kanuni
Greek-Turkish Relations

Προαναγγέλλει θερμό επεισόδιο η Τουρκία: Στέλνει γεωτρύπανο ανοιχτά της Λιβύης

Αποφασισμένη για θερμό επεισόδιο είναι η Τουρκία, καθώς ανακοίνωσε την αποστολή του νέου ερευνητικού πλοίου ανοικτά της Λιβύης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι στόχοι της Άγκυρας αφορούν σχεδόν αποκλειστικά τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή και κάθε κίνηση από τους Τούρκους πραγματοποιείται με σκοπό την υφαρπαγή των κοιτασμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου στην πλούσια περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου.

CONTINUE READING

Η συνεργασία Άγκυρας-Τρίπολης εκεί αποσκοπεί και εκτιμάται πως η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει πριν πάρει αυτό που θέλει ή ηττηθεί ολοκληρωτικά από τις πανίσχυρες ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και τον αιγυπτιακό στρατό στη Λιβύη.

Μήνυμα ισχύος σε όσους επιδιώξουν τετελεσμένα εις βάρος της χώρας στέλνει ο αρχηγός των ενόπλων Δυνάμεων και προειδοποιεί ότι οι Έλληνες στρατιώτες θα κόψουν τον δρόμο σε όποιον επιχειρήσει να παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η προειδοποίηση του Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Φλώρου μέσω του Open TV έρχεται λίγες ώρες μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων στον τουρκικό Τύπο ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις νότια της Κρήτης.

«Θα μας βρείτε μπροστά σας» απαντά εμμέσως πλην σαφώς ο Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, σε όσους σχεδιάζουν να αμφισβητήσουν έμπρακτα την ελληνική κυριαρχία. Τα λόγια του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στους επιτελείς των νευραλγικών μονάδων που παρουσιάζει το Open TV, είναι ενδεικτικά του βαθμού ετοιμότητας και προετοιμασίας στην οποία έχουν προχωρήσει την τελευταία περίοδο οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, μετά τα γεγονότα στον Έβρο, αλλά και την τουρκική ρητορική για γεωτρήσεις νότια της Κρήτης.

«Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι πανέτοιμες να επιτελέσουν το καθήκον τους και να εκτελέσουν την εκ του Συντάγματος αποστολή τους από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο εάν και όποτε απαιτηθεί» ξεκαθαρίζει ο Κωνσταντίνος Φλώρος. Μάλιστα, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής δήλωσε: «Λύσεις υπάρχουν. Για τις δράσεις υπάρχουν αντιδράσεις και υπάρχουν και αντί-αντιδράσεις στο πλαίσιο της εξέτασης ενός πολεμικού παιγνίου σε όλα τα επίπεδα».

Τις προκλήσεις τόσο σε στεριά, όσο και σε θάλασσα συνεχίζει η Τουρκία, η οποία μετά την πρόθεση να διεξάγει έρευνες σε οικόπεδα που συνδέονται με το τουρκολυβικό μνημόνιο, προαναγγέλλει την αποστολή ακόμα ενός ερευνητικού πλοίου στα ανοιχτά της Λιβύης και της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah το «Κανουνί» –που απέκτησε πρόσφατα η Τουρκία– θα μεταβεί ανοικτά της Λιβύης αφού ολοκληρωθεί η συντήρηση, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμισή του στο λιμάνι της Μερσίνας. Μάλιστα προσδιορίζει την  ημερομηνία περίπου στα τέλη του 2020.

«Μετά την ολοκλήρωση των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών σε μια έκταση 50.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και των δισδιάστατων σε μια έκταση 52.0000 τ. χλμ. στην ανατολική Μεσόγειο από τα ερευνητικά σκάφη Οruc Reis και Barbaros καθώς και το πλωτό γεωτρύπανο Yavuz η Τουρκία θα στείλει το νέο πλωτό γεωτρύπανο «Κανουνί» (στα ελληνικά σημαίνει «Νομοθέτης») στη Λιβύη», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σημειώνει δε ότι είναι σε εξέλιξη στο λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας η συντήρηση και αναβάθμιση του τρίτου πλωτού γεωτρύπανου που παρέλαβε η Άγκυρα από τη Βρετανία κι ότι η Τουρκία «δεν υποχωρεί αναφορικά με τα διεθνή της δικαιώματα και συνεχίζει τις δραστηριότητές στην ανατολική Μεσόγειο προχωρώντας στα ανάλογα στρατηγικά βήματα».

Η Sabah αναφέρει ακόμη ότι η Άγκυρα μελετά το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγού που θα μεταφέρει από τα κατεχόμενα στην Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη αποθέματα υδρογονανθράκων από τα κατεχόμενα της Κύπρου.

«Φιτίλι» στην Αν. Μεσόγειο από Ερντογάν και Σάρατζ

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, Φαγιέζ αλ-Σάρατζ κατέληξαν σε συμφωνία για ανάπτυξη νέας θαλάσσιας συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ο Ερντογάν δήλωσε ότι συμφώνησαν με τον Σάρατζ, στα πλαίσια του τουρκολιβυκού συμφώνου, με σκοπό την εξόρυξη του υπόγειου πλούτου που υπάρχει να γίνει συνεργασία για έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που ανήκουν στη Λιβύη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό για ποιες περιοχές συμφώνησαν, οπότε παραμένει άγνωστο αν πρόκειται για περιοχές που «ενοχλούν» την Ελλάδα ή όχι.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR