Αυτή η κίνηση ενόχλησε τους Τούρκους και ισχυρίζονται ότι πρόκειται για επιθετικές κινήσεις από την Ελλάδα!
''Η ελληνική κυβέρνηση για να εμποδίσει την παράνομη μετανάστευση στα νησιά του Αιγαίου θα χρησιμοποιήσει πλωτό φράχτη.''
''Πόνεσαν'' όπως φαίνεται οι Τούρκοι, όπου αυτή την στιγμή κάνουν έκτακτο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Σίγουρα στο ''τραπέζι'' θα βρίσκεται το Αιγαίο, η Λιβύη και η Κυπριακή ΑΟΖ.
Το σχέδιο της Κυβέρνησης
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανάρτησε στη «Διαύγεια» την προκήρυξη διαγωνισμού για άμεση αγορά εξοπλισμού και μηχανημάτων για την τοποθέτηση πλωτού προστατευτικού συστήματος, μήκους 2.700 μέτρων, για την εκτέλεση της αποστολής των Μονάδων, στο πλαίσιο συνδροµής των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης για την αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών.
Σύμφωνα με την προκήρυξη:
Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 500.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ 24%.
Η προμήθεια Πλωτού Προστατευτικού Συστήματος με την τεχνική προδιαγραφή θα περιορίσει και κατά περίπτωση θα αναστείλει την πρόθεση εισροών στον εθνικό χώρο, με σκοπό την αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η ΑΣΔΥΣ θα διαβιβάσει τον φάκελο στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και στη συνέχεια θα «περάσει» στην αρμοδιότητα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Που θα τοποθετηθούν τα πλωτά φράγματα
Ανατολικά της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, απέναντι από τις τουρκικές ακτές, στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων προτίθεται η κυβέρνηση να τοποθετήσει πλωτά φράγματα με προβολείς, σε μία ύστατη προσπάθεια να ελέγξει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στόχος αυτής της κίνησης, η οποία δεν είθισται ως πρακτική φύλαξης και εποπτείας των θαλασσίων συνόρων «είναι να περιοριστούν οι ροές σε συγκεκριμένα σημεία, ώστε να γίνεται αποτελεσματικότερος έλεγχος με λιγότερα μέσα και να επιτυγχάνεται καλύτερος συντονισμός με τις τουρκικές αρχές».
Σύμφωνα με το OnAlert σε πρώτη φάση το πλωτό δίχτυ μήκους 2,7 χιλιομέτρων και ύψους περίπου ενός μέτρου πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας θα τοποθετηθεί πιλοτικά, εντός του επόμενου μήνα, ανοιχτά της Συκαμιάς της Λέσβου.
Προηγουμένως, όπως αναφέρει αρμόδια πηγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το πλωτό φράγμα θα δοκιμαστεί στη θαλάσσια περιοχή των Μεγάρων στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων.
Στη συνέχεια, και εφόσον κριθούν ικανοποιητικά τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του μέτρου, πλωτά φράγματα, με μήκος που θα κυμαίνεται από 1,5 έως 2,5 χιλιόμετρα, θα τοποθετηθούν στα σημεία που θεωρούνται ως συνηθέστερες θαλάσσιες οδοί για τα πλωτά σκάφη που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πλωτά φράγματα αναμένεται να τοποθετηθούν ανοιχτά από το νησάκι της Παναγιάς, που βρίσκεται ανατολικά της Χίου και στο Στενό της Μυκάλης στη Σάμο, που είναι το στενότερο σημείο (μόλις 1,6 χιλ.) μεταξύ κάθε νησιού του ανατολικού Αιγαίου και της Τουρκίας.
Πρόκειται για μία σωστή κίνηση και μένει να αποδειχθεί όμως εάν θα έχει αποτέλεσμα.