Αίγυπτος, Σίσι
Armed Conflicts

Αιγύπτιος στρατηγός: "Θα υπερασπιστούμε τη Σύρτη & την Αλ Τζούφρα"

To μέλος του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας της Βουλής της Αιγύπτου, Στρατηγός Kamal Amer, ξεκαθάρισε ότι ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah Al-Sisi όταν ανέφερε ότι Σύρτη και Αλ Τζούρφα αποτελούν κόκκινη γραμμή για την Αίγυπτο και απείλησε την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας και την Τουρκία για τα σχέδιά τους σε αυτή την περιοχή, αναφέρθηκε ξεκάθαρα στην υπεράσπιση της αιγυπτιακής εθνικής ασφάλειας και του λιβυκού στρατού.

Ο Amer δήλωσε ότι η Σύρτη και η Αλ Τζούφρα απολαμβάνουν μεγάλης στρατηγικής και ζωτικής σημασίας από πλευράς στρατιωτικών και ενεργειακών πτυχών, λόγω του ότι αποτελούν κόμβο για δύση, ανατολή και νότο, ενώ η Σύρτη είναι η κύρια πύλη της "ημισελήνου" που φιλοξενεί τα μεγαλύτερα ενεργειακά αποθέματα της βορειοαφρικανικής χώρας.

Τόνισε ότι η Αλ Τζούφρα έχει μια αεροπορική βάση νότια της Σύρτης, μόλις 3.000 χλμ., και αποτελεί τη μεγαλύτερη αεροπορική βάση καθώς έχει μια ξεχωριστή στρατιωτική δομή και αποτελεί στρατηγικό στόχο των αντιμαχόμενων πλευρών καθώς συνδέει δυτική, ανατολική και νότια Λιβύη και ως εκ τούτου η αιγυπτιακή ηγεσία δεν πρόκειται να επιτρέψει να την ελέγξουν οι Τούρκοι.

CONTINUE READING

Συνέχισε επίσης λέγοντας: «Η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει η Σύρτη και η Αλ Τζούφρα, σε απόσταση όχι περισσότερο από χίλια πεντακόσια χιλιόμετρα από τα αιγυπτιακά σύνορα, να γίνουν εστία για την τρομοκρατία, τις τουρκικές δυνάμεις και τους Σύριους μισθοφόρους , έτσι ώστε η ιδέα του "Ελεύθερου Αιγυπτιακού Στρατού" να μπορεί να αναβιώσει στα πρότυπα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (τζιχαντιστές), και να πνιγούμε σε ένα νέο τρομοκρατικό αντάρτικο πόλεμο, όπως συνέβη στο Σινά. Η αιγυπτιακή ηγεσία έκλεισε αυτές τις τρομοκρατικές πόρτες για να διατηρήσει την αιγυπτιακή και αραβική εθνική ασφάλεια".

Ο Αιγύπτιος στρατηγός εκτιμά ότι η Τουρκία θέλει να επιστρέψει στα σύνορα του 2015, προτού αναλάβει ο στρατός τον έλεγχο της Σύρτης και της Αλ Τζούφρα ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA), πριν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) να υπερισχύσει σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για τον γεωπολιτικό έλεγχο της περιοχής και της πετρελαϊκής ημισελήνου της Λιβύης, ενώ η Τουρκία θα λάβει το μερίδιο του λέοντος από τα αποθέματα πετρελαίου της Λιβύης.

Το Κάιρο ετοιμάζεται συνεχώς για την επερχόμενη πολεμική αναμέτρηση με την Τουρκία, καθώς οποιοδήποτε βήμα των Τούρκων προς την ανατολική Λιβύη υποβαθμίζει τα αιγυπτιακά γεωστρατηγικά συμφέροντα. Σε αυτό το πλαίσιο η Αίγυπτος προμηθεύεται με ρωσικά συστήματα επακτίου άμυνας, όπως αποκάλυψε πρώτο το Πενταπόσταγμα.

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις θα αγοράσουν το ρωσικό σύστημα επακτίου αμύνης K-300P Bastion-P, με σκοπό τη διασφάλιση της επιτυχούς άμυνας/αποτροπής στις ακτές και τα πεδία φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και φυσικά ταυτόχρονα οι τουρκικές βάσεις στη Λιβύη θα έχουν ''κλειδωθεί'' από το πυραυλικό σύστημα.       

Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα επάκτιας άμυνας K-300P Bastion-P μπορεί να κτυπήσει σκάφος επιφανείας σε μια απόσταση άνω των 350 χλμ. πετώντας σε ύψος 14.000 μέτρων και με ταχύτητα 2,5 mach.

Η κάθε πυροβολαρχία διαθέτει 24 βλήματα και μπορούν να εκτοξευτούν με ρυθμό ένα βλήμα ανα 2,5 δευτερόλεπτα. Το σύστημα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία από την στιγμή που ειδοποιηθεί και βρίσκεται σε κίνηση μέσα σε 5 λεπτά.  

Στη Μόσχα ο πρόεδρος του Λιβυκού κοινοβουλίου

Ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων (εκλεγμένη μόνιμη βουλή στο ανατολικό τμήμα της χώρας) της Λιβύης Ακίλα Σάλεχ έφθασε στην Μόσχα, όπου αύριο θα έχει συναντήσεις στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω Βουλή) μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο διπλωματική πηγή.

«Ο Ακίλα Σάλεχ έφθασε στη Μόσχα. Προγραμματίζονται συναντήσεις στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας», δήλωσε η πηγή.

Ο Ακίλα Σάλεχ δεν προβλέπτεται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Οπως δήλωσε στο TASS ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, στο πρόγραμμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν προβλέπεται συνάντηση με τον Ακίλα Σάλεχ. «Τέτοια συνάντηση δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Νωρίτερα ο σύμβουλός του Σάλεχ αρμόδιος για τα ΜΜΕ Φατχί αλ Μαρίμι δήλωσε ότι η επίσκεψη αυτή διοργανώθηκε δεδομένης της δύσκολης κατάστασης στην Λιβύη, τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, όπως επίσης «και στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων επαφών μεταξύ διαφόρων περιφερειακών και διεθνών δυνάμεων με στόχο την αναζήτηση τρόπων κατάπαυσης του πυρός και μηχανισμών ειρηνικής διευθέτησης», στη βάση της πρότασης που έγινε από τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στις αρχές Ιουνίου που είναι γνωστή ως «Διακήρυξη του Καΐρου» και των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR