Κορωνοϊός και τεχνολογία
Health

Κορονοϊός: Τεχνολογικές καινοτομίες στην υπηρεσία του ΕΣΥ

Καινοτόμες προτάσεις και νέα ψηφιακά εργαλεία από startuppers και όχι μόνο, τα οποία θα μπορούσαν να φέρουν άμεσα αποτελέσματα στη στηριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοιού αναζητεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με δύο πρωτοβουλίες, που ανακοίνωσε σήμερα. Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα συνδεθούν με τον Διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής #EUvsVirus, ο οποίος ξεκινά την Τρίτη 14 Απριλίου, ως μια ενιαία εθνική συμμετοχή, με τον τίτλο #GreeceVsVirus.

Η πρώτη δράση αφορά στο διαγωνισμό ανάδειξης Καινοτόμων Ιδεών, #COVIDhackGR, ο οποίος έχει στόχο να αναδείξει νέες ιδέες και προτάσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν και από αυτές θα αναδειχθούν όσες τεκμηριωμένα οδηγούν σε άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις.

CONTINUE READING

Δυνατότητα συμμετοχής στον διαγωνισμό, έχουν: επιχειρήσεις, νεοφυείς και υφιστάμενες, ερευνητικές ομάδες, ερευνητές της Υγείας και της Πληροφορικής, στελέχη του χώρου της τεχνολογίας, και όσοι θέλουν να συμβάλλουν στην υλοποίηση των προτάσεων που θα παρουσιαστούν.

Ο διαγωνισμός ξεκινά την Τρίτη 14 Απριλίου, ενώ οι προτάσεις μπορούν να υποβληθούν έως την Κυριακή 26 Απριλίου στη σελίδα covidhackgr.gov.gr. Στην ίδια σελίδα μπορεί επίσης να υποβληθεί δήλωση συμμετοχής από προγραμματιστές, μέντορες, έμπειρους επιστήμονες και επαγγελματίες και άλλους υποστηρικτές οι οποίοι επιθυμούν να συμβάλλουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Σε όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού, κάθε ομάδα θα έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζεται από αυτούς τους υποστηρικτές επαγγελματίες του χώρου της τεχνολογίας, ώστε να αξιοποιήσει στο μέγιστο όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες και τη συμβουλευτική καθοδήγηση, για να ωριμάσει και να μεταμορφώσει την ιδέα της σε πρακτική και χρήσιμη λύση.

Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά τη δράση άμεσης εφαρμογής ώριμων ψηφιακών λύσεων, η οποία στόχο έχει να επιταχύνει την υλοποίηση ώριμων καινοτόμων ψηφιακών λύσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε διαδικασία αξιολόγησης μπορούν να υποβάλλονται προτάσεις τεχνολογικών εφαρμογών που είτε έχουν αναδειχθεί μέσα από άλλες διαγωνιστικές δράσεις (π.χ. hackathons), για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, είτε αποτελούν ήδη ώριμες λύσεις με εξαιρετική τεκμηρίωση της δυνατότητας άμεσης ολοκλήρωσης, κλιμάκωσης και διάθεσης από ήδη υφιστάμενες παραγωγικές δομές.

 Η υποβολή προτάσεων ξεκινά την Τρίτη 14 Απριλίου μέσω της σελίδας covidhackgr.gov.gr. Οι προτάσεις πρόκειται να αξιολογηθούν από επιτροπή υψηλού κύρους και όσες προκριθούν θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση μέσω του διαδικτύου. Στη συνέχεια, με στόχο την άμεση εφαρμογή των επιλεγμένων λύσεων, αυτές θα ενισχυθούν με την παροχή πόρων, χρηματικών και τεχνογνωσιακών, καθώς και τεχνολογικής υποδομής που θα διατεθούν από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και τους υποστηρικτές της δράσης.

Την πρωτοβουλία υποστηρίζουν τα σημαντικότερα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας και συλλογικοί φορείς της υγείας και της τεχνολογίας. Η πρωτοβουλία Επιτάχυνσης και Άμεσης Εφαρμογής Καινοτόμων Ψηφιακών Λύσεων υποστηρίζεται από το Υπουργείο Υγείας, και το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Αναλυτική περιγραφή των πρωτοβουλιών, καθώς και παρουσίαση της διαδικασίας για την υποβολή και αξιολόγηση των σχετικών προτάσεων, είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση covidhackgr.gov.gr.

CONTINUE READING

Ιατρικός εξοπλισμός από 3-D εκτυπωτές

Μάσκες προσώπου αλλά και hands-free πόμολα καλούν τους κατόχους 3-D εκτυπωτών να κατασκευάσουν τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας εντοπίζοντας την έντονη διάθεση προσφοράς για την παραγωγή αυτού του εξοπλισμού το τελευταιο διάστημα.

Έτσι, με στόχο οι προσφορές να κατευθύνονται συντονισμένα σε σημεία όπου καταγράφεται μεγαλύτερη ζήτηση αλλά και τα προϊόντα να κατασκευάζονται σύμφωνα με όλες τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας, τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας δημιούργησαν την πρωτοβουλία 3d-makers.gov.gr. Μέσω αυτής, απευθύνεται πρόσκληση στην «κοινότητα των makers» για να συμμετάσχουν στην παραγωγή του αναγκαίου εξοπλισμού, κατασκευάζοντας ασπίδες προστασίας προσώπου και hands-free πόμολα.

Στην σελίδα παρέχονται λεπτομερείς οδηγίες και προδιαγραφές, με σκοπό να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα για την επαρκή προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας κατά την διάρκεια της πανδημίας. Έτσι, όσοι επιθυμούν να συμβάλουν στην παραγωγή του συγκεκριμένου εξοπλισμού θα δηλώνουν τα είδη και την ποσότητα που μπορούν να παράγουν, καθώς και το χρόνο παράδοσής τους.

Η αποστολή θα γίνεται στην Κεντρική Αποθήκη Υλικού του Υπουργείου Υγείας (Λεωφόρος Ειρήνης 2, Ταύρος) και κατόπιν θα διανέμονται στις μονάδες της χώρας.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR