Greek-Turkish Relations

ΣΕΑ Διακόπουλος για Τουρκία: ''Δεν έχουμε κρίση στο Αιγαίο!''

Όπως φαίνεται κάποιοι στην Ελλάδα θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα για ''να τα βρούμε'' με την Τουρκία. Οι δηλώσεις Ροζάκη, Ντόκου και Διακόπουλου αυτό δείχνουν ξεκάθαρα! 

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι έχει επικοινωνηθεί από πλευράς μας πως δεν θα γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε ενέργεια που θα παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα στο πλαίσιο του τουρκολιβυκού μνημονίου», δήλωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος .

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Διακόπουλος σημείωσε πως εάν αυτό συμβεί, όπως οι Τούρκοι λένε, θα φέρει μια πολύ «καυτή πατάτα» και μια αστάθεια σε μία περιοχή ευαίσθητη και για το ΝΑΤΟ και για την ΕΕ.

Ο κ. Διακόπουλος πρόσθεσε ότι «επερχόμενης και της γερμανικής προεδρίας έχουν ενεργοποιηθεί για να δουν πώς μπορεί η κατάσταση να εξομαλυνθεί.

Η Ελλάδα έδωσε με σαφήνεια δύο μηνύματα: Ότι επ’ ουδενί δεν θα δεχθεί παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και ότι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας περνάνε από το φίλτρο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Εφόσον τα μηνύματα περάσανε σωστά, ενεργοποιήθηκαν η γερμανική προεδρία και οι υπηρεσίες του κ. Μπορέλ». 

CONTINUE READING

Μάλιστα, είδαμε την στήριξη Μπορέλ χθες! 

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας τόνισε ότι είναι σαφές πως η πολιτική της Τουρκίας στη Αν. Μεσόγειο έχει θορυβήσει πολλές χώρες της ΕΕ, όχι μόνον τη Ελλάδα, και ότι γενικώς η πολιτική της δημιουργεί ένα πλαίσιο που υποχρεώνει την Ευρώπη να ασχοληθεί, και ακριβώς στο πλαίσιο αυτό θα λειτουργήσει και το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών την προσεχή Δευτέρα.

Σχετικά με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, είπε ότι δεν διαφοροποιούνται σε σχέση με το παρελθόν. «Είναι πάγιες οι τουρκικές θέσεις και δείχνουν και έλλειψη κατανόησης για το τι είναι ΕΕ, όπως υπάρχει σύγχυση στην τουρκική πλευρά τι είναι διεθνές δίκαιο.

Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν «κρατάνε όμηρο την ΕΕ», η Ελλάδα και η Κύπρος είναι η ΕΕ. Αυτό δεν εννοούν να το καταλάβουν, θα το καταλάβουν αργά ή γρήγορα».

Εξηγώντας την παρούσα σχέση της Ελλάδας σε σχέση με την Τουρκία, ο κ. Διακόπουλος τόνισε ότι «η κατάσταση διατηρείται με εξάρσεις και υφέσεις εδώ και πενήντα χρόνια, που κατά καιρούς έχει χαρακτηριστεί με διάφορους τρόπους. Δυστυχώς ως τέτοια παραμένει, με εξαίρεση την περίοδο της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κρίση στο Αιγαίο!. Τα όσα συμβαίνουν σε επίπεδο προθέσεων και δηλώσεων είναι κάτι άλλο, η πολιτική όμως εκδηλώνεται κυρίως μέσω πράξεων, και προς το παρόν έχουμε μια κατάσταση μάλλον σχετικής ηρεμίας.

Εάν η Τουρκία προχωρήσει σε μια επόμενη φάση αδειοδότησης και ερευνών στα κυπριακά οικόπεδα τότε, ναι, θα πυροδοτήσει μία κρίση».

Σχετικά με την έντονη διπλωματική αλλά και στρατιωτική κινητικότητα των τελευταίων ημερών σε Αν. Μεσόγειο και Λιβύη, ο κ. Διακόπουλος δήλωσε ότι «η ελληνική διπλωματία κινείται σε σαφείς κατευθυντήριες γραμμές, έχει γνώμονα και πυξίδα το διεθνές δίκαιο, ασκεί πολιτική αρχών.

Ήμασταν πάρα πολύ δραστήριοι και στη Β. Αφρική, με ένα επιτυχημένο ταξίδι στη Τυνησία, κινούμαστε στην Ευρωπαϊκή σφαίρα, με εξαιρετικές σχέσεις με τη Γαλλία, με τις ΗΠΑ -όπως είπε και ο πρέσβης, είναι ανεπανάληπτα καλές- που σε συνδυασμό με τις ένοπλες δυνάμεις μας δημιουργείται ένα πολύ καλό πλαίσιο, για να μπορούμε από θέση αξιοπρέπειας να κάνουμε συζητήσεις με την άλλη πλευρά, εάν αυτή είναι ανοιχτή· αλλιώς διατηρούμε τις θέσεις μας ως έχουν».

Ο κ. Διακόπουλος δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του η Γαλλία διαπιστώνει την απουσία της ΕΕ σε μια περιοχή (Λιβύη) που είναι στο μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης.

Η Γαλλία θα επιθυμούσε να είναι πιο ευρωπαϊκή η διαδικασία και η πολιτική, και να μην αφεθεί η Λιβύη να περιέλθει σε μια κατάσταση αντίστοιχή της Συρίας, δηλ. να μοιράζεται η ισχύς μεταξύ δύο εξω-ευρωπαϊκών δυνάμεων, όπως είναι η Ρωσία και η Τουρκία.

Ο κ. Διακόπουλος, σχετικά με τις αντιδράσεις στην πρόσφατη συνέντευξη του καθηγητή κ. Ροζάκη, τόνισε ότι «πιστεύει στον δημόσιο διάλογο, στον οποίο πρέπει να υπάρχουν και οι αντίθετες απόψεις και δεν μπορεί να δαιμονοποιείται καμία άποψη. Όλα αυτά είναι απλά πράγματα, αλλά στην Ελλάδα το απλό και κοινότυπο δεν ισχύει.

CONTINUE READING

Προσωπικά, επί της ουσίας των δηλώσεων του κ. Ροζάκη πιστεύω ότι έχει άδικο, γιατί το Καστελόριζο ανήκει σ’ ένα σύμπλεγμα με νησιά που δικαιούνται υφαλοκρηπίδας και οικονομικών ζωνών και αποτελεί γεωγραφικά, ιστορικά, πολιτικά ένα κομμάτι των Δωδεκανήσων, και ως τέτοιο πρέπει να το δούμε. Από κει και πέρα, εάν ποτέ τα πράγματα φτάσουν στο Διεθνές Δικαστήριο, δεν μπορώ να προκαταλάβω ποια θα είναι η απόφασή του.

Ο κ. Ροζάκης και ο κάθε άνθρωπος, μπορεί να εκφράζει την άποψή του χωρίς να τη χαρακτηρίζουμε. Πατριωτικό δεν είναι οι φωνές, είναι ό,τι είναι καλό για τον τόπο, ούτε είναι πατριώτης αυτός που εκφράζεται με εχθροπάθεια εναντίον ενός κράτους – δεν είναι περισσότερο πατριώτης από κάποιον ο οποίος αγωνίζεται για το καλό της πατρίδας του». 

 Μήπως κάτι δεν πάει καλά στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας;

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR