Στον τουρκικό στρατό, στον Τύπο, στην αστυνομία, στο δημόσιο, στους δήμους και στην πολιτική, υπάρχουν χιλιάδες άτομα που επιδιώκουν την πτώση του Ερντογάν, έγραψε ο Ersin Ramoglu, αρθρογράφος της κυβερνητικής εφημερίδας Sabah.
Άλλοι επικριτές αναφέρουν ότι οι φήμες για πιθανή πτώση της τουρκικής κυβέρνησης, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα, είναι μια προσπάθεια να αποσπαστεί ο τουρκικός λαός από τα τεράστια εσωτερικά του προβλήματα.
Πρόκειται για ένα ιδιότυπο σκηνικό που όντως επικρατεί, διότι πολύ απλά πολλές εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκων πολιτών έχουν χάσει την δουλειά τους, είτε βρίσκονται φυλακισμένοι στα μπουντρούμια του Ερντογάν.
Υποστηρικτές της κυβέρνησης στην Τουρκία αναφέρουν ότι υπάρχουν ενδείξεις για ένα ακόμη πραξικόπημα στη χώρα που βιώνει πολλά και κυρίως διαφορετικά προβλήματα, όπως η ανεργία, η τάση φυγής των νέων, η αστυνομοκρατία, σε συνδυασμό με την επιβολή μιας σκληρής ισλαμικής κουλτούρας.
Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα, ακολουθούμενο από αποτάξεις στρατιωτικών και μαζικές απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων, το καζάνι φέρεται να βράζει και πάλι εντός της τουρκικής κοινωνίας και λόγω πανδημίας, ότι και να λένε διάφοροι παρατηρητές στο εξωτερικό.
Μετά την απόπειρα απομάκρυνσης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016, σχεδόν 19.500 μέλη του στρατού, συμπεριλαμβανομένων πολλών ανώτερων αξιωματικών, έχουν αποταχθεί δημιουργώντας μια κουλτούρα εκδίκησης.
«Υπάρχει μια παράδοση στη Λατινική Αμερική ότι ο στρατός είναι ο μόνος θεσμός που έχει τους δικούς του τρόπους», δήλωσε ο Mithat Celikpala, αναπληρωτής πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Kadir Has στην Κωνσταντινούπολη.
Οι υποστηρικτές του κ. Ερντογάν επιμένουν ότι η απειλή παραμένει και βρίσκεται μέσα σε κάθε κρατική δομή της χώρας έτοιμη να εκδικηθεί για την κατάντια χιλιάδων ανθρώπων. Η ρητορική για μια νέα απειλή πραξικοπήματος προέκυψε πριν από την επέτειο της εκτέλεσης του Adnan Menderes, του πρώτου πρωθυπουργού της πολυκομματικής εποχής της Τουρκίας.
Στο παρελθόν, ο κ. Ερντογάν συγκρίθηκε με τον Μεντερές, ο οποίος απαγχονίστηκε μετά την πρώτη από τις τέσσερις επιτυχημένες στρατιωτικές επεμβάσεις, η τελευταία από τις οποίες έγινε το 1997. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές και οι δύο ηγέτες αγωνίστηκαν ενάντια στην στρατιωτική «κηδεμονία» που καταπιέζει το Ισλάμ στη δημόσια ζωή, στο όνομα της διατήρησης του κοσμικού μοντέλου που είχε ορίσει ο ιδρυτής της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
«Τον Menderes τον θυμάται πολύ καλά το ΑΚΡ γιατί ήταν η πρώτη προσπάθεια αποχώρησης από το κεμαλικό καθεστώς», είπε ο Τούρκος ειδικός Evin.
Οι πρόσφατοι ισχυρισμοί για συνωμοσία για απομάκρυνση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) από την εξουσία έχουν συνδεθεί με μια πιθανή συνωμοσία με την αντιπολίτευση.
Στις αρχές αυτού του μήνα, ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε το ρεπουμπλικανικό κόμμα (CHP), το οποίο ιδρύθηκε από τον Ατατούρκ, ότι "εξακολουθεί να λαχταράει πραξικοπήματα, κηδεμονία και χούντα". Τις επόμενες μέρες, αρκετοί αξιωματούχοι του AKP μίλησαν για πιθανό πραξικόπημα, συχνά με βίαιο τρόπο.
«Λένε ότι θα ανατρέψουν τον Ταγίπ Ερντογάν και ότι θα τον εκτελέσουν», δήλωσε ο δημοσιογράφος Φατίχ Τεζάν σε ένα διαδικτυακό βίντεο. «Πώς θα προστατεύσεις τη γυναίκα σου, τα παιδιά σου από εμάς; Το αίμα εκατομμυρίων θα χυθεί για μια σταγόνα αίματος του Ερντογάν», τόνισε ο ίδιος.
Ο Μουράτ Εμίρ, βουλευτής του CHP για την Άγκυρα, δήλωσε ότι οι φήμες για πραξικόπημα έχουν ως στόχο βουλευτές και μέλη του κοσμικού κράτους.
«Με την νυν κυβέρνηση, κάθε φιγούρα της αντιπολίτευσης που εκφράζει την ανάγκη για αλλαγή κατηγορείται για υπαινιγμό πραξικοπήματος, Μετά, ορισμένοι συγγραφείς και δημοσιογράφοι φουσκώνουν δήθεν από οργή. Αυτοί και παρόμοιοι ισχυρισμοί έχουν πάντα έναν σκοπό, να καλύψουν την πραγματική ατζέντα που αφορά την εξουδετέρωση της νομιμότητας στη χώρα.
Ο πραγματικός κίνδυνος είναι ότι αυτοί που φτιάχνουν μαύρες λίστες θυμάτων και σχεδιάζουν μαζικές δολοφονίες παραμένουν ατιμώρητοι, άνθρωποι όπως η Sevda Noyan και η Fatih Tezcan είναι σε θέση να βρουν το περιβάλλον και το θάρρος να υλοποιήσουν τις επικίνδυνες σκέψεις τους», τόνισε ο ίδιος.
Όταν τόσες χιλιάδες άνθρωποι μαζί με τις οικογένειες τους πεινάνε, φυλακίζονται, βασανίζονται και διώκονται, το πραξικόπημα είναι το λιγότερο που μπορεί να λάβει χώρα, διότι υπάρχει και ο εμφύλιος. Όσο για τον Ερντογάν και το σινάφι του, πιθανότατα να ετοιμάζει μια νέα πολιτιστική επανάσταση ή εκκαθαρίσεις σταλινικού τύπου για την κοσμική αντιπολίτευση.