

Το σύστημα μπορεί επίσης να καταπολεμήσει μικρούς στόχους, όπως drone-καμικάζι, ρουκέτες και άλλα. Δύναται να προσβάλλει Α/Φ, Ε/Π, μη επανδρωμένα Α/Φ (UAV), κατευθυνόμενα βλήματα αντιραντάρ (HARM), πυραύλους CRUISE, πυρομαχικά τελικής καθοδήγησης κλπ.

Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή τύπο συστήματος που αναπτύχθηκε στη βάση, αν δηλαδή πρόκειται για M1 ή για M2, αλλά χωρίς αμφισβήτηση θα είναι μια πολύ ισχυρή προσθήκη στην αεροπορική άμυνα και προστασία του στρατού της Λιβύης, σε συνδυασμό με τα αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir-S1 και Buk-M, μεταξύ άλλων.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το Πενταπόσταγμα, η βάση Αλ Τζούφρα αποτελεί τον επόμενο στρατηγικό στόχο της Τουρκίας, ενώ ήδη σήμερα μεταδόθηκαν πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ για βομβαρδισμό της βάσης από τουρκικά μαχητικά, με αποτέλεσμα την καταστροφή ενός συστήματος Pantsir S-1 και το θάνατο Ρώσων μισθοφόρων.

Ωστόσο ο λογαριασμός στο twitter που απηχεί τις απόψεις του LNA και του Στρατάρχη Χάφταρ - τονίζουμε πως ΔΕΝ είναι επίσημος λογαριασμός του Εθνικού Στρατού της Λιβύη - και κατά καιρούς έχει αποδείξει την εγκυρότητά του, διαψεύδει τους τουρκικούς ισχυρισμούς, καταγγέλοντας πως οι προαναφερθείσες πληροφορίες αποτελούν fake news της Άγκυρας και της GNA.

«Όλα τα νέα για αεροπορική επιδρομή στην Αλ Τζούφρα είναι ψευδή και κατασκεύασμα της λυπηρής φαντασίας της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA)», αναφέρει χαρακτηριστικά.

https://twitter.com/LNA2019M/status/1280550460261367815

Επιπλέον, νέες πληροφορίες κάνουν λόγο για μεταφορά ενισχύσεων από την Τουρκία στο αεροδρόμιο Μίτιγκα της Τρίπολης. Ενόψει της επικείμενης σύγκρουσης στη Σύρτη και την Αλ Τζούφρα, είναι αναμενόμενο η Τουρκία να μεταφέρει στη Λιβύη όσο το δυνατόν περισσότερο στρατιωτικό υλικό και μισθοφόρους μπορεί.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον 350 Σύριοι τζιχαντιστές, μέλη του FSA και της HTS (Free Syrian Army - Hay'at Tahrir al Sham), προσγειώνονται αυτή την ώρα στο αεροδρόμιο Μίτιγκα της Τρίπολης, για να ενισχύσουν τις πολιτοφυλακές που είναι πιστές στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, υπό τον Σάρατζ.

Η πτήση πραγματοποιήθηκε με Airbus της Libyan Airlines από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. 

Ενώ λοιπόν οι Τούρκοι ξεκίνησαν την προπαγάνδα και τη διασπορά fake news, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη από την ασταμάτητη ροή τζιχαντιστών ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη, ο LNA και η Αίγυπτος "θωρακίζουν" τη βάση Αλ Τζούφρα και τη Σύρτη, δημιουργώντας ένα απόρθητο φρούριο που καλείται να προσβάλλει η Τουρκία.

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1280563273402900482

Τα χαρακτηριστικά του TOR-M

Το TOR-M σχεδιάστηκε τη δεκαετία του '80 για την αντικατάσταση του SA-8B και του SA-6. Αποτελεί ένα ολοκληρωτικά ανεξάρτητο, χαμηλού έως μεσαίου ύψους βολής, σύστημα αεράμυνας, ικανό για παρακολούθηση, διοίκηση και έλεγχο, εκτόξευση και καθοδήγηση πυραύλων και λειτουργία πάνω σε ένα και μόνο όχημα. 

Το TOR-M, σύστημα το οποίο διαθέτει και ο Ελληνικός Στρατός, μπορεί να αντιμετωπίσει πυραύλους cruise, κατευθυνόμενες βόμβες, ελικόπτερα υποστήριξης πυρός και αεροσκάφη που πετούν σε πολύ χαμηλό ύψος και είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία "Antey", στη σχεδίασή του χρησιμοποίησε τα ισχυρά χαρακτηριστικά των προκατόχων TOR και OSA, προσδίδοντάς του μεγάλη ευελιξία, μικρό χρόνο αντίδρασης, αυτοματοποίηση των διαδικασιών μάχης, έτσι ώστε να αντιμετωπίζει μεγάλο φάσμα εναέριων απειλών σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες. Το σύστημα περιλαμβάνει:

CONTINUE READING

  • Το όχημα μάχης
  • Ραντάρ τριών διαστάσεων
  • Ραντάρ παρακολούθησης στόχου
  • Εφεδρικό σύστημα Τηλεοπτικής Παρακολούθησης Στόχου
  • Τον πύραυλο

Στο όχημα μάχης φιλοξενείται ο εξοπλισμός διοίκησης, ελέγχου και πληροφοριών, οι συσκευές καθοδήγησης και επικοινωνίας, δύο θήκες μεταφοράς - εκτόξευσης από τέσσερα βλήματα η καθεμία και σύστημα Παροχής Ισχύος. Το όχημα μάχης ανιχνεύει το στόχο και υπολογίζει τις συντεταγμένες του, αλλά και την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει το βλήμα. Το ραντάρ τριών διαστάσεων ανιχνεύει και αναγνωρίζει στόχους, υπολογίζει τις τροχιές τους, καθορίζει την προτεραιότητα απειλής που παρουσιάζει ο καθένας και τροφοδοτεί με τα στοιχεία τη θέση διοίκησης και το ραντάρ παρακολούθησης. Το ραντάρ παρακολούθησης μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα μέχρι δύο στόχους και να καθοδηγεί τα βλήματα για την αναχαίτισή τους.

Ο πύργος του συστήματος φιλοξενεί δύο μονάδες σωλήνων εκτόξευσης από τέσσερις πυραύλους 9Μ334. Ο πύραυλος στερεού καυσίμου οδηγείται στο στόχο με ραδιοεντολές και η κεφαλή του είναι θραυματιζόμενη, εκτοξεύοντας μεγάλης πυκνότητας μεταλλικά θραύσματα προς το στόχο όταν τον πλησιάσει. Ο πύραυλος εκτοξεύεται με ταχύτητα 25 μέτρων / δευτερόλεπτο και ο κινητήρας του ξεκινά σε ύψος 16 - 21 μέτρων. Σε απόσταση 1,5 χλμ., η ταχύτητα πλησιάζει στα 700 - 800 μέτρα / δευτερόλεπτο. Η κατασκευάστρια παραδίδει τον πύραυλο ολοκληρωμένο, χωρίς να χρειάζεται συντήρηση για δέκα χρόνια. Το αυτόματο σύστημα Εντοπισμού Βλαβών τις εντοπίζει και αναφέρει το σημείο, διευκολύνοντας, έτσι, τη συντήρηση και επεκτείνοντας το χρόνο ζωής του συστήματος. Τέλος, το τριμελές ή τετραμελές πλήρωμα προστατεύεται από όπλα μαζικής καταστροφής.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR