zhong-nanshan λοιμωξιολόγος κίνα
Health

Κορυφαίος λοιμωξιολόγος για την ανοσία της αγέλης και την επιστροφή του κορονοϊού

Προειδοποίηση ότι η Κίνα δεν έχει ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό απηύθυνε ο κορυφαίος σύμβουλος επί του ιού στη χώρα, λέγοντας ότι η έλλειψη ανοσίας αποτελεί σημαντική πηγή ανησυχίας για την «μεγάλη πρόκληση» ενός δεύτερου κύματος

Ο δρ. Zhong Nanshan, κορυφαίος λοιμωξιολόγος και επικεφαλής του κρατικού κέντρου αναπνευστικών λοιμώξεων της χώρας, τον τελευταίο καιρό αποτελεί το πλέον αντιπροσωπευτικό πρόσωπο στην Κίνα για τον αγώνα κατά της πανδημίας.

CONTINUE READING

Μιλώντας αποκλειστικά στο CNNi επιβεβαίωσε ότι οι τοπικές Αρχές της Γουχάν, της πόλης των 11 εκατομμυρίων κατοίκων όπου «γεννήθηκε» αυτό που αργότερα έμελλε να εξελιχθεί σε πανδημία, αρχικά απέκρυψαν κρίσιμες πληροφορίες αναφορικά με το μέγεθος του υγειονομικού προβλήματος.

Έχοντας ανακοινώσει περισσότερα από 82.000 κρούσματα και τουλάχιστον 4.633 θανάτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που βρέθηκε στο επίκεντρο της πανδημίας, αναγκάζοντας να επιβάλει περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών της από τα τέλη κιόλας Ιανουαρίου.

Έχοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό περιορίσει πλέον την εξάπλωση του κορωνοϊού, η ζωή στην Κίνα επιστρέφει σιγά σιγά στην κανονικότητα. Οι περιορισμοί έχουν αρθεί σε μεγάλο βαθμό και κάποια σχολεία και εργοστάσια άνοιξαν και πάλι.

Ωστόσο ο Zhong προειδοποιεί τις κινεζικές Αρχές να μην εφησυχάσουν καθώς ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος είναι ιδιαίτερα υπαρκτός, την ώρα που νέα κρούσματα κορωνοϊού κάνουν σποραδικά την εμφάνισή τους τόσο στη Γουχάν όσο και σε άλλες επαρχίες της βορειοανατολικής Κίνας.

«Η πλειοψηφία των Κινέζων εξακολουθούν να είναι επιρρεπείς σε μία πιθανή μόλυνση από τον Covid-19, εξαιτίας της έλλειψης ανοσίας», λέει ο λοιμωξιολόγος. «Είμαστε μπροστά σε μία μεγάλη πρόκληση, προς το παρόν δεν είμαστε καλύτερα από ό,τι άλλες χώρες».

«Δεν ήθελαν να πουν την αλήθεια»

Γνωστός ως «ο ήρωας του SARS» εξαιτίας της τεράστιας συμβολής του στην καταπολέμησης εκείνης της πανδημίας του 2003, ο Zhong συνέβαλε αποφασιστικά στη συγκράτηση και αυτού του κορωνοϊού στη χώρα του, ειδικά στα πρώτα κρίσιμα στάδια της πανδημίας.

Ήταν εκείνος που επιβεβαίωσε, στις 20 Ιανουαρίου, μιλώντας στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, την ώρα που οι υγειονομικές Αρχές της Κίνας επέμεναν επί εβδομάδες ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να πιστοποιούν αυτήν την μετάδοση, υπογραμμίζοντας ότι ο νέος ιός είναι «ελεγχόμενος και αποτρέψιμος».

Συνοδεία μιας ομάδας ειδικών της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, ο Zhong επισκέφτηκε τη Γουχάν στις 18 Ιανουαρίου. Λέει ότι, άμα τη αφίξει του, έλαβε μία σειρά από τηλεφωνήματα από γιατρούς και πρώην φοιτητές του, που τον προειδοποιούσαν ότι η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη από τις αρχικές αναφορές.

«Οι τοπικές Αρχές δεν ήθελαν να πουν την αλήθεια εκείνη την εποχή», λέει ο Zhong. «Στην αρχή ήταν πολύ σιωπηλές γεγονός που με έκανε να υποψιαστώ ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν πολύ μεγαλύτερος».

Οι υποψίες του γιατρού ενισχύθηκαν όταν ο αριθμός των ασθενών παρέμενε ο ίδιος (41) για περισσότερες από δέκα ημέρες, παρά την εμφάνιση κρουσμάτων και στο εξωτερικό.

«Δεν το πίστεψα κι έτσι συνέχιζα να ρωτώ, να ζητάω τον αληθινό αριθμό», θυμάται. «Υποθέτω ότι ήταν πολύ διστακτικοί να απαντήσουν στην ερώτησή μου».

Στο Πεκίνο, δύο ημέρες αργότερα, στις 20 Ιανουαρίου, του είπαν ότι ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στη Γουχάν ήταν 198, ότι τρεις άνθρωποι είχαν πεθάνει και 13 γιατροί είχαν μολυνθεί.

Τότε, σε μία συνάντηση με τη συμμετοχή αξιωματούχους της κεντρικής κυβέρνησης, πρότεινε το κλείσιμο της Γουχάν για να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η κίνηση δεν είχε προηγούμενο. Η κεντρική κυβέρνηση έθεσε τη Γουχάν σε lockdown στις 23 Ιανουαρίου, ματαιώνοντας όλες τις πτήσεις, τα δρομολόγια των τρένων και των λεωφορείων μέσα και έξω από την πόλη, και αποκλείοντας τις μεγάλες οδικές αρτηρίες.

Το lockdown της Γουχάν ήρθη 76 ημέρες αργότερα.

Σε συνέντευξή του στις 27 Ιανουαρίου, ο δήμαρχος της Γουχάν Zhou Xianwang παραδέχτηκε ότι η κυβέρνησή του δεν αποκάλυψε όλες τις πληροφορίες για τον κορωνοϊό «εγκαίρως», λέγοντας ότι «ως τοπική κυβέρνηση δεν αποκαλύπτουμε πληροφορίες χωρίς έγκριση».

Τον Φεβρουάριο η Κίνα απέλυσε αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους εν μέσω κριτικής για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία. Ανάμεσά τους οι δύο αξιωματούχοι που ήταν επικεφαλής της τοπικής επιτροπής υγείας, καθώς και οι διοικητικές του ΚΚΚ στη Γουχάν και την επαρχία Χουμπέι.

Αν και ο Ζhong αναγνωρίζει την καθυστερημένη πληροφόρηση αναφορικά με τον αρχικό αριθμό των κρουσμάτων στη Γουχάν, αποκρούει τις κατηγορίες ότι τα στατιστικά στοιχεία παρέμειναν αναξιόπιστα και μετά την ανάληψη του ελέγχου από την κεντρική διοίκηση. 

Ο γιατρός αντιτείνει ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει πάρει το μάθημά της από τον SARS, 17 χρόνια πριν, ότι συγκάλυψε «μέρος του ξεσπάσματος… για δύο ή τρεις μήνες». 

Αυτή τη φορά, λέει, η κεντρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «όλες οι πόλεις, όλες οι τοπικές κυβερνήσεις πρέπει να αναφέρουν τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων, και αν δεν το κάνουν, θα τιμωρούνται». 

«Θεωρώ ότι από τις 23 Ιανουαρίου και έπειτα, όλα τα στοιχεία πρέπει να είναι σωστά», λέει. 

Ο Zhong δηλώνει έκπληκτος από τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων στις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι κάποιες δυτικές χώρες δεν πήραν αρχικά τον ιό στα σοβαρά. 

Επίσης απορρίπτει τη θεωρία που προωθεί τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ότι ο ιός προήλθε από εργαστήριο της Γουχάν. 

https://www.youtube.com/watch?v=87-QdgjxwiY

Λέει ότι έχει επανειλημμένα επικοινωνήσει με την επικεφαλής ερευνήτρια ιών του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν, Shi Zhengli, σχετικά με αυτές τις αιτιάσεις.

«Λέει ότι είναι εντελώς γελοίες, ποτέ δεν έκανε κάτι ανάλογο. Με βάση τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις που έχει το εργαστήριο, θα ήταν αδύνατο να κάνουν κάτι τέτοιο», λέει ο Zhong, ο οποίος αποκαλεί την Shi «καλή φίλη» ενώ τονίζει ότι επί δύο εβδομάδες, στις αρχές Φεβρουαρίου, οι Αρχές του κέντρου ελέγχου της Κίνας εξέτασαν σχολαστικά το εργαστήριο. Δεν βρήκαν τίποτα. 

Κυνηγώντας το εμβόλιο 

Καθώς χιλιάδες νέα κρούσματα κορωνοϊού αναφέρονται ακόμη σε όλο τον κόσμο καθημερινά –με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 300.000 από την έναρξη της πανδημίας - οι ερευνητές έχουν επιδοθεί στην ανάπτυξη ενός εμβολίου.

Τρεις αμερικανικές εταιρείες δοκιμάζουν ήδη τα εμβόλιά τους σε ανθρώπους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Βρίσκονται ακόμη σε δοκιμές φάσης 1 ή 2, οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν τη χορήγηση του εμβολίου σε δεκάδες ή εκατοντάδες άτομα.

Ο Zhong λέει ότι τρία κινεζικά εμβόλια βρίσκονται στο στάδιο της κλινικής δοκιμής στη χώρα - ωστόσο μια «τέλεια» λύση είναι πιθανό να κρατήσει «χρόνια».

«Πρέπει να τα τεστάρουμε ξανά και ξανά και ξανά... χρησιμοποιώντας διαφορετικά είδη εμβολίων. Είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε συμπέρασμα ποιο είδος εμβολίου είναι διαθέσιμο για αυτό το είδος κορωνοϊού… γι’ αυτό υποστηρίζω ότι η τελική έγκριση του εμβολίου θα διαρκέσει πολύ περισσότερο», λέει.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR