Το πρακτορείο ειδήσεων Anatolu της Τουρκίας έκανε γνωστό ότι ο μόνιμος εκπρόσωπος του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Danny Danon, κατηγόρησε το Ιράν σε επιστολή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ότι έστειλε προηγμένα όπλα στις πολιτοφυλακές του στρατάρχη Χάφταρ.
«Το Ιράν παραβίασε την απόφαση του Συμβουλίου να απαγορεύσει την αποστολή όπλων στη Λιβύη», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Danon, και συνεχίζει, «το ιρανικό καθεστώς συνεχίζει να μεταφέρει παράνομα προηγμένα όπλα σε ολόκληρη την περιοχή της Λιβύης αψηφώντας κάθε νόμο περί εμπάργκο». Ο εκπρόσωπος του Ισραήλ κλείνιε δηλώνοντας ότι αυτή η κίνηση αποτελεί «περαιτέρω απόδειξη των φιλοδοξιών του ιρανικού καθεστώτος στην περιφερειακή επιρροή»
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μήνυμα του μόνιμου εκπροσώπου του Ισραήλ στάλθηκε στις 8 Μαΐου, με την ευκαιρία της εκτόξευσης του δορυφόρου «Noor 1» από το Ιράν.
Ένα εμπάργκο… σωστό ανέκδοτο
Παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της πρόσφατης διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου για την ειρήνευση στη Λιβύη, η Τουρκία και άλλες χώρες παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων που θεωρητικά έχει επιβληθεί, ωθώντας τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα σε ένα νέο γύρο αιματηρών συγκρούσεων. Αυτό αποκαλύπτει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, που επικαλείται διασταυρωμένες πληροφορίες από σειρά ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών.
Στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται ότι τον περασμένο μήνα οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν τον πλοίαρχο του υπό λιβανέζικη σημαία φορτηγού πλοίου «Bana» στο λιμάνι της Γένοβας, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι μετέφερε τουρκικά όπλα στη Λιβύη, με παραλήπτη την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Φαγέζ Σαράζ. Το σκάφος είχε αποπλεύσει από τη Μερσίνα και εντοπίστηκε από γαλλικά πολεμικά πλοία. Το φορτίο του περιελάμβανε τεθωρακισμένα οχήματα, ρουκέτες, όλμους και αντιαεροπορικά όπλα. Αλλες πηγές μιλούσαν για ακόμα δύο αποστολές τουρκικών όπλων μέσω πλοίων στον Σαράζ κατά τις τελευταίες εβδομάδες.
Από την πλευρά τους, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετέφεραν, πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, φορτία όπλων με παραλήπτη τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό του Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει την ανατολική Λιβύη. Τα φορτία μεταφέρονται είτε αεροπορικώς, στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης, είτε οδικώς, μέσω Αιγύπτου.