World

Σεμπάστιαν Κουρτς: "Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην Τουρκία να μας εκβιάζει"

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ότι "δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην Τουρκία να μας εκβιάζει" και η ευρωπαϊκή απάντηση "πρέπει να είναι ενιαία". 

Για τη διαρκώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στα σύνορα της Ελλάδος και της Ευρώπης, το μεταναστευτικό καθώς και το επίκαιρο ζήτημα της πανδημίας, μίλησε στην εφημερίδα "Καθημερινή" ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ερωτηθείς ποια θα είναι η στάση της Αυστρίας αν υπάρξουννέες προκλήσεις από την Άγκυρα απέναντι στην Ελλάδα το καλοκαίρι, ο Αυστριακός καγκελάριος ανέφερε ότι «ελπίζουμε πως θα είναι δυνατό να σταματήσουν αντίστοιχες παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων μελών της ΕΕ από την Τουρκία» και επισήμανε πως «είναι σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι με τους γείτονές μας σε περίπτωση που τέτοια γεγονότα λαμβάνουν χώρα και να δρούμε συντεταγμένα σε πολιτικό επίπεδο».

Αναφερόμενος στον τρόπο διαχείρισης της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε εντυπωσιασμένος και τόνισε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ενήργησε αποφασιστικά και γρήγορα.

Σε ό,τι αφορά τη διμερή σχέση Ελλάδας και Αυστρίας, ο καγκελάριος τη χαρακτήρισε «απίθανη και φοβερά δυνατή» και προσέθεσε:

«Ο κ. Μητσοτάκης εργάζεται εξαιρετικά και αυτό με κάνει να θέλω να δουλέψω πολύ με εκείνον. Είναι κοινή μας πεποίθηση ότι πρέπει γρήγορα να δημιουργήσουμε και πάλι μια ισχυρή οικονομία».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

– Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη κατάσταση μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Κατά την άποψή σας, ποια είναι να βασικά ερωτήματα τα οποία θα αναγκαστεί η Ε.Ε. να απαντήσει εντός του προσεχούς διαστήματος; Το ρωτώ αυτό διότι η χώρα σας, μαζί με μερικές άλλες της Ε.Ε., έχουν απορρίψει το οικονομικό πακέτο διάσωσης της Κομισιόν.

– Πρώτα από όλα, είναι σημαντικό να αναφέρω ότι η βασική προτεραιότητα για όλους μας είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο, να σώσουμε τον μέγιστο αριθμό ζωών, να κρατήσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων χαμηλά και έτσι να θέσουμε γερές βάσεις για να ξανανοίξουμε τις οικονομίες μας. Είναι αναγκαίο να επανέλθουμε στην οικονομική κατάσταση που βρισκόμασταν προτού ξεσπάσει η πανδημία. Είμαι επίσης εξαιρετικά ικανοποιημένος με τη συνεργασία που έχουμε με τους φίλους μας στην Ευρώπη και ειδικότερα με την Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης ενήργησε γρήγορα και αποφασιστικά. Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος για τον οποίο στην Ελλάδα η κατάσταση είναι τόσο θετική. Τέλος, είμαι ευχαριστημένος που έχουμε κατορθώσει να δουλέψουμε εντός της συνεργασίας με τις «Εξυπνες Χώρες» (σ.σ. των «νικητών» του κορωνοϊού) όπου έχουμε την ευκαιρία να συζητάμε και να ανταλλάσσουμε ιδέες για το πώς μπορούμε να υπερκεράσουμε την απειλή αυτή.

Στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια είμαι πεπεισμένος πως τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ θετικά για όλους μας εάν δράσουμε ως ομάδα και βρούμε κοινές λύσεις που να λύνουν τα ζητήματα όλων των χωρών της Ευρώπης. Είχαμε μια πρώτη συζήτηση γύρω από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης προσφάτως και ανταλλάξαμε χρήσιμες απόψεις. Οπως είναι λογικό, υπήρχαν διαφορετικές απόψεις γύρω από τις προτάσεις της Κομισιόν. Την Παρασκευή ήταν η αρχή μιας μακράς διαπραγμάτευσης. Οσον αφορά τη θέση μας, είμαι σε διαρκή επικοινωνία με τους πρωθυπουργούς της Ολλανδίας, της Σουηδίας και της Δανίας για να χαράξουμε μια κοινή πορεία. Οι στόχοι μας είναι γνωστοί: Ενα Ταμείο Ανάκαμψης, περιορισμένης διάρκειας, για την αποφυγή μιας μόνιμης μεταφοράς πόρων, δάνεια αντί για επιχορηγήσεις και με ξεκάθαρες προϋποθέσεις για την εκταμίευση των πόρων. Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε κίνητρα για μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα καταστήσει τις οικονομίες μας περισσότερο ανθεκτικές και ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο μεσοπρόθεσμα. Ενας ακόμα στόχος είναι το πώς να ρυθμίσουμε τις οικονομίες μας ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις νέες προκλήσεις, όχι μόνον να συζητάμε το ύψος των ευρωπαϊκών πακέτων, δηλαδή αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε λανθασμένα «φρέσκο χρήμα». Είναι αλήθεια ότι όλοι μας έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στους φορολογουμένους μας οι οποίοι θα είναι εκείνοι που στο τέλος θα επωμισθούν και το κόστος. Εύχομαι στο τέλος να βρεθεί ένας συμβιβασμός.

– Θα ήθελα να συζητήσουμε λίγο για την Τουρκία και να σας ρωτήσω πώς θα πρέπει κατά την άποψή σας η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τον τουρκικό αναθεωρητισμό απέναντι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

– Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην Τουρκία να μας εκβιάζει! Δεν πρέπει να αφήσουμε την Τουρκία να χρησιμοποιεί τους μετανάστες για να εκβιάσει την Ε.Ε., όπως έχει προσπαθήσει επανειλημμένως. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο στείλαμε βοήθεια στον Εβρο τον περασμένο Μάρτιο: ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να υπερασπιστεί τα σύνορά της τα οποία ταυτόχρονα αποτελούν και τα σύνορα της Ε.Ε. και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία. Είμαι πολύ χαρούμενος βλέποντας την Ε.Ε. να έχει βοηθήσει συνολικά την Ελλάδα να υπερασπιστεί να εξωτερικά σύνορα, ενώ ο FRONTEX διαδραμάτισε κομβικό ρόλο. Η απάντηση της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία πρέπει πάντοτε να είναι ξεκάθαρη. Χρειάζεται να δείξουμε ενότητα όχι μόνο στο ζήτημα της μετανάστευσης αλλά και απέναντι σε αμφιλεγόμενα θέματα.

– Θεωρείτε ότι η απουσία ευρωπαϊκού στρατού είναι εμπόδιο σε αυτό; Θα μπορέσουμε να σχηματίσουμε ενιαίο στρατό στο μέλλον ή μήπως είναι οι διαφορετικές απόψεις πάνω στο ζήτημα ασύμβατες;

– Είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της στενής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. σε θέματα ασφαλείας και αμύνης. Ετσι, συμμετέχουμε στην PESCO αλλά και σε άλλες αποστολές της Ε.Ε. στο εξωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο, η Ε.Ε. μπορεί να συμβάλει ενεργά στο να διασφαλίσει τη σταθερότητα στα ανατολικά και νότια σύνορά της. Επιτρέψτε μου όμως να είμαι σαφής: δεν βλέπω την προοπτική για ενιαίο στρατό με ιδιαίτερα μεγάλη θέρμη επειδή η Αυστρία είναι μια ουδέτερη χώρα και κάτι τέτοιο θα ήταν νομικά αδύνατο για εμάς. Μια στενότερη συνεργασία παρ’ όλα αυτά εξοικονομεί χρήματα και επιτρέπει συνέργειες μεταξύ στρατών κρατών-μελών της Ε.Ε., κάτι το οποίο μας κάνει όλους μαζί ισχυρότερους.

– Αν υπάρξουν νέες προκλήσεις από την Αγκυρα απέναντι στην Ελλάδα το καλοκαίρι, ποια θα είναι η απάντηση της Αυστρίας;

– Ελπίζουμε πως θα είναι δυνατό να σταματήσουν αντίστοιχες παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων μελών της Ε.Ε. από την Τουρκία. Εμείς, ως Ε.Ε., αποσκοπούμε σε καλές συνεργασίες με όλους τους γείτονές μας. Από την άλλη μεριά, είναι σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι με τους γείτονές μας σε περίπτωση που τέτοια γεγονότα λαμβάνουν χώρα και να δρούμε συντεταγμένα σε πολιτικό επίπεδο. Να στέλνουμε σαφή μηνύματα ότι είμαστε μία ενιαία μάζα, ότι θα είναι αδύνατο να μας διχάσει οποιοσδήποτε το προσπαθήσει και ότι η θέση μας απέναντι σε ζητήματα διεθνούς δικαίου είναι αμετακίνητη. Είτε αυτό έχει να κάνει με την Ουκρανία, είτε με την Ελλάδα, είτε με την Κύπρο.

– Διάφοροι αναλυτές εκτιμούν ότι οι μαζικές ροές μεταναστών από χώρες της Αφρικής και της Ασίας μεταβάλλουν τη δημογραφική σύνθεση και το πολιτισμικό οικοδόμημα της Ευρώπης. Αλλοι θεωρούν ότι η Ε.Ε. πρέπει να είναι πιο ανοιχτόμυαλη και περισσότερο πολυπολιτισμική. Ποια είναι η γνώμη σας σε αυτό;

– Η Αυστρία είναι μια «ανοικτή» και καινοτόμος χώρα, η οποία είναι σταθερά αντίθετη σε οποιαδήποτε μορφή ρατσισμού, είναι επίσης και εξαιρετικά πολυπολιτισμική. Την ίδια στιγμή πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι η παράνομη μετανάστευση δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι θετικό. Εχουμε μεγάλο χρέος να ελέγξουμε τις ροές μεταναστών και για αυτό τον σκοπό χρειαζόμαστε ακλόνητους κανόνες. Οποιαδήποτε χώρα πρέπει να έχει την ελευθερία να αποφασίσει ποιος θα εισέλθει και ποιος θα εξέλθει από αυτή, ποιος μπορεί να εισέλθει νόμιμα και ποιος έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει νόμιμα στην αγορά εργασίας.

– Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, εκτιμάτε ότι δημιουργείται παγκόσμιο κενό ασφαλείας τη στιγμή που η Αμερική διανύει μια περίοδο απομονωτισμού;

– H Αυστρία είναι μια μικρή και ανεξάρτητη χώρα. Γειτνιάζουμε με εξαιρετικά φιλικές χώρες και βρισκόμαστε στην καρδιά της Ευρώπης, σε μια ευνοϊκή περιοχή. Oσον αφορά τα διεθνή ζητήματα, είμαστε πεπεισμένοι ότι η μόνη λύση είναι η διεθνής συνεργασία μέσω διεθνών οργανισμών, όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κ.λπ. Ως μικρή χώρα, αυτή θεωρούμε πως είναι η μόνη λύση.

– Πού υπάρχει χώρος για βελτίωση στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αυστρίας και πού συνεργαζόμαστε πιο αποτελεσματικά; Πώς κρίνετε τη γενικότερη σχέση Ελλάδας - Αυστρίας;

– Eχουμε μια απίθανη και φοβερά δυνατή σχέση. Ο κ. Μητσοτάκης εργάζεται εξαιρετικά και αυτό με κάνει να θέλω να δουλέψω πολύ με εκείνον. Είναι κοινή μας πεποίθηση ότι πρέπει γρήγορα να δημιουργήσουμε και πάλι μια ισχυρή οικονομία, που να διασφαλίζει ότι καθένας από τους πολίτες μας θα μπορεί να παρέχει τα βασικά στην οικογένειά του και να ξοδεύει χρήματα που είναι καίριας σημασίας για την ανάπτυξη. Επιπλέον, είμαι εξαιρετικά ευγνώμων για το ότι συνεργαζόμαστε και πάνω σε άλλα θέματα, όπως η παράνομη μετανάστευση και η πανδημία.

– Πώς βλέπετε να αναπτύσσεται η Πρωτοβουλία των Μικρών Κρατών, ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας και πώς κρίνετε την αντίδραση της Ελλάδας στην πανδημία;

– Ηταν εξαιρετικά βοηθητικό να έχουμε αυτή την Πρωτοβουλία των Μικρών Κρατών (σ.σ.: πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), γιατί μας έδωσε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε εμπειρίες με άλλες χώρες στην Ευρώπη, όπως η Ελλάδα, αλλά και με χώρες όπως η Σιγκαπούρη, το Ισραήλ και η Αυστραλία. Πιστεύω ότι όλοι μάθαμε πολλά από αυτές τις χώρες που είχαν χτυπηθεί νωρίτερα από εμάς από τον κορωνοϊό και φυσικά είμαι εντυπωσιασμένος από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την κρίση στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ήταν ιδιαίτερα χαμηλός και αυτός είναι ο λόγος που μπορείτε κι εσείς να ανοίξετε την οικονομία σας, όπως έχουμε κάνει κι εμείς στην Αυστρία.

– Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ποιος είναι ο Κουρτς, αλλά λίγοι ξέρουν ποιος είναι ο Σεμπάστιαν. Πώς καταφέρνει κανείς να γίνει ο νεαρότερος αρχηγός κράτους στον κόσμο;

– Το πλάνο μου δεν ήταν ποτέ να γίνω καγκελάριος. Ξεκίνησα να συμμετέχω στα κοινά ως απλός εθελοντής από το σχολείο και μου άρεσε να έχω πολιτική άποψη, όμως ποτέ δεν στόχευσα στο να γίνω πολιτικός κατ’ επάγγελμα. Πάντα ήθελα να δουλέψω στον ιδιωτικό τομέα, αλλά τα έφερε έτσι η ζωή και ξεκίνησα να λαμβάνω μέρος όλο και περισσότερο στην πολιτική. Eγινα υπουργός Eξωτερικών το 2013, κατά τύχη θα μπορούσα να πω. Η υπόλοιπη ιστορία μου είναι λίγο-πολύ γνωστή.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR