Η Βρετανία δεν θα κατορθώσει να αντιστρέψει την πορεία της επιδημίας του νέου κορωνοϊού και εργάζεται για να εξασφαλίσει την διαχείριση της έκρηξης COVID-19 μέσω της ενίσχυσης του δυναμικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δήλωσε σήμερα ο κορυφαίος ιατρικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Κρις Γουίτι.
Ο καθηγητής Γουίτι δήλωσε ότι οι επιστήμονες έχουν σήμερα μία σχετική βεβαιότητα για τα ποσοστά θνητότητας του κορωνοϊού, αλλά προειδοποίησε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι υψηλότερα από το αναμενόμενο μέχρι την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που κάνουν το διαγνωστικό τεστ.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, στη Βρετανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 2.626, ενώ έχουν καταγραφεί και 71 θάνατοι.
Την ίδια στιγμή, ασθενείς βγάζουν βίντεο από τα νοσοκομεία που βρίσκονται, περιγράφοντας ως απελπιστική την κατάσταση!
Αυτό είναι το χωριό που σκόρπισε τον κορωνοϊό στην Ευρώπη;
Ενα χωριό του αυστριακού Τιρόλου ήταν πιθανόν το «εκκολαπτήριο» που σκόρπισε τον κορωνοϊό στην Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.
Το χωριό Ischgl (Ισγκλ), το επονομαζόμενο «η Ιμπιζα των Αλπεων», είναι δημοφιλής προορισμός των σκιέρ. Σήμερα πλέον οι αρχές θεωρούν ότι από εκεί ξεκίνησε στο τέλος του Φεβρουαρίου η διασπορά της επιδημίας Covid-19 στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Ο πρώτος συναγερμός σήμανε την 1η Μαρτίου, όταν οι ισλανδικές αρχές διαπίστωσαν ότι 15 επιβάτες πτήσης από το Μόναχο είχαν προσβληθεί από τον ιό. Οι 14 είχαν διαμείνει προηγουμένως στο αυστριακό χωριό. Η Βιένη δεν έλαβε τότε το μήνυμα του Ρέικιαβικ.
Οι σκανδιναβικές υγειονομικές αρχές έχουν ιχνηλατήσει πολλές εκατοντάδες κρούσματα συνδεόμενα ευθέως με το Ischgl. Την Τρίτη, η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι η μόλυνση του 40% των άνω των 1.400 κρουσμάτων στην χώρα σημειώθηκε στην Αυστρία. Και οι αρχές πιστεύουν ότι εκατοντάδες άλλα κρούσματα στην Αυστρία και το Βέλγιο έχουν ευθεία σχέση με το χωριό αυτό του αυστριακού Τιρόλου.
Στη Βιένη, διατυπώνονται επικρίσεις για βραδεία αντίδραση της κυβέρνησης του Σεμπάστιαν Κουρτς και η αιφνίδια στροφή του προς την δριμεία αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων στη χώρα αποδίδεται στην καθυστερημένη συνειδητοποίηση της κατάστασης στο Τιρόλο.
Προηγουμένως, παρά τις άμεσες προειδοποιήσεις, οι ίδιες οι τοπικές αρχές του Τιρόλου δεν είχαν θελήσει να αναλάβουν δράση από τον φόβο των επιπτώσεων στον τοπικό τουρισμό. Αλλά ούτε η κεντρική κυβέρνηση στην Βιένη επενέβη τότε.