Συριακός Στρατός
Armed Conflicts

Αδιάκοπη προέλαση του Συριακού Αραβικού Στρατού σε Χαλέπι-Ιντλίμπ

Ο Συριακός Αραβικός Στρατός (SAA) επανέλαβε την επίθεση του στο δυτικό Χαλέπι την Κυριακή το πρωί, καθώς οι δυνάμεις τους συνέχισαν την ώθηση τους προς βορρά για να ανακόψουν την επέκταση των τζιχαντιστών και να απελευθερώσουν την επαρχία.

Με επικεφαλής την 25η Ειδική Διεύθυνση Δυνάμεων Αποστολών (πρώην δυνάμεις Τίγρη), ο Συριακός Αραβικός Στρατός εξαπέλυσε έντονη επίθεση κατά της μεγαλύτερης πόλης της επαρχίας, Κάφρ Νταέλ, σήμερα το πρωί σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει πλήρως το δυτικό τμήμα του Χαλεπίου.

CONTINUE READING

Σύμφωνα με τις έως τώρα αναφορές από το εν λόγω μέτωπο, ο συριακός στρατός έχει εισέλθει στην Καφρ Νταέλ μετά από τουλάχιστον δύο ώρες έντονων συγκρούσεων με τους φιλότουρκους τζιχαντιστές.

Εφόσον ο Συριακός Στρατός εξασφαλίσει πλήρως τον έλεγχό του επί αυτής της πόλης, θα έχει περικυκλώσει τις τελευταίες θέσεις των τζιχαντιστών που υποστηρίζονται από την Άγκυρα στο Χαλέπι.

Την ίδια στιγμή, μια άλλη μονάδα του Συριακού Αραβικού Στρατού σημείωσε πρόοδο στην ανατολική Ιντλίμπ, καταλαμβάνοντας μια νέα πόλη από τους τζιχαντιστές επαναστάτες μετά από σύντομη μάχη.

Σύμφωνα με τις αναφορές από την περιοχή, ο συριακός στρατός κατέλαβε τη μικρή πόλη Rakaya, η οποία βρίσκεται δυτικά της εθνικής οδού Χαλεπίου-Δαμασκού (Μ-5).

Αυτή η πρόοδος στην ανατολική Ιντλίμπ την Κυριακή σηματοδοτεί την πρώτη φορά εντός 72 ωρών που ο Συριακός Στρατός καταλαμβάνει οποιαδήποτε επικράτεια στο κυβερνείο της βορειοδυτικής Συρίας που αποτελεί το τελευταίο προπύργιο των τρομοκρατών.

Θα υπάρξει άμεση σύγκρουση Ρωσίας-Τουρκίας στην Ιντλίμπ;

Οι απειλές του τούρκου προέδρου προς τον Σύρο ομόλογό του και τους ρώσους εταίρους του είναι σαφείς. Η Τουρκία έχει κινητοποιήσει πολλές στρατιωτικές δυνάμεις προς την κατεύθυνση του Ιντλίμπ.

CONTINUE READING

Ωστόσο, εγείρονται αμφιβολίες κατά πόσο ο Ερντογάν επιδιώκει μια απ΄ευθείας σύγκρουση με τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση πολεμική σύρραξη και με τον ρωσικό στρατό, που μάχεται στο πλευρό του Ασάντ.  

«Ούτε η Ρωσία, αλλά ούτε και η Τουρκία φαίνονται διατεθειμένες να κάνουν πίσω σε πολιτικό επίπεδο ή σε σχέση με τις περιοχές που έχουν υπό τον έλεγχό τους» υποστηρίζει ο Τομπίας Σνάιντερ, επιστημονικός συνεργάτης του Global Public Policy Institute στο Βερολίνο.

«Όλο αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ελεγχόμενη σύγκρουση, όπως το 2015, όταν οι Τούρκοι χτύπησαν ρωσικό τζετ. Και τότε θα δούμε ποιος θα κάνει πρώτα πίσω».

Βαρύνουσας σημασίας για τους πρωταγωνιστές είναι οι στόχοι τους. Η Τουρκία αξιώνει να θέσει υπό τον έλεγχό της, εκτός από τις περιοχές των Κούρδων βορειοανατολικά της Συρίας και τμήματα του νότου θεωρώντας ότι ο πρόεδρος Άσαντ δεν θα καταφέρει ποτέ να επανακτήσει τον έλεγχο ολόκληρης της Συρίας στα σύνορα του 2011.

Με αυτό τον τρόπο πιστεύει ότι θα αποδείκνυε ότι είναι μια δύναμη που δεν φοβάται να επιβάλει τις αξιώσεις της και με στρατιωτικά μέσα.

https://twitter.com/pentapostagma/status/1229018813007572997

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR