Αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι η στήριξη της Τουρκίας προς τις παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης και ενίσχυσης των ικανοτήτων της, θα ενισχύσει την αντίσταση τους έναντι των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, αποκάλυψε πρόσφατη έκθεση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου.
Οι παρατηρήσεις αυτές έγιναν από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Yavuz Selim Kıran, ο οποίος παρέστη στη συνεδρίαση της επιτροπής στις 5 Φεβρουαρίου 2020 για να ενημερώσει τα μέλη σχετικά με την συμφωνία συνεργασίας ασφαλείας μεταξύ Τουρκίας-Παλαιστίνης που είχε υπογραφεί σχετικά πρόσφατα, σύμφωνα με το nordicmonitor.
"Φυσικά, στοχεύουμε στην ενίσχυση της ικανότητας των αρχών ασφαλείας της Παλαιστίνης και στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος σύμφωνα με αυτή τη συμφωνία."
"Στην πραγματικότητα, η εκπαίδευση των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας και η ενίσχυση της ικανότητάς τους θα δημιουργήσουν μια σημαντική [παλαιστινιακή] αντίσταση ενάντια στις πολιτικές κατοχής του Ισραήλ.
Η ενίσχυση της Παλαιστίνης θα επιτρέψει πράγματι στη χώρα να αντισταθεί περισσότερο στην κατοχή και τις καταπιεστικές πολιτικές του Ισραήλ πιο δυναμικά και με μεγαλύτερη ικανότητα'', είπε ο Τούρκος Υφυπουργός.
Η συμφωνία συνεργασίας για την ασφάλεια υπογράφηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης της Μικτής Επιτροπής Τουρκίας-Παλαιστίνης που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 25 Οκτωβρίου 2018 υπό την προεδρία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσασουσογλου και του Παλαιστίνιου Υπουργού Εξωτερικών, Δρ. Riad Malki.
Στο κείμενο της συμφωνίας, Τουρκία και Παλαιστίνη δεσμεύονται να συνεργαστούν για την καταπολέμηση του διεθνούς εγκλήματος, και ιδίως των εγκλημάτων που σχετίζονται με την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, το λαθρεμπόριο αγαθών, την εμπορία ανθρώπων, τα ναρκωτικά και τις ψυχότροπες ουσίες.
Σύμφωνα με το κείμενο που υπέγραψαν, η Τουρκία και η Παλαιστίνη θα ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τις μεθόδους πρόληψης και καταπολέμησης της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών που απαιτούνται για την κατάληψη ομήρων, καθώς και σε ότι αφορά όπλα, εξοπλισμό και εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας από το Ισραήλ.
"Τα συμβαλλόμενα μέρη συνεργάζονται και ανταλλάσσουν πληροφορίες παρακολουθώντας τις κινήσεις του τεχνολογικού εξοπλισμού, όλων των ειδών όπλα και πυρομαχικά, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία και την εκτέλεση τρομοκρατικών πράξεων, με σκοπό την αποτροπή της μη απόκτησης τους από τις τρομοκρατικές οργανώσεις"
Η συμφωνία επιτρέπει και στις δύο πλευρές να διορίσουν αξιωματικούς συνδέσμους για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της αλληλεπίδρασης και το συντονισμό των κοινών δράσεων.
Σύμφωνα με το κείμενο, τα συμβαλλόμενα μέρη θα εκπονήσουν μαθήματα κατάρτισης και μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα, ενώ θα διεξάγουν σχέδια για την παροχή υποστήριξης σε τομείς όπως "εργαλεία, κατάρτιση, τεχνική βοήθεια, δωρεά υλικών και παροχή συμβουλών", με στόχο την αύξηση των διοικητικών και θεσμικών ικανοτήτων των φορέων επιβολής του νόμου.
Το προσωπικό των δύο πλευρών θα υπόκειται στη νομοθεσία και την ισχύουσα νομοθεσία της χώρας στην οποία διαμένουν.
Οι όροι της συμφωνίας θα εκτελεστούν από τα υπουργεία εσωτερικών των δύο πλευρών. Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ για πέντε χρόνια και θα ανανεωθεί με την σύμφωνη γνώμη των δύο μερών.
Με λίγα λόγια, Τούρκοι πράκτορες θα διεισδύσουν επίσημα στα Παλαιστινιακά εδάφη, όπου θα συλλέγουν πληροφορίες πάσης φύσεως κατά του Ισραήλ και άλλων οργανισμών (όπως το ελληνικό Πατριαρχείο για παράδειγμα), ενώ παράλληλα θα προετοιμάζουν πιθανότατα και “ειδικές επιχειρήσεις” κατά του ισραηλινού κράτους από τα εδάφη αυτά, εκπαιδεύοντας και εξοπλίζοντας τους κομάντος της Χαμάς.
Αυτό το κάνουν άλλωστε οι Τούρκοι και στα Βαλκάνια, έχοντας κατά νου την επιστροφή τους στην ευρύτερη περιοχή της πάλαι ποτέ Οθωμανικής αυτοκρατορίας.