Δεν γνωρίζουμε που εδράζονται οι πληροφορίες του παγκόσμιου αμυντικού ινστιτούτου defensenews, αλλά αυτό αναφέρει πρωτόγνωρα πράγματα με αφορμή την διένεξη στη Λιβύη και την τουρκική προκλητικότητα στην Α. Μεσόγειο.
«Η Ρωσία εξοπλίζει πυρετωδώς όλες τις μονάδες επιφανείας της με τον πύραυλο Κρουζ Kalibr, ο οποίος έχει βεληνεκές 2.000 χιλιόμετρα και μπορεί να κτυπήσει στόχους από την Κασπία στη Συρία. Είναι ένας πολύ φθηνός τρόπος για τη δημιουργία προβολής ναυτικής ισχύος.
Η τοποθέτηση αυτού του τύπου πυραύλων σε μονάδες επιφανείας χαμηλού κόστους είναι το μέλλον, η Ρωσία θέτει την τάση χρησιμοποιώντας τους ελάχιστους πόρους, κάτι που Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα και Τουρκία μπορεί να ακολουθήσουν», αναφέρει το αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων.
Το παιχνίδι στην Λιβύη υλοποιείται στη θάλασσα, ενώ ο αγωγός φυσικού αερίου East Med αποφασίστηκε και επικυρώθηκε στα κοινοβούλια της Ελλάδος, της Κύπρου και του Ισραήλ.
Πως θα διαφυλαχθούν όλα αυτά χωρίς πανίσχυρες μονάδες επιφανείας και υποβρύχια;
Ένας τρόπος θα είναι η κατασκευή πολεμικών πλοίων μικρού σχετικά κόστους, μεγέθους Κορβέτας, με δυνατότητα μεταφοράς πυραύλων Κρουζ με μεγάλη εμβέλεια. Έτσι τα πλοία αυτού του μεγέθους θα κινούνται με ταχύτατα σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο ενώ θα δύνανται να εξαπολύσουν το τρομερό όπλο τους σε τεράστια απόσταση.
Προχθές αναφέραμε περί συμφωνίας για επτά κορβέτες κλάσης "Θεμιστοκλής", σχεδιασμός που βασίζεται στην ισραηλινή Saar-72, ενώ και οι ΗΠΑ προσέφεραν πρόταση ναυπήγησης 4 φρεγατών MMSC, σε συνδυασμό με τη δελεαστική πρόταση πλήρους αναβάθμισης των ΜΕΚΟ, αξίας ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με το Defense News ουσιαστικά θα έχουμε μια "καυτή" συζήτηση το επόμενο διάστημα για την περίπτωση εξοπλισμού της όποιας Κορβέτας τελικά και αν κατασκευάσουμε, με πυραύλους Κρουζ στα πρότυπα του ρωσικού πολεμικού ναυτικού για την προβολή ναυτικής ισχύος στην Α.Μεσόγειο.
Πρόκειται για κάτι που εφόσον υλοποιηθεί, θα είναι πραγματικά επαναστατικό για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά θα αποτελεί παράλληλα τη μόνη λύση η οποία ελπίζουμε κάποια στιγμή να επεκταθεί και στα υποβρύχια μας με κάποιον τρόπο.
Η κρίση στην Λιβύη αλλάζει τα δεδομένα στη θάλασσα
“Η Τουρκία θα μπορούσε ενδεχομένως να αναπτύξει υποβρύχια στη Λιβύη”, δήλωσε ο Jalel Harchaoui, αναλυτής στο Ινστιτούτο Clingendael.
"Μέχρι στιγμής, οι εχθροί της Τουρκίας στη Λιβύη φαίνεται να εντυπωσιάζονται από την επίδειξη ναυτικής ισχύος. Η στάση της Τουρκίας στη Λιβύη δείχνει πώς η Μεσόγειος θα έχει μετατραπεί σε λίγα χρόνια σε πεδίο ναυτικών συγκρούσεων, λόγω αναταραχής στη Μέση Ανατολή.
Καθώς η Λιβύη θερμαίνεται, οι εντάσεις αυξάνονται επίσης σε νέα πεδία φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, ενώ η Ρωσία επανέρχεται ξανά στην περιοχή. Το αποτέλεσμα θα είναι ένας νέος γύρος ναυτικών εξοπλισμών", ανέφερε ο ίδιος.
"Η ένταση κλιμακώνεται και βλέπω νέες προμήθειες (πολεμικών πλοίων) να ακολουθούν", δήλωσε ο Sidharth Kaushal, ερευνητής θαλάσσιας ενέργειας στο Royal United Services Institute στο Λονδίνο.
Για να βοηθήσουν στη διασφάλιση της νίκης, τα τουρκικά πλοία πιστεύεται ότι έδωσαν εναέρια υποστήριξη σε τουρκικά drone καθώς επιτέθηκαν στο Χαφτάρ και κατέστρεψαν τα ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας.
“Η Τουρκία διαθέτει Φρεγάτες Oliver Hazard Perry που απέκτησε από δεύτερο χέρι από το Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α., οι οποίες όμως διαθέτουν πυραύλους SM-1, ενώ οι Τούρκοι ετοιμάζουν νέο τύπο φρεγατών”, δήλωσε ο Kaushal.
"Θα μπορούσαν να φτιάξουν τη δική τους εξ ολοκλήρου Φρεγάτα, αλλά θα πρέπει να ψώνιζαν στο εξωτερικό ηλεκτρονικά και αισθητήρες, όπως έκανε η Κίνα στις αρχές της δεκαετίας του 2000", είπε ο ίδιος.
Τα πλοία που έχει ήδη αναπτύξει η Τουρκία στη Μεσόγειο είναι "απασχολημένα" με τη συνοδεία φορτηγών πλοίων στη Λιβύη, τα οποία είναι όμως φορτωμένα με όπλα και προμήθειες για τους μαχητές στην Τρίπολη.
Η Ιταλία, η οποία έχει επίσης κατασκευάσει FREMM σε κοινό πρόγραμμα με τη Γαλλία, βρίσκεται σε συνομιλία για την πώληση δύο από τα πλοία στην Αίγυπτο.
Όλες οι χώρες πλέον, τονίζει ο ίδιος, έχουν εισέλθει στην λογική της δημιουργίας μικρού κόστους ναυτικών πλατφορμών που θα εκτοξεύουν πυραύλους Κρουζ κατά των αντιπάλων.
Οφείλουμε λοιπόν και εμείς ως Ελλάδα να προσαρμοστούμε, και έτσι γίνεται, στα νέα δεδομένα τα οποία πρέπει να προλάβουμε αυτήν τη φορά, διότι χωρίς πανίσχυρο πολεμικό ναυτικό δεν θα υπάρχει στο μέλλον καμία ΑΟΖ.