Την οργή της Άγκυρας έχει προκαλέσει το νέο βιβλίο του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον. Στο βιβλίο, με τίτλο, "The Room Where It Happened", αποκαλύπτεται ότι ο Τούρκος ομόλογός του Τραμπ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ασκούσε αρκετά μεγάλη επιρροή στην πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία και αλλού.
Ο Διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Άλτουν, ένας από τους κορυφαίους συνεργάτες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια σειρά αναρτήσεων του την Τετάρτη στο Twitter, έκανε λόγο για παραπλανητικές αναφορές όσον αφορά τις συνομιλίες μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν.
«Θεωρούμε αξιόμεμπτο το γεγονός ότι πρώην αξιωματούχοι υψηλού επιπέδου προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν σοβαρές διπλωματικές συνομιλίες και προσπάθειες για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ συμμάχων όπως οι ΗΠΑ και η Τουρκία για τις εγχώριες πολιτικές τους ατζέντες», δήλωσε ο Φαχρετίν Άλτουν, «φωτογραφίζοντας» τον Μπόλτον.
Ο Αλτούν είπε ότι το βιβλίο του Μπόλτον περιλαμβάνει «μονόπλευρες» και «χειραγωγούμενες» απεικονίσεις των συνομιλιών του τούρκου προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του.
«Είναι σαφές ότι οι στόχοι αυτών των εσφαλμένων χαρακτηρισμών και των ψευδών καθοδηγούνται από εσωτερικά πολιτικά ζητήματα καθώς και από προσωπικά κέρδη» υποστήριξε.
Σύμφωνα με τον τούρκο αξιωματούχο, ο Ερντογάν και ο Τραμπ καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να επιδιορθώσουν τις σχέσεις των χωρών τους παρά τις «βαθιές διαφορές» στις πολιτικές και «κάποιες εχθρικές φωνές προς την Τουρκία στην Ουάσινγκτον». Συνέχισε λέγοντας ότι ο Τραμπ έχει «κάνει πολύ περισσότερα ακούγοντας τη σύμμαχο του ΝΑΤΟ Τουρκία σε σύγκριση σε ορισμένες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις των ΗΠΑ».
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας θα επιβιώσει τέτοιων προσπαθειών και ακόμη και θα ευδοκιμήσει στο τέλος. Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα συνεχίσει τις ειλικρινείς συνομιλίες του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ », είπε.
Τι αναφέρεται στο βιβλίο συνοπτικά
Το βιβλίο παρουσιάζει μια εικόνα στην οποία οι συχνές τηλεφωνικές κλήσεις του Ερντογάν προς τον Τραμπ ήταν πολύ αποτελεσματικές και ουσιαστικά ανάγκασαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να κάνει ό,τι θέλει η Άγκυρα, αν και υπήρχαν επίσης διάφορα μέτωπα στα οποία δεν τα κατάφερε, όπως η έκδοση του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί για ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016, ή η ανικανότητα να σταματήσει τις αμερικανικές αρχές από το να κατηγορήσουν την κρατική Halkbank της Τουρκίας, για συμμετοχή σε ένα περίπλοκο σχέδιο για την παράκαμψη των κυρώσεων προς το Ιράν μεταξύ 2011 και 2016, στο οποίο έγινε παγκοσμίως γνωστός ο Ρεζά Ζαράμπ με το λαθρεμπόριο χρυσού, αλλά και ο τότε διοικητής της Halkbank, που μετά την αποφυλάκισή του διορίστηκε διευθυντής του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης.