Armed Conflicts

Σχέδια τριχοτόμησης της Συρίας:Κοινή επίθεση Άσαντ-Ρωσίας-Ιράν κατά Τούρκων

Η Τουρκία προειδοποίησε τις συριακές αντιπολιτευόμενες ομάδες στη βορειοδυτική επαρχία του Ιντλίμπ να προετοιμαστούν για μεγάλη στρατιωτική επίθεση από το καθεστώς Άσαντ και τους Ιρανούς συμμάχους τους, αλλά και τη Ρωσία τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πρώην ανώτερο αξιωματούχο της αντιπολίτευσης.

CONTINUE READING

Οι πληροφορίες αποκαλύφθηκαν από τον πρώην εκπρόσωπο του Νέου Συριακού Στρατού, που τώρα μετονομάζεται σε Επαναστατικός Στρατός.

Ο Mzahem Alsaloum έγραψε στο Twitter σήμερα: «Η Τουρκία ενημέρωσε τις φατρίες του Idlib για μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση από τη Ρωσία, το Ιράν και τον Άσαντ στη νότια πλευρά του αυτοκινητόδρομου Μ4».

Πρόσθεσε δε ότι μια άλλη πηγή που εδρεύει στη Δαμασκό του είχε πει δύο εβδομάδες πριν «σχετικά με τις προετοιμασίες και τις κινήσεις των δυνάμεων αυτών για στρατιωτική επιχείρηση στο Idlib».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας στις 5 Μαρτίου, συμφωνήθηκε ότι ο στρατηγικός αυτοκινητόδρομος Μ4 που διασχίζει το νότιο Ιντλίμπ θα αποτελέσει τη βάση μιας αποστρατικοποιημένης ζώνης που θα εκτείνεται έξι χιλιόμετρα και στις δύο πλευρές του αυτοκινητόδρομου.

Τους τελευταίους μήνες από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, η Τουρκία εν.ισχυσε την στρατιωτική της παρουσία στην επαρχία εν αναμονή μιας νέας επίθεσης, με αποτέλεσμα περίπου 15.000 τουρκικά στρατεύματα και πάνω από 6.000 στρατιωτικά οχήματα να έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Τριχοτομούν τη Συρία

Πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες τόνισαν εδώ και καιρό την ανάγκη διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, αλλά προς το παρόν ένας τέτοιος στόχος δεν είναι ρεαλιστικός. Ο Αμερικανός στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους παρομοίασε κάποτε τη Συρία με το "μεγάλο αίνιγμα", λέγοντας ότι δεν θα ήταν δυνατόν να βάλουμε τη χώρα ξανά μαζί.

Για να ανακτήσει την εδαφική της ακεραιότητα, η Συρία χρειάζεται πρώτα μια μεταβατική φάση στην οποία η χώρα θα χωριστεί σε τρεις ζώνες ξένης επιρροής, τονίζουν πολλοί ειδικοί.

«Επί του παρόντος, η Συρία δεν έχει τα βασικά μιας ενοποιημένης χώρας. Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους είναι πρόσφυγες ή εσωτερικά εκτοπισμένοι. Οι πολέμαρχοι, οι πολιτοφυλακές και οι κακοποιοί κυριαρχούν στους δρόμους. Ο πόλεμος έχει δημιουργήσει πάρα πολύ μίσος μεταξύ Σουνιτών και Αλαουιτών, Κούρδων και Αράβων. Δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη μεταξύ των διαφόρων φατριών της συριακής κοινωνίας. Είναι αφελές να υποθέσουμε ότι ένας διακανονισμός με μια διαπραγμάτευση στη Γενεύη θα είναι το μαγικό φίλτρο που θα πείσει τους Σύρους να ζήσουν ξανά μαζί με ειρήνη και αρμονία», δηλώνει ειδικός αναλυτής.

«Ο πόλεμος κατέστρεψε τον κοινωνικό ιστό της χώρας και τους κρατικούς της θεσμούς. Η Συρία πρέπει να ανοικοδομηθεί κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά από κάτω προς τα πάνω προτού οι Σύριοι λάβουν μια τεκμηριωμένη απόφαση για το μέλλον της χώρας τους. Χρειάζονται πρώτα μια περίοδο μετάβασης. Αν γίνονταν εκλογές σήμερα, ποιοι θα μπορούσαν να εκλεγούν; Πρώην Μπααθιστές, τζιχαντιστές ή μέλη της αντιπολίτευσης που βρίσκονατι εδώ και χρόνια στο εξωτερικό;

Κατ 'αρχάς, ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν μπορεί να είναι μέρος οποιασδήποτε λύσης και οποιαδήποτε βιώσιμη λύση ξεκινά με την αποχώρησή του. Ακόμη και οι προστάτες του, οι Ρώσοι, συνειδητοποιούν αυτό το γεγονός. Πρόσφατα, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στοχοποίησαν τον Άσαντ. Οι αντιθέσεις εντός της φυλής Άσαντ είναι ανοιχτές, με τον ξάδερφό του Rami Makhlouf να δημοσιεύει περιστασιακά βίντεο στο Facebook που τον κατηγορούν ως «άδικο».

Ωστόσο, οι Ρώσοι δεν μπορούν απλά να αφήσουν τον Άσαντ να φύγει. Ως γιος του Χαφέζ Αλ Άσαντ ιδρυτή του συριακού καθεστώτος, είναι μια ενοποιητική προσωπικότητα. Οι πολέμαρχοι πολεμούν κάτω από τη σημαία του και η πτώση αυτής της σημαίας θα δημιουργούσε περισσότερο χάος για τη διαχείριση της Ρωσίας.

Η Μόσχα πρέπει να εξασφαλίσει έναν εναλλακτικό τρόπο διατήρησης των συμφερόντων της στη Συρία. Η εύρεση αυτής της εναλλακτικής λύσης δεν είναι το μόνο πρόβλημα για τη Ρωσία,  και τους άλλους ξένους ενδιαφερόμενους, γι 'αυτό βλέπουμε περισσότερη εστίαση στη θεραπεία συμπτωμάτων του υποκείμενου προβλήματος παρά στην εξεύρεση θεραπείας. Η προσπάθεια αφορά σχέδιο για να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες σε χώρες υποδοχής (Τουρκία-Ελλάδα) και να δοθεί  βοήθεια στη Συρία. Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες δεν ευνοούν οποιαδήποτε βιώσιμη λύση.

Τρεις ζώνες επιρροής

Η εναλλακτική λύση έγκειται στο διαχωρισμό της Συρίας σε τρεις ζώνες επιρροής. Καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να χειριστεί το τεράστιο καθήκον της διοίκησης της Συρίας και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι σε θέση να στείλει μισό εκατομμύριο στρατεύματα για την αποκατάσταση της τάξης.

CONTINUE READING

Εδώ πρέπει να επέμβουν η Τουρκία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ και να συνεργαστούν με τους τοπικούς συμμάχους τους για να σταθεροποιήσουν τη χώρα.

Η Τουρκία έχει εφαρμόσει ένα καλό σχέδιο στα βορειοδυτικά που μπορεί να αναπαραχθεί στις δύο άλλες ζώνες. Οι Ρώσοι μπορούν να κάνουν το ίδιο σε περιοχές του καθεστώτος.

Όσον αφορά τα βορειοανατολικά, οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους θα πρέπει να έχουν ισχυρή στρατιωτική παρουσία για να κρατήσουν τους Κούρδους υπό έλεγχο.

Θα εγγυηθούν επίσης ότι οι Κούρδοι δεν θα αντιμετωπίσουν επιθετικότητα από τους Τούρκους.  Οι δυνάμεις του ΟΗΕ πρέπει να αναπτυχθούν στα σύνορα που χωρίζουν τις τρεις ζώνες για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν παραβάσεις μεταξύ τους.

Η Τουρκία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον να διατηρήσουν την προπολεμική κοινωνική δομή στη Συρία», αναφέρει μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Έτσι κράτη σαν τη Συρία, τη Λιβύη, την Ουκρανία και ποιος ξέρει ποια άλλα στο μέλλον θα γίνουν «κομμάτια» για να ελεγθούν καλύτερα και να αξιοποιηθεί ο τοπικός πλούτος τους. Τρομερά σχέδια που αλλάζουν τον χάρτη στην Μ.Ανατολή για πάντα.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR