Ένα από τα κορυφαία ιδρύματα του ισραηλινού λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Αμερικανο-εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικών Υποθέσεων Ασφάλειας (JINSA), ανακοίνωσε ότι «η Αμερική πρέπει να ενεργήσει τώρα στη Λιβύη κατά της Τουρκίας και της Ρωσίας».
Οι Αμερικανοεβραίοι ειδικοί καλούν τις ΗΠΑ να ενισχύσουν τη ναυτική τους παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, να ενισχύσουν τη στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο και να διορίσουν έναν Ειδικό Απεσταλμένο για την Ανατολική Μεσόγειο, με σκοπό αυτός να συνεργαστεί με το Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργώντας αντίβαρο στις προκλήσεις της Τουρκίας».
Μιλάμε για το Φόρουμ που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο και σε αυτό συμμετέχουν Αίγυπτος, Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία και Παλαιστινιακή Αρχή για την αντιμετώπιση των τουρκικών σχεδίων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους στην περιοχή.
Το πρόγραμμα πολιτικής για την Ανατολική Μεσόγειο του JINSA Gemunder Center δημοσίευσε την έκθεση με θέμα «την κλιμάκωση της Τουρκίας στη Λιβύη, αλλά και τις επιπτώσεις και επιλογές της πολιτικής των ΗΠΑ».
Σε αυτό, οι ειδικοί του ινστιτούτου JINSA επέκριναν τον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη.
«Ήρθε η ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβουν έναν κρίσιμο ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της σύγκρουσης στη Λιβύη και να αποτρέψουν την επέκταση της αρνητικής εξωτερικής επιρροής,κυρίως τουρκικής και ρωσικής, σε αυτήν τη στρατηγική περιοχή, και την πλούσια σε ενέργεια χώρα στα νότια της Ευρώπης», αναφέρει η έκθεση.
Ένα από τα βασικά καθήκοντα για τις ΗΠΑ, σημείωσαν οι εκπρόσωποι της JINSA, είναι να εμπλακούν στη διαδικασία ειρηνικής διευθέτησης και νέων εκλογών στη Λιβύη «για να βοηθήσουν να εγκαθιδρυθεί ένα μη ισλαμικό καθεστώς που θα εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της Λιβύης».
Το ακόμα πιο κρίσιμο για την αμερικανική υποστήριξη θα ήταν «να πειστεί η GNA να παραιτηθεί της συμφωνίας της ΑΟΖ με την Τουρκία», τονίζουν οι ίδιοι.
Αυτό είναι και το πιο σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά και την Αίγυπτο διότι μιλάμε για εθνικά θαλάσσια συμφέροντα τα οποία οι ΗΠΑ οφείλουν να στηρίξουν αλλιώς η Α.Μεσόγειος θα καταστεί περιοχή συγκρούσεων και αντιπαλότητας με ευθύνη της Τουρκίας.
Οι διάσημοι Αμερικανοί θεωρητικοί των διεθνών σχέσεων John Mearsheimer και Stephen Walt στο ακαδημαϊκό τους έργο «Το ισραηλινό λόμπι και η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ» αναφέρονται στο ινστιτούτο JINSA ως ένα από τα βασικά ινστιτούτα του ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ.
Πρόκειται για ένα δεξιό, συντηρητικό think-tank συμπαθητικό προς την κυβέρνηση του Benjamin Netanyahu και του κόμματος Likud. Υπάρχει εδώ και 44 χρόνια κάτω από το σύνθημα «Ασφάλεια της Αμερικής, ενίσχυση του Ισραήλ».
Το ειδικό χαρακτηριστικό του JINSA είναι η εστίασή του στους στρατιωτικούς δεσμούς. Η δεξαμενή σκέψης, μέσω του Προγράμματος «Στρατηγοί και Ναύαρχοι», δεσμεύει Αμερικανούς ε.α. στρατιωτικούς, στέλνοντάς τους σε επισκέψεις στο Ισραήλ, με σκοπό να δημιουργηθεί μια στενή σχέση μεταξύ του αμερικανικού στρατιωτικο-βιομηχανικού συγκροτήματος και του Ισραηλινού κράτους.
Ο πρώην Αμερικανός αντιπρόεδρος Dick Cheney, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη John Bolton και ο πρώην υφυπουργός άμυνας για την πολιτική Douglas Feith συμμετείχαν σε δραστηριότητες JINSA.
Το άρθρο καταλήγει ότι “εν μέσω συζητήσεων στην Τουρκία σχετικά με την πιθανότητα συμφιλίωσης με το Ισραήλ, το ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ επιτίθεται σθεναρά στα συμφέροντα της Άγκυρας στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, αφού διαβλέπει και αυτό τα νεο-οθωμανικά σχέδια της Τουρκίας, τα οποία αποτελούν πραγματική απειλή για την Μ.Ανατολή και την Μεσόγειο.
Την ίδια στιγμή καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες στο μέτωπο της Λιβύης. Σύμφωνα με άρθρο μας ο εκπρόσωπος του Χ.Χαφτάρ ζήτησε τη βοήθεια του Νετανιάχου. Ο εκπρόσωπος ζήτησε στρατιωτική βοήθεια, με σκοπό να ''πνίξει'' Τούρκους και Σάρατζ. Μάλιστα δήλωσε πως ''θεωρούμε σύμμαχό μας τον Νετανιάχου απέναντι στην Άγκυρα''.
Ο LNA ζήτησε να συμμετάσχει στην συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ στην Α. Μεσόγειο και αυτό αλλάζει όλα τα δεδομένα μέχρι σήμερα.
Ο διεθνής παράγοντας αργά αλλά σταθερά θα ακυρώσει την συμφωνία Τουρκίας-Σαράτζ για τα θαλάσσια σύνορα, το ζήτημα που μένει είναι να συνεχίσουμε να αιφνιδιάζουμε εμείς αυτήν την φορά όπως κάνουμε με την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο.