ΥΠΕΞ
Greek-Turkish Relations

Διπλωματικός "πυρετός": Σε ΟΗΕ, ΕΕ και ΝΑΤΟ οι τουρκικές προκλήσεις

Ανανέωση

“Η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτικές συμβουλές στη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης”, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας, ενώ υποστηρίζει ότι “κάποιοι παίκτες συνασπίζονται έχοντας κοινό παρονομαστή την αντιπαλότητά τους ενάντια στην Τουρκία”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου, η συνεδρίαση του οποίου κράτησε 3,5 ώρες, “έγινε αξιολόγηση της στάσης κάποιων παικτών που συνασπίζονται έχοντας κοινό παρονομαστή την αντιπαλότητά απέναντι στις δίκαιες και νόμιμες ενέργειες της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο και αναφέρθηκε ότι θα συνεχιστεί η προάσπιση, χωρίς καμιά υποχώρηση, των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας στην ξηρά, τη θάλασσα και στον αέρα”.

Προστίθεται ότι “τονίστηκε πως η χώρα μας θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτικές συμβουλές στηρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης για ειρήνη και ευημερία, διατηρώντας την εδαφική ακεραιότητά της”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “η διεθνής κοινότητα καλείται να επιδείξει μια ηθική στάση απέναντι στις σκοτεινές δυνάμεις που στοχεύουν τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης και τη βούληση του λιβυικού λαού”.

https://twitter.com/CErciyes/status/1267854415920324609

Αρχικό κείμενο

Το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη “για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενη πρόκληση” από την Τουρκία εκπέμπει το υπουργείο Εξωτερικών, στον απόηχο της αποκάλυψης για τα σχέδια της Άγκυρας για γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, επί των χαρακτηριστικών έξι μιλίων.

CONTINUE READING

Το μήνυμα του ΥΠΕΞ περιορίζεται σε διπλωματικό επίπεδο και φυσικά όχι στη μορφή ποινών κατά των Τούρκων διπλωματών και της "πρεσβείας" ή ακόμα καλύτερα με άμεσες αδειοδοτήσεις και γεωτρήσεις στις επίμαχες περιοχές, αλλά με τη μορφή της προσφυγής σε διεθνείς θεσμούς, που κατά πάγια τακτική καταδικάζουν τις τουρκικές προκλήσεις δίχως υλοποίηση των απαραίτητων ενεργειών για ουσιαστική αποτροπή των τουρκικών προκλήσεων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το ΥΠΕΞ παρακολουθεί στενά κάθε ενέργεια της Τουρκίας, στο πλαίσιο της κλιμακούμενης παραβατικότητας της γείτονος, ενώ έχει καταρτισθεί λεπτομερής κατάλογος ενεργειών και ακριβές σχέδιο διπλωματικής δράσης, το οποίο εκδηλώνεται σταδιακά.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ήδη έχει ξεκινήσει νέος κύκλος επαφών της Ελληνικής Διπλωματίας με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και με τους Ευρωπαίους εταίρους, σχετικά με την πιο πρόσφατη παράνομη και προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, να δημοσιεύσει στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σειρά αιτήσεων για χορήγηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Παράλληλα, έχουν γίνει και ενέργειες στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με επιστολές προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Α. Guterres, τον οποίον ενημερώνει για την πιο πρόσφατη παράνομη ενέργεια της Άγκυρας (σε συνέχεια και πρόσφατων συναφών επιστολών προς τον ΓΓΗΕ από Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο 2020), όσο και τον νυν Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, αναφορικά με την επικείμενη εκλογή του Τούρκου υποψηφίου κ. Bozkir στη θέση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ζητώντας να διακοπεί η σιωπηρά διαδικασία.

CONTINUE READING

Στις εν λόγω επιστολές, τονίζονται επίσης, μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Θα ακολουθήσει επίσης ενημέρωση του ΓΓ ΝΑΤΟ. Στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει το προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, στις 15/6.

Η χλιαρή αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας έρχεται τη στιγμή που η κυβέρνηση Σάρατζ ετοιμάζεται να δώσει προς αδειοδότηση αλίπεδα με τεμαχισμό και οριοθέτηση εντός τμημάτων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Κρήτης, αμφισβητώντας και από την πλευρά της την υφαλοκρηπίδα/ ΑΟΖ της Κρήτης και της Γαύδου και κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή της Ελλάδας , χτυπώντας «καμπανάκι» ότι αυτά τα αλίπεδα η Λιβύη θα τα παραχωρήσει προς αξιοποίηση στην Τουρκική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου.

Η Τουρκία εισηγείται στην κρατική Λιβυκή εταιρεία πετρελαίου και την κυβέρνηση Σάρατζ, να θεωρήσουν ότι η Πελοπόνησσος, ως νήσος, δεν διαθέτει υφαλοκρηπίδα και άρα να οριοθετήσουν τα αλίπεδα με βάση της υφαλοκρηπίδα της Λιβύης, νότια και νοτιοδυτικά της Ελλάδας πολύ πιο μέσα από την μέση γραμμή που ο χάρτης Μανιάτη κατέθεσε με συντεταγμένες, εκμεταλλευόμενη η Λιβύη , όπως είπε ο κ. Κονοφάγος και το ότι τα ελληνικά αλίπεδα προς εκμετάλλευση δεν φτάνουν ως την μέση γραμμή νότια της Γαύδου.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR