"Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επιδιώξει να αυξήσει την αντιπαράθεση με τον ιστορικό αντίπαλο της Τουρκίας, την Ελλάδα, για να μειώσει τις οικονομικές δυσκολίες στο εσωτερικό του, οι οποίες απειλούν να ισοπεδώσουν την δημοτικότητά του", αναφέρει ο ίδιος.
Τα δεδομένα βιομηχανικής παραγωγής για τον Απρίλιο που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, έδειξαν ότι η παραγωγή στην τουρκική οικονομία υποχώρησε κατά 31% σε ετήσια βάση.
Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 33%, εξαιρουμένων των βασικών αγαθών όπως τα τρόφιμα και τα καύσιμα, ανέφερε το στατιστικό ινστιτούτο της χώρας.
Η κυβέρνηση του Ερντογάν την ίδια στιγμή, επιδιώκει να αποφύγει τα προβλήματα των ψηφοφόρων της από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία ξέσπασε στη χώρα στα μέσα Μαρτίου.
Η κυβέρνηση με εντολή Ερντογάν έχει εκδώσει φθηνά δάνεια μέσω κρατικών τραπεζών, ενώ ανακοίνωσε παρτίδα μέτρων αξίας 250 δισεκατομμυρίων λιρών (37 δισεκατομμύρια δολάρια).
Όμως, όπως και σε πολλά άλλα κράτη, τα μέτρα δεν ήταν αρκετά για να αποτρέψουν μια οδυνηρή οικονομική ύφεση.
"Με τις οικονομικές δυσχέρειες της χώρας να είναι πλέον εμφανείς, ο Ερντογάν «πρέπει να βγάλει μερικούς λαγούς από το καπέλο», δήλωσε την Παρασκευή ο Tim Ash, βετεράνος παρατηρητής της Τουρκίας και στρατηγικός επενδυτής στο BlueBay Asset Management στο Λονδίνο.
“Η Ελλάδα, είναι για τον Ερντογάν ένα ιδανικό μέσο για να αποσπάσει την βάση των ψηφοφόρων του χωρίς να επιφέρει σημαντικό πολιτικό ή οικονομικό κόστος. Έχουν ήδη τεθεί τα θεμέλια για την επιτάχυνση των διπλωματικών εντάσεων”, γράφει ο Mark Bentley, πρώην επικεφαλής του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.
Πριν μερικούς μήνες, χιλιάδες μετανάστες είχαν μεταφερθεί στην περιοχή του Έβρου από την τουρκική αστυνομία και ενθαρρύνθηκαν από τις τουρκικές Αρχές να περάσουν στην ελληνική επικράτεια, αλλά και να ρίξουν πέτρες και μολότωφ στην ελληνική συνοριακή αστυνομία.
“Οι ενδείξεις για περαιτέρω πολιτικές εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και Αθήνας παρουσιάστηκαν μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα ότι θα θα υλοποιήσει έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Α. Μεσόγειο”, τόνισε ο Mark Bentley.
Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν έχει αυξήσει τις εντάσεις με την ελληνική κυβέρνηση, καθώς θέλει να μετατρέχει σε τζαμία την Αγία Σοφία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος έχει δώσει οδηγίες στους αξιωματούχους του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να προετοιμάσουν σχέδια για τη μετατροπή του Ιερού Ναούσε τζαμί, πριν από την δικαστική απόφαση στις αρχές Ιουλίου.
Πολλοί από τους βασικούς ισλαμιστές υποστηρικτές του Ερντογάν έχουν ζητήσει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί εδώ και μεγάλο διάστημα.
Στις 29 Μαΐου, οι αξιωματούχοι της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, η οποία λαμβάνει περισσότερα κρατικά χρήματα από οποιονδήποτε άλλο δημόσιο θεσμό ή υπουργείο, απήγγειλε ένα ισλαμικό κείμενο στην Αγία Σοφία για να σηματοδοτήσει την ημέρα της πτώσης της Κωνσταντινούπολης.
Η Ελλάδα απάντησε, χαρακτηρίζοντας την τελετή ως «απαράδεκτη απόπειρα αλλαγής του χαρακτηρισμού του Ιερού Ναού ως μνημείου».
“Οι αυξημένες πολιτικές εντάσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα αντικατοπτρίστηκαν αυτήν την εβδομάδα σε δηλώσεις των δύο υπουργών Άμυνας της χώρας. Και οι δύο μίλησαν για πιθανές στρατιωτικές νίκες ο ένας εναντίον του άλλου σε περίπτωση που τα πράγματα οδηγηθούν σε ρήξη”, συνεχίζει ο Mark Bentley .
Ελληνικά ΜΜΕ επίσης, δημοσίευσαν δημοσκόπηση που αναφέρει ότι το 53% της χώρας θα υποστηρίξει σθεναρά μια στρατιωτική δράση της Ελλάδος,σε περίπτωση που η Τουρκία εισβάλει στην ελληνική επικράτεια στο Αιγαίο Πέλαγος.
Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα ανέφερε αύξηση των παραβιάσεων του εναέριου χώρου της πάνω από το Αιγαίο από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.
Ο Ερντογάν θα επιδιώξει να αποσπάσει την προσοχή του τουρκικού λαού μακριά από την οικονομία, στέλνοντας περισσότερα στρατεύματα στη γειτονική Συρία για να πολεμήσουν τις κουρδικές ομάδες που είναι σύμμαχοι με τις Ηνωμένες Πολιτείες ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS).
Η Τουρκία μπορεί επίσης να αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στον τελευταίο θύλακα των ανταρτών του Ιντλίμπ, όπου οι ισλαμιστές μαχητές πολεμούν το στρατό του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ρωσία.
Στη Λιβύη, ο Ερντογάν θα αυξήσει την προμήθεια στρατιωτικού υλικού και εμπειρογνωμόνων στην κυβέρνηση της Τρίπολης, στον πόλεμο της ενάντια στις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ.
“Ενώ η Λιβύη και η Συρία παρουσιάζουν ευκαιρίες για τον Ερντογάν να επιδείξει την πολιτική του δύναμη στους ψηφοφόρους και να μειώσει τα προβλήματα στην πατρίδα του και οι δύο θα συνεπάγονται σημαντικό στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό κόστος σε μια εποχή που το δημοσιονομικό έλλειμμα της Τουρκίας διευρύνεται ανησυχητικά και η λίρα διαπραγματεύεται κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.
Είναι επίσης αμφισβητήσιμο σε ποιο βαθμό ο τουρκικός λαός θα υποστήριζε την εντατικοποίηση της τουρκικής συμμετοχής και στις δύο χώρες.
Η ελληνική επιλογή και ιδίως η διαμάχη για την Αγία Σοφία, μπορεί να φαίνεται για τον Ερντογάν ως μια πολύ πιο ελκυστική πρόταση όπου μπορεί να προκαλέσει εθνικιστικό και θρησκευτικό συναίσθημα με συγκριτικά μικρό κόστος.
Ο Τούρκος πρόεδρος είναι θιασώτης της ρητορικής και της αγέρωχης στάσης του σώματος. Ίσως χρειαστεί να κάνει πολύ λίγα τελικά όλα όσα λέει”, καταλήγει ο Mark Bentley.