κορονοϊός
Health

Κορονοϊός - Έρευνα: Δε σχετίζεται το κάπνισμα τη σοβαρότητα της νόσου

Καμία συσχέτιση μεταξύ του καπνίσματος και της σοβαρότητας του COVID-19 δεν υπάρχει, όπως διαπίστωσαν επιστήμονες που διεξήγαγαν προκαταρκτική μελέτη ανάλυσης αποτελεσμάτων, η οποία δημοσιεύτηκε στο European Journal of Internal Medicine (Lippi G, Henry BH. Eur J Intern Med. 2020:doi:10.1016/j.ejim.2020.03.014), ανατρέποντας όσα λέγονται και γράφονται τους τελευταίους μήνες για το αντίθετο.

Προγενέστερη μελέτη που έγινε στην Κίνα σε δείγμα 44.672 ασθενών ανέφερε ότι υπάρχει υψηλότερη θνητότητα στους άντρες σε σύγκριση με τις γυναίκες.

«Στην προσπάθεια να εξηγήσουν το παραπάνω εύρημα, κάποιοι επιστήμονες υπέθεσαν ότι οφειλόταν στη μεγαλύτερη συχνότητα συνυπαρχόντων νοσημάτων ή βλαβερών για τους πνεύμονες συνηθειών, όπως το κάπνισμα ανάμεσα στους άντρες», αναφέρουν ο Giuseppe Lippi, MD του κλινικού βιοχημικού εργαστηρίου του Τμήματος Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου της Βερόνας στην Ιταλία και ο Brandon Michael Henry, MD, PhD, πανεπιστημιακός ακόλουθος στο Cincinnati Children’s Hospital Medical Center.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κίνα το 52.1% των αντρών είναι καπνιστές, σε αντίθεση με τις γυναίκες που καπνίζει μόνο το 2.7% του πληθυσμού.

«Παρόλα αυτά, έχει διαπιστωθεί ότι στους καπνιστές τα επίπεδα του ενζύμου του μετατροπέα της αγγειοτενσίνης II, το οποίο αποτελεί τον υποδοχέα στον οποίο δεσμεύεται ο κορονοϊός COVID-19 στην επιφάνεια των κυττάρων του ξενιστή είναι χαμηλά», αναφέρουν οι ερευνητές της σχετικής μελέτης.

Οι Lippi και Henry εξέτασαν τα αποτελέσματα πέντε μελετών που είχαν συμπεριλάβει συνολικά 1.399 ασθενείς. Ανάμεσα σε αυτούς, υπήρχαν 288 ασθενείς που είχαν αναπτύξει σοβαρή νόσο COVID-19.

Οι επιστήμονες αναλύοντας όλα τα δεδομένα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ενεργό κάπνισμα δεν αποτέλεσε σημαντικό προγνωστικό παράγοντα για ανάπτυξη σοβαρής νόσου COVID-19, αφού μόνο σε μια από τις πέντε μελέτες βρέθηκε θετική συσχέτιση.

«Παρόλο που η τάση για υψηλότερο κίνδυνο στους καπνιστές ήταν αισθητή, δεν διαπιστώσαμε καμία σημαντική συσχέτιση μεταξύ του ενεργού καπνίσματος και της σοβαρότητας του COVID-19 όταν συγκεντρώθηκαν τα δεδομένα μεμονωμένων μελετών (OR, 1,69, 95% CI, 0,41-6,92),», γράφουν οι Lippi και Henry.

«Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα αυτής της προκαταρκτικής μελέτης που βασίστηκε σε Κινέζους ασθενείς που είχαν προσβληθεί από κορονοϊό , δείχνουν ότι το ενεργό κάπνισμα δεν αποτελεί όπως φαίνεται παράγοντα κινδύνου που ενισχύει την πιθανότητα ανάπτυξης σοβαρής κλινικής εικόνας από COVID-19», καταλήγει η μελέτη.

Μπορείτε να διαβάσεται εδώ ολόκληρη τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Internal Medicine 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR